FEB

El penúltim esglaó

La FEB confirma l’ascens del Girona de Marc Gasol, que en tres anys de vida passa de la lliga EBA a la LEB Or

La segona categoria del bàsquet estatal s’ampliarà i podria arribar a tenir fins a 21 equips el curs vinent

La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va confirmar ahir oficialment després d’una reunió telemàtica que el Bàsquet Girona jugarà la temporada vinent a la LEB Or, tal com havia avançat aquest diari el 5 de maig. Atesa la impossibilitat, per raons sanitàries, que es jugui al juny el play-off d’ascens que s’havia improvisat fa unes setmanes, els tres equips que obtenen l’ascens de categoria són el Múrcia –que ja el tenia garantit com a primer classificat–, el Girona i l’històric Tizona de Burgos, que són els que lideraven la classificació del grup d’ascens de la LEB Plata el 8 de març, quan es va suspendre la lliga pel coronavirus.

La comissió delegada determina la impossibilitat de celebrar cap de les fases d’ascens que havia previst, ja que no es garanteix “ni el principi d’igualtat ni l’aplicació de les mesures sanitàries” exigides per l’actual estat d’alarma.

Els clubs, per raons econòmiques, ja havien expressat la seva voluntat de donar per acabada la competició fa unes setmanes, però la FEB va decidir esperar fins ahir per fer-ho oficial, ja que era quan hi havia prevista la reunió de la comissió delegada, que també va aprovar l’ascens a l’ACB del modest Valladolid i el Delteco Guipúscoa.

Ampliació

El Múrcia, el Girona i el Tizona –els tres beneficiats per l’ascens– no només hi tenien interès esportiu, sinó també econòmic, tot i que el cànon d’inscripció, uns 200.000 euros, és el doble que el de la LEB Plata. La LEB Or s’ampliarà d’un a tres equips el curs 2020/21. L’ACB intenta vetar l’arribada de nous equips –caldrà veure si ho aconsegueix– per no trobar-se amb un calendari mastodòntic el curs vinent.

La FEB ja va aprovar que la LEB Or (18 equips) no tindria descensos aquesta temporada. Per tant, passarà a tenir 19 equips –si hi ha ascens a l’ACB– o 21 –si finalment no n’hi ha–, però la FEB no veu problemes per completar un calendari en què cada jornada descansi un equip. A més, no té la dificultat afegida de l’ACB, que ha de batallar amb les diverses competicions europees per encabir-hi tots els partits, ja que no té la nosa dels partits europeus. Tampoc queda clar si tots els clubs que hi ha ara podran mantenir-se, per raons econòmiques, en la categoria.

Ascens meteòric

El primer equip del Girona, club presidit per Marc Gasol, haurà pujat en només tres temporades a la segona categoria del bàsquet espanyol. L’equip sènior es va formar el curs 2017/18 per competir en la lliga EBA i la temporada següent va saltar a la LEB Plata, en què només haurà estat dues temporades, aquesta segona amb un final del tot inesperat.

El partit clau

Ni els jugadors ni l’entrenador del Girona –Àlex Formento– ho sabien, però el diumenge 8 de març van jugar a la pista del Ponferrada probablement un partit històric per al club, que va assolir un triomf (83-85) que li va permetre acabar la jornada com a segon classificat del grup d’ascens de la LEB Plata, amb les mateixes victòries que el Tizona (tercer) i el Prat (quart), amb el qual tenia l’average guanyat de la primera fase. Aquell dia, una cistella de Sevillano, que va forçar la pròrroga, i els triples de Sàbat en el temps afegit van rematar l’equip local.

Un equip nou

El club té ara feina per fer als despatxos. Només hi ha un jugador amb contracte al primer equip, Albert Sàbat, i el nou director esportiu, Jordi Plà i Comas –encara no presentat–, i l’entrenador, Àlex Formento, hauran de filar prim per fer una renovació que permeti formar un equip competitiu. Probablement el jugador que més s’ha revalorat aquesta temporada és Gerard Sevillano, tot i que joves com ara Víctor Moreno, Sergi Costa i Robert Cosialls també han exhibit un bon nivell. En qualsevol cas, l’exigència física, mental i competitiva, així com el poder econòmic dels altres clubs, no tenen res a veure d’una categoria a l’altra.

A la LEB Or hi haurà només dos equips catalans la temporada vinent: el Lleida, que ha completat un curs irregular, i el mateix Girona. La ciutat no hi tenia un equip des que el Sant Josep hi va jugar les temporades 2009/10, 2010/11 i 2011/12.

LES XIFRES

25
partits
ha acabat jugant el Girona a la LEB Plata, amb un balanç de 19-6.
19
equips
hi haurà a la LEB Or 2020/21 si el Valladolid i el Guipúscoa són acceptats a l’ACB.

El Sant Adrià, a la Lliga Femenina

L’Snatt’s Femení Sant Adrià, que havia baixat la temporada passada, torna a la màxima categoria del bàsquet espanyol després que la FEB decidís cancel·lar la fase d’ascens. El conjunt adrianenc va acabar líder del grup B amb un balanç de disset victòries i quatre derrotes en el moment d’aturar-se la lliga, la jornada 21, amb els mateixos triomfs que l’Ardoi (17-4) però amb un millor average. L’altre equip que pujarà serà el Movistar Estudiantes, que era el líder intractable del grup A (21-1), davant del Ferrol (16-5).

Marc Gasol parlarà avui en un Instalive

El president del club, el jugador dels Toronto Raptors Marc Gasol, valorarà l’ascens de l’equip a la LEB Or en una xerrada oberta als aficionats a Instagram (18.30 h). En les trobades anteriors amb els seguidors, Gasol, que no es vol retirar sense jugar un altre cop a Fontajau amb el club que ha fundat, sempre es va mostrar prudent a l’hora de parlar de l’ascens, ja que volia esperar que fos oficial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)