FEB

XAVI FERNÁNDEZ

DIRECTOR GENERAL DE L’UNI GIRONA

“No podíem esperar més”

“S’ha prioritzat encabir la gent. Quan els hem explicat les causes, la majoria ho ha entès”

“Sempre ens hem adaptat a les circumstàncies i el moment és complicat per a tothom. Si arribem a 2.150 abonats, aturarem el cop”

D’Eurolliga
“És un escenari que ara mateix no preveiem”, diu l’extriplista sobre la possibilitat que la FIBA no els doni la plaça per a l’Eurolliga, la competició per a la qual s’ha inscrit l’Spar Girona i que ha disputat dos cops, sempre després d’haver guanyat la lliga (2015/16 i 2019/20). Serà el primer cop amb dos equips de la FEB en la màxima competició des que el Rivas va fer aigües. “El sorteig serà el 17 o el 18 i ja sabrem si hem de jugar prèvia, però sembla que hi accedirem de manera directa”, diu Xavi Fernández, que destaca els contactes amb els comissaris el curs passat i l’augment del nombre d’equips de la lliga a Europa, amb Gernika, Cadí o València.
Patrocini
Havíem de prioritzar els abonats i garantir-los que la gent que tindran al voltant serà sempre la mateixa

Xavi Fernández (l’Hospitalet de Llobregat, 1968) va entrar a l’Uni el 2009, en un departament de màrqueting a les beceroles, i va entrenar el primer equip el tram final de la temporada 2015/16, la posterior al primer títol de lliga. Al director general del club, a la pista, se’l recorda per agafar el rebot després del tap de Vrankovic a Montero, a París el 1996. I a fora, la imatge d’ell i el director esportiu, Pere Puig, amb el carro de les pilotes ple del que havien pogut salvar del vestidor quan l’aigua superava el metre i mig a Fontajau pel Glòria, al gener, difícilment serà superada. Això sí, descriu perfectament la idiosincràsia del club, pioner en una campanya d’abonats, presentada fa una setmana, adaptada als temps que vivim: abonaments familiars de quatre amb prioritat per als que ja tenien carnet. I el 7 d’agost els individuals, també amb prioritat per als que han estat abonats aquest any.

Màxim de 2.150 abonaments. Quina resposta han tingut?
Fa uns dies que hem superat les 700 renovacions, malgrat el moment i les restriccions. Hi ha una part d’abonats molestos per no conservar el seient però s’ha prioritzat encabir la gent. I, quan els hem explicat les causes, la majoria de gent ho ha entès.
Són uns pioners pràcticament.
Ens sorprèn, no se’n parla enlloc i cap club ho ha fet. Normalment això comença pel futbol, després l’ACB... Ja no podíem esperar més, estem acabant el juliol i el primer partit de lliga és el 19 de setembre a casa. Havíem d’obrir la campanya i garantir una sèrie de condicions: prioritzar els abonats i garantir-los que la gent que tindran al voltant serà sempre la mateixa.
No es fa d’un dia per l’altre...
Feia molt temps que hi donàvem voltes, vam presentar una proposta a la Generalitat, la secretaria general de l’Esport, que ha estat aprovada tot just abans de començar la campanya. I n’hem d’acabar de parlar amb l’Ajuntament, que és el propietari de la instal·lació, pels accessos... La idea era veure quanta gent podíem situar-hi abans de començar la venda d’abonaments.
I venen del ‘Glòria’. Se’n surten?
Tothom ha d’entendre que aquesta temporada és un parèntesi. No sabem què passarà i hem intentat donar garanties al públic amb diferents escenaris, de si es juga, si és la meitat... Adaptar-nos al moment perquè encara ara patim els efectes del Glòria. Però en aquest club sempre ens hem adaptat a les circumstàncies i el moment que vivim és complicat per a tothom.
Sense poder vendre ni una sola entrada. Com s’ho faran?
Si arribem a 2.150 abonats, aturarem el cop. I assegurarem una cosa molt important: que a Fontajau hi hagi caliu, que l’equip senti l’escalf de l’afició. I després veure com evoluciona la pandèmia; tant de bo al gener puguem omplir seients buits. Però toquem de peus a terra.
València, Casademont Saragossa... Per a la lliga molt bé, però per disputar-se els títols?
Que hi hagués dos equips tan per sobre no era bo. Des del punt de vista social la gent pren consciència que l’esport femení és un valor molt important per tenir referents. Hem de celebrar que clubs ACB hi apostin. Si ens comportarà dificultats? Segur, però a aquestes altures no ens espantarem.
Pot arribar l’exigència o la crítica de l’afició si no es guanya?
Som un club que ha nascut pràcticament de zero i que començarem la dotzena temporada a la Lliga Femenina. Hem passat de tenir quatre-centes persones a omplir el pavelló i hem anat fent créixer el projecte... I tenir gent que està pendent del club només pot ser positiu.
Segur?
És que quan no guanyàvem la gent parlava de l’entrenador, de si cridava a les jugadores. I nosaltres, veient la realitat de l’esport professional, vèiem que n’estàvem lluny. En la societat gironina, amb gent tan educada, el club n’és un reflex i, a mesura que anem tenint jugadores de més nivell, hi ha d’haver aquesta exigència.
Com van pair la final de copa? Les expectatives eren altes.
Som un club amb molt debat intern. No sentim la pressió del públic o dels mitjans perquè ens la generem nosaltres. Ens va decebre i que fos l’última competició ens va deixar aquest mal regust. Però l’esport és així, en som conscients i precisament l’any abans el sotrac quan acabàvem la lliga regular és el que va fer que l’equip i l’staff fessin un pas endavant. El projecte era il·lusionant i estava tot planificat perquè a l’abril i al maig l’equip arribés al màxim. Ens exigim ser competitius i ho portem a l’ADN.
Parlàvem de la convivència amb els clubs de la lliga. Com és, amb el Bàsquet Girona?
El tracte és molt correcte, fa temps que compartim la instal·lació i potser és l’Ajuntament el que té el paper més important. Perquè si ja costa arribar a les pretensions d’un equip professional, amb dos i en un pavelló tan popular que fan servir altres equips i entitats, tot és complicat. Els hem proposat algun acostament diversos cops i la resposta és que ells fan el seu camí i tenen el seu ritme, la seva idiosincràsia. Ho hem de respectar, això. El que volem tots és que Girona recuperi el seu projecte masculí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)