Eurolliga

Internacional

Només ho pot fer Aíto

El tècnic renova amb l’Alba Berlín, amb qui va guanyar la lliga, i la seva intenció és no fer tots els desplaçaments de la lliga per evitar desgastar-se, en un calendari dur amb l’Eurolliga i la Bundesliga

Als 73 anys, la seva llegenda es fa més gran amb l’adeu de Pesic (71) i de Pitino (68)

Aíto farà, el pròxim 20 de desembre, 74 anys. I li queda corda per estona. El tècnic madrileny ha arribat a un acord, no oficial, per renovar amb l’Alba Berlín. Un any més a l’elit. L’adeu de Pesic (71 anys) i de Rick Pitino (68) el deixen com el més veterà amb diferència però no per això Aíto LXXIII –73 en números romans– deixa de conquerir Europa. L’últim país per conquerir ha estat Alemanya. Aíto, pioner en moltes coses en el món del bàsquet, és l’entrenador d’entrenadors. Un mestre. I per allà on passa continua donant lliçons i ajudant tècnics a créixer. El seu llegat i el seu nivell és tan gran que dins l’acord de renovació amb l’Alba hi ha la possibilitat que Aíto no viatgi en algun desplaçament de la Bundeliga. El tècnic no confirma ni la renovació ni aquesta opció, que seria pionera. Evidentment això només ho podria fer ell.

Aíto va sorprendre quan, fa tres estius, va fer les maletes i va marxar a Berlín. Era la primera vegada que deixava l’ACB, i ho feia amb el director esportiu Himar Ojeda i un equip tècnic de confiança, amb Israel González com a ajudant, a qui ja havia tingut dos anys a Gran Canària. Com no podia ser d’una altra manera, Aíto és ja un ídol a Berlín. El tècnic subratlla que jugar doble competició és dur esportivament, però sobretot pels viatges: “Berlín no té connexió directa amb moltes ciutats; en l’Eurolliga hem de passar per Frankfurt o Munic, mentre que dins Alemanya fem molts desplaçaments amb autocar o amb tren.” Aíto ha imposat el seu estil de joc també entre els alemanys: “He aportat el meu segell i els clubs han canviat una mica el seu estil de joc.” Aíto veu difícil que el bàsquet a Alemanya creixi gaire més: “Els clubs són econòmicament estables però tenen pressupostos molt baixos; tres clubs estan bé i el Bayern triplica la resta. És difícil créixer més com a lliga perquè hi ha limitacions, els pavellons estan tots plens, però perquè són de quatre mil espectadors, hi ha passió, però amb educació, sense insults; nosaltres omplim amb nou mil espectadors.” Aquest últims dies el Baskonia els ha fitxat Giedraitis; l’Estrella Roja, Landy Nnoko, i el València, Hermannsson. “Econòmicament no podem competir amb grans clubs d’Eurolliga”, lamenta Aíto.

Lakovic: “Ha canviat l’estil de la lliga”

El tècnic revelació de la Bundesliga ha estat l’exjugador del Barça i extècnic ajudant de la Penya Jaka Lakovic. Amb el Ratiopharm Ulm es va plantar a semifinals en el seu debut com a entrenador. Lakovic subratlla el paper d’Aíto en la lliga: “D’ell s’aprèn constantment, ha fet pensar i raonar molts tècnics a Alemanya que han deixat de jugar tan per sistemes i ho han fet més per conceptes, més lliures.” Lakovic recorda una anècdota: “Aprens d’ell fins i tot quan esperes per fer la roda de premsa. Quan vam jugar contra ells els vam dominar els tres primers quarts i en el darrer període ens van guanyar de 20, i li van preguntar què havia dit als jugadors per aquest canvi, i ell va contestar que els havia dit que parlessin entre ells, la comunicació, una cosa ben lògica, però a vegades els entrenadors oblidem que els jugadors són els que decideixen.”

4t
fase regular
va acabar l’Alba (14-5), darrere el Bayern (19-2), el Ludwigsburg (17-4) i el Hakro Merlins (15-6).
6
espanyols
a l’Alba Berlín amb el director esportiu Himar Ojeda, els ajudants Israel González i Carlos Frade i el preparador físic Pepe Silva. Això sí, Aíto al capdavant.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)