ACB

Nou tècnic, vells costums

Bàsquet. El Barça de Saras, encara en construcció, també topa contra el Madrid malgrat la bona defensa i l’encert de Mirotic contra un rival encomanat totalment a Campazzo

REAL MADRID 72 BARÇA 67

REAL MADRID:Abalde (13), Campazzo (21), Deck (11), Tavares (2), Carroll (2) –cinc inicial–, Rudy Fernández (4), Llull (8), Randolph (3), Laprovittola (2), Thompkins (5) i Garuba (3). 16/31 tirs de 2. 7/25 triples (2 Campazzo, 2 Abalde, 1 Llull, 1 Randolph, 1 Thompkins). 21/29 tirs lliures. 29 rebots (7 Tavares). 6 assistències (2 Campazzo). 68 valoració (19 Campazzo).BARÇA:Mirotic (22), Heurtel (4), Calathes (11), Oriola (2), Claver (1) –cinc inicial–, Hanga (1), Davies (12), Bolmaro (4) i Smits. 17/36 tirs de 2. 5/19 triples (3 Mirotic, 1 Abrines i 1 Calathes). 17/22 tirs lliures. 35 rebots (8 Davies). 11 assistències (3, Hanga, 3 Davies i 3 Bolmaro). 60 valoració (28 Mirotic).PARCIALS:18-14, 13-18; 19-17 i 22-18.

L’atac guanya partits i la defensa, campionats, diuen els savis del bàsquet, però de moment l’aforisme no ha servit al nou Barça de Saras per guanyar cap de les dues finals que ha jugat: ni la de la lliga catalana contra l’Andorra ni la de la supercopa contra el Madrid. Els blancs, que encadenen el tercer títol de la competició, certament van topar bona part dels minuts contra la xarxa defensiva estratègicament preparada per l’entrenador, però contra el talent, i el lituà ho sap bé, sovint amb això no n’hi ha prou.

Campazzo, que té un peu i mig a l’NBA, va llegir el partit més bé que ningú i, sobretot en el darrer quart, va fer una operació de rescat impagable forçant falta rere falta i anotant una penetració decisiva (69-67) quan faltaven 27 segons per al final. Hanga va topar amb Rudy en la jugada següent i, després, amb 70-67, va fallar un triple i va forçar la pròrroga en el primer clàssic de l’era Saras.

Els blancs van entrar amb més ritme i encert al partit i dos triples seguits, de Campazzo i Abalde (8-3), van obligar el Barça a fer un pas endavant en defensa. En atac, l’únic argument van ser les penetracions i assistències de Calathes. L’equip, això sí, es va fer fort en defensa i, malgrat la presència del gegant Tavares, va controlar el rebot. Abrines, en l’únic triple del Barça en tota la primera part, va donar un respir (14-12), però dues cistelles fàcils d’Abalde –jugador que ja té la confiança absoluta de Laso– i Carroll van donar als blancs la seva màxima diferència (18-12).

En el segon quart, un triple de Thompkins i una cistella del jove Garuba van tornar a posar el Madrid a 6 (23-17). L’aparició de Mirotic va ser clau. Després d’una gran esbroncada de Saras a Smits i Bolmaro, el montenegrí va forçar tres jugades de dos més un pràcticament seguides i un cop més la final es va igualar (31-30). Calathes, immens en defensa, va recuperar una pilota i va completar un parcial de 0-6 abans del descans (31-32) aprofitant moments d’ofuscament dels campions, amb triples fallats des de totes les posicions i sense trobar Tavares en el joc interior.

Fer petit Tavares

Els millors minuts del Barça van arribar en el tercer quart. La defensa es va agegantar amb ajudes constants i l’equip va trobar més fluïdesa en atac amb triples de Calathes i dos de seguits de Mirotic que van donar la màxima diferència a l’equip (40-45). Abalde va sortir al rescat dels blancs, que van començar el darrer quart al davant (50-49).

Mirotic va liderar el Barça en el darrer quart en un 0-6 de parcial (50-56), que va tenir la resposta corresponent dels blancs amb Campazzo traient petroli de cada jugada. Un 13-2 (63-58) semblava que abocava el Barça a la derrota, però l’equip va forçar un final igualat, tot i que Calathes se’n va anar abans d’hora a la banqueta amb cinc faltes. L’actitud de l’equip va ser impagable, però, en partits com aquest, quinze pèrdues són del tot excessives i, si no hi ha encert en el triple (5/19), qualsevol teoria filosòfica sobre la rellevància de la defensa en el joc modern serveix per a ben poca cosa.

Hem deixat el Madrid a 72 punts, però encara ens queda molt per treballar
Àlex Abrines
FC BARCELONA

LA DADA

És clar que cal competir, però al Barça amb això no n’hi ha prou: també cal guanyar