ACB

L’hora de Saras

ACB. El Barça fa un pas endavant i fitxa el carismàtic Sarunas Jasikevicius com a tècnic per a les tres pròximes temporades el mateix dia que Ante Tomic anuncia la seva marxa del club blaugrana

Cop d’efecte a can Barça. Els fets s’han precipitat les últimes hores en la secció de bàsquet del club blaugrana. L’endemà de la desfeta en la final de la lliga ACB, s’anunciava la rescissió del contracte de Svetislav Pesic com a tècnic i ahir es va confirmar la tornada del fill pròdig i objecte de desig de la directiva i de l’afició en els últims cursos, el lituà Sarunas Jasikevicius (Kaunas, 1976). Els camins de l’exjugador i del Barça estaven condemnats a retrobar-se, i després d’intents infructuosos finalment han confluït. Pesic va treure el Barça del pou i amb l’arribada de Jasikevicius, amb un contracte per tres temporades, es vol donar l’empenta definitiva per tornar a guanyar títols de primera magnitud després de massa anys de sequera.

Targeta de presentació

Saras arriba a la banqueta del Barça avalat per la seva bona feina al Zalgiris, on ha sabut treure molt bon rendiment de plantilles molt més modestes que els grans clubs de l’Eurolliga. El 2018 va ser capaç de conduir l’equip fins a la final a quatre, el 2019 van jugar el play-off i aquest curs ocupaven la novena posició provisional, a només un triomf dels vuit primers, i després d’una gran segona volta. A Lituània ha guanyat cinc lligues LKL (2016, 2017, 2018, 2019 i 2020) i tres copes (2017, 2018 i 2020). La seva carrera d’entrenador va començar el 2014, un cop retirat, i va ser tècnic assistent de Gintaras Krapikas durant una temporada i mitja. El gener del 2016 va fer el salt com a entrenador principal del conjunt de Kaunas. Amb 44 anys, energia, carisma i ambició és el perfil d’entrenador que tots els experts, no només els aficionats, assenyalen com a idoni per al Barça. A la capital catalana, Saras agafarà les regnes d’un projecte molt més ambiciós que el de l’entitat lituana, i és que el Barça va fer aquesta temporada la major inversió de la seva història en una plantilla que té com a jugador franquícia Nikola Mirotic, un dels majors talents europeus de l’actualitat.

La pandèmia de la Covid-19, que ha sacsejat el panorama social i esportiu arreu, també podria haver tingut la seva importància en l’arribada de Jasikevicius. La crisi està afectant pràcticament tots els equips de l’Eurolliga, entre altres el Zalgiris. Es calcula que la reducció de pressupost serà d’un 30%, un problema més per als lituans per configurar un equip competitiu. Jasikevicius, en aquest sentit, no ha tingut problemes per sortir de Lituània ja que les seves relacions amb el club són excel·lents. Ahir va quedar reflectit amb un vídeo de comiat i les paraules de Paulius Motiejunas, el director del Zalgiris. “Hem intentat mantenir Sarunas, però la competència era increïblement gran. Amb ell al timó, tant l’equip com el club van fer un salt endavant increïble. Volem agrair-li la seva feina i desitjar-li el millor en la seva carrera. Les portes del Zalgiris estaran sempre obertes per a ell”, va sentenciar. De fet, els mitjans del seu país van destapar, abans que esclatés la pandèmia, que el tècnic podria fer el salt a l’NBA abans que acabés el contracte (2021). Saras, amb tot, va ser clar. Només aniria als Estats Units a fer de primer entrenador. Ara, però, és el seu torn a la banqueta del Barça.

EL PROTAGONISTA

Estem molt il·lusionats amb aquest nou capítol de la meva carrera. Estic molt content de tornar a Barcelona
Saras Jasikevicius
Era un tècnic desitjat per tot Europa per la seva trajectòria. Coneix la casa i és molt estimat per tota l’afició
Joan Bladé

Dues etapes com a jugador

En les seves dues etapes com a jugador del Barça, Jasikevicius va guanyar una Eurolliga (2003), dues lligues ACB (2001 i 2003) i tres copes del Rei (2001, 2003 i 2013). El base lituà va arribar al club blaugrana el 2000 i va estar sota les ordres d’Aíto García Reneses i de Svetislav Pesic. La relació amb el tècnic serbi va tenir moments de tibantor. Saras va guanyar l’Eurolliga del 2003, però al curs següent Pesic va prescindir dels seus serveis. En aquell equip també hi jugava Nacho Rodríguez, actual mànager general del bàsquet blaugrana. La segona etapa al Barça, a les acaballes de la seva carrera, va ser amb Xavi Pascual a la banqueta (2012/13). En total, Jasikevicius va disputar 241 partits oficials amb la samarreta blaugrana entre competicions ACB (162) i l’Eurolliga (79). Més enllà dels números, el jugador lituà, bon coneixedor i compromès amb la realitat catalana, va connectar de bon començament amb l’aficionat blaugrana i era tot un ídol del Palau. Fora de l’òrbita del Barça, va continuar una carrera d’èxits, amb tres Eurolligues més al seu palmarès (Maccabi 2004 i 2005, i Panathinaikòs 2009), a més de nou lligues nacionals entre els diferents equips en què va jugar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)