Eurolliga

Farà de mal veure

L’Spar Uni s’estrena aquest vespre (20 h, Esport 3) contra el TTT Riga en la bombolla de Fontajau sense el suport dels seus aficionats però amb un objectiu clar, situar-se per primer cop entre els vuit primers equips d’Europa

Arriba l’Eurolliga i ho fa en unes circumstàncies del tot excepcionals. Des del 15 d’abril del 2007, quan va tenir lloc la final de la FIBA EuroCup, que Girona no vivia un esdeveniment de bàsquet tan rellevant en l’escena internacional. Aquesta vegada, però, quatre dels millors equips europeus jugaran pràcticament d’incògnit sense una part essencial de l’esport d’elit, el públic. L’afició no només viu partits com aquests amb una inusitada il·lusió i passió (i encara més a Girona), sinó que és una part troncal en el finançament de l’Spar Uni, un club encara econòmicament modest en l’àmbit continental.

El Procicat no ha volgut fer una excepció per a una determinada quantitat d’abonats (un miler) com demanava el club i les jugadores hauran d’afrontar tres dels grans partits de la història de l’Uni en unes condicions d’extrem silenci. La missió, en tot cas, és ben clara: situar el club per primer cop entre els vuit millors d’Europa. Això vol dir tombar aquest vespre el TTT Riga (20.00 h) i obtenir una victòria més –molt difícil– contra el Iekaterinburg o contra l’Schio, que ja va caure la temporada passada a Fontajau (65-53). Tots els partits es podran veure per Esport 3.

L’entrenador gironí, Alfred Julbe, un nouvingut en el bàsquet femení europeu, recorre a un aforisme clàssic que molts encara atribueixen a Diego Simeone però que ell ha defensat tota la vida: “Partit a partit.” “No podem jugar contra el Riga amb la idea que hem de conservar energia perquè després venen dos partits més. Hem de plantejar aquest partit com si fos l’únic contra un rival que va fer bé la feina a l’estiu, fitxant, i també en la preparació per arribar fins aquí.” La referència de l’equip letó és l’alera sueca Binta Drammeh, a l’Araski fa dues temporades, ben secundada per la base nord-americana Jessica Thomas i la pivot Karline Pilabere, jugadores, en qualsevol cas, lluny de la qualitat de les grans figures gironines, Palau, Gray, Vasic, Elonu, Eldebrink i companyia, que reuneixen, a banda de talent, una àmplia experiència a la competició.

Reisingerová jugarà

Tot i que la pivot txeca no es va entrenar ahir per precaució Julbe, no es pot permetre el luxe de deixar-la fora de l’equip i jugarà encara que sigui amb molèsties. “Totes tenen una motivació afegida per enfrontar-se a grans estrelles fins i tot de la WNBA, però no només estan als altres equips. Nosaltres també en tenim. El que han fet les jugadores més experimentades en aquesta competició és fer partícips les que no ho han fet o les que han fet menys del que significa fer-ho. Algunes han somiat ser grans estrelles com les tindran al davant”, assenyala el tècnic, que va agafar l’equip just després que Èric Surís el classifiqués justament per a la bombolla d’aquests dies. En la lliga ha sumat quatre victòries seguides prou convincents en què s’han vist ja alguns canvis que ha plantejat, tot i que fins ara no s’ha trobat cap rival a l’altura de la plantilla que té a les seves mans.

L’entrenador no entra a valorar la polèmica absència de seguidors a les grades. Però sí que ho han fet aquests últimes dies el president, Cayetano Pérez, a les xarxes socials i el director esportiu, Pere Puig, en una entrevista a RAC-1, en què ha lamentat que l’esport no tingui, com a mínim, el mateix tracte que la cultura en aquesta primera fase de la desescalada. “Cal que obrin els pavellons, els aficionats són els que ajuden a mantenir econòmicament el club.”

L’Ajuntament, propietari de la instal·lació i part de l’organització de l’esdeveniment, va deixar la decisió final en mans del Procicat, l’autoritat competent, que no ha volgut escoltar els arguments del club, que va organitzar partits de lliga amb públic les primeres jornades.

LA PRÈVIA

Seria un error afrontar el primer partit pensant a reservar forces pels següents. Hem de donar el cent per cent
Hi haurà grans estrelles en aquesta fase i algunes, és clar, les tenim al nostre equip
Alfred Julbe
entrenador de l’Spar uni
És un error que l’esport no tingui el mateix tracte que altres sectors, com ara la cultura
Pere Puig
director esportiu de l’Spar uni

Els 40 milions del Iekaterinburg

L’Uni s’ha mogut en aquestes últimes temporades amb un pressupost al voltant del milió d’euros. Dijous se les haurà amb el vertader cuirassat del bàsquet europeu, el Iekaterinburg, que es calcula que es gasta uns 40 milions en el seu equip de bàsquet femení gràcies a la poderosa Ural Mining Metallurgical Company, una indústria siderúrgica que agrupa unes 40 societats diferents. Amb pressupost d’un equip d’Eurolliga masculí es poden permetre el luxe d’ajuntar en un mateix equip Breanna Stewart, Alba Torrens, Emma Messeman, Gray Vandersloot, Allie Quigley i Maria Vadeeva, una autèntica selecció mundial de la qual l’afició no podrà gaudir en directe.

El Galatasaray i l’Izmit, eliminats per la Covid-19

Dos dels clubs turcs que havien de començar a partir d’avui les bombolles. el Galatasary i l’Izmit, no podran competir-hi per alguns casos de Covid-19 en les seves plantilles que impediran que puguin saltar al parquet, segons ha confirmat la FIBA. L’Izmit havia de competir en el grup A a Istanbul amb el Dynamo Kursk, l’Avenida i el Nadezhda mentre que el Galatasaray ho havia de fer en el grup D a Sopron (Hongria) on s’hi mantenen l’equip local, el Bourges i el Landes, aquests dos últims, de la lliga francesa. La fase de qualificació es completa amb el grup B (Fenerbahçe, Asvel, Arka Gdynia i USK Praga). En l’últim test PCR abans dels partits totes les jugadores de l’Spar Uni van donar negatiu. Tot i jugar a Girona l’equip quedarà concentrat en un hotel com a mesura de seguretat. Totes les jugadores i l’staff dels altres equips també han hagut de passar tests PCR i donar negatiu com a pas previ al viatge a Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)