Eurolliga

Emoció al final i tot

L’Spar Girona s’estrena amb victòria a la bombolla de Fontajau, tot i el 14-1 del final

L’Uni comença fred (12-5), sua per arribar viu al descans, gaudeix al tercer quart i pateix després d’enllestir amb un 12-0 (61-74)

TTT RIGA 79 SPAR GIRONA 81

TTT RIGA:Thomas (13), Drammeh (14), Pilabere (9), Udodenko (12), Laksa (13) –cinc inicial–; Huff (5), Pavelsone, Brumermane (5), Jakobsone (3) i Kresilina (5). 17/40 de 2, 8/24 triples (2 Pilabere i 1 Thomas, Udodenko, Laksa, Brumermane i Jakobsone), 21/24 tirs lliures, 37 rebots (6 Laksa), 11 assistències (4 Jakobsone) i 68 de valoració (14 Laksa).SPAR GIRONA:Vasic (19), Eldebrink (18), Araújo (4), Gray (8), Reisingerová (8) –cinc inicial–; Elonu (7), Palau (4), Labuckiene (10) i Ferrari (3). 22/39 de 2, 7/19 triples (3 Eldebrink, 2 Vasic i 1 Palau i Ferrari), 16/24 tirs lliures, 32 rebots (8 Araújo), 19 assistències (5 Vasic i Gray) i 91 de valoració (21 Vasic).PARCIALS:21-20, 20-20 (41-40), 20-22 (61-62) i 18-19 (79-81).

Llàstima que fos sense l’afició, perquè la d’ahir era una altra d’aquelles memorables nits europees a Fontajau. De menys a més, gaudint del millor bàsquet i patint i tot, quan el partit semblava resolt. Faltava la gent.

L’Spar Girona està 1-0, i quan demà comenci el seu partit amb el Iekaterinburg (20 h), el Riga i l’Schio ja s’hauran vist les cares (17 h). Tot al seu lloc malgrat el desesperant 14-1 –les gironines eren visitants en el primer partit de la bombolla a Fontajau; en els propers serà local– amb què, després que Gray fallés el primer i fes el segon tir lliure a 14,4 segons (79-81), les letones tinguessin la possessió per guanyar. Jessica Thomas de tres va fallar, amb empat a 80 als marcadors electrònics –per error–, per afegir encara més confusió i incertesa al delirant desenllaç.

De peus a terra

El Riga no té els noms de molts equips, però sí la història. I amb l’etiqueta de Ventafocs i molta intensitat tot el partit, va tocar la cara a l’Spar Girona a l’inici: 5-0, triple d’Udodenko fent sortir Reisingerová i 12-5, triple de Klakocka. L’Uni estava fred –error preinfantil de Vasic a 4:36 amb 9-5– i fins que Julbe no movia la banqueta, l’equip no reaccionava. Labuckiene, amb sis punts seguits, assistida per Palau i Gray i després d’ofensiu de Vasic empatava a 16. Però el triple de Kreslina (3/6 a 0/2) permetia a les blanques picar primer (21-20).

El segon quart era una altra història, sense punts i amb la quarta falta gironina a 7:13 (6-1 en el primer quart). Laksa de 6,75 m, 24-20, i Klakocka, també de tres, establien la màxima diferència (28-20), que arribava a deu amb Laksa, de sota el cèrcol després de recuperació al servei vermell i, el parcial, d’11-2 (32-22 a 5:22).

El punt d’inflexió

Els dos temps morts del tècnic del Riga tallaven la ratxa. Vasic feia el primer triple gironí davant la defensa zonal (32-25) entre el primer a 5:22 i el segon a 4:58. L’Uni havia ordenat els conceptes i forçava vuit segons. Després, Elonu assistida per Vasic de camp propi, el 32-28 amb l’addicional. La connexió, ara a la línia de fons, tallava un 5-0 amb triple a tauler letó (39-32) i Vasic agafava la responsabilitat (39-34) abans que Eldebrink, amb triple després de pressió de l’Uni, i trepitjant el 6,75, fes el 41-40 abans de la mitja part.

El millor

Si els dos temps morts de l’expressiu tècnic del Riga servien a l’Spar Girona per asserenar-se, el descans era un cap de setmana en un entorn natural sense turistes. Vasic als 18 segons de tres, Eldebrink de 6,75 m al minut i la sèrbia en suspensió lligaven un 0-8 que amb el final del segon quart suposava un 0-10. Però l’Eurolliga no la juga qualsevol, i dues pèrdues i un rebot mal tancat permetien al TTT empatar a 52 amb un 7-0 i a 58 amb dos triples més –el de Palau, amb 1/2 de 4,60 de la capitana i Reisingerová de sota entremig– abans que l’intercanvi de tirs lliures afavorís les vermelles al final del tercer quart (61-62).

Eldebrink, de tres, establia una nova màxima a l’inici del darrer quart (61-71) i l’escorta sueca, assistida per Gray després d’antiesportiva, deixava en 0-12 el parcial a 6:39 (61-74 temps mort letó). Ferrari, al quart intent, feia el seu triple (1/5) a 4:49 després de l’últim temps mort de les blanques (65-77) i Vasic, amb el seu dinovè punt, establia la nova màxima a 3:49 (65-79).

Julbe, sense cinc feia estona, apostava per Vasic amb Elonu primer i Araújo després a dins. I, a la desesperada –6 punts Thomas i 8 Drammeh al darrer quart–, el Riga feia un 14-1 amb Eldebrink com a pírrica rèplica fallant el primer i fent el segon tir lliure a 1:48 (72-80), com Gray a 14,4.

LA DADA

3:49
faltava
per acabar quan Vasic, màxima anotadora del partit, feia l’última cistella gironina (65-79).

De Jaume I a Josep Tarradellas

Els quatre equips de la bombolla gironina, l’Spar Girona inclòs, s’allotgen a l’hotel Ultònia, a la gran via de Jaume I –a tocar del Barri Vell–. També hi ha la comitiva FIBA, amb nou àrbitres, dos comissaris i personal de comunicació. Només en surten per anar, en bus, al pavelló de Fontajau –avinguda del President Josep Tarradellas i Joan– i hi accedeixen per costat que no és l’habitual, el mateix per on va entrar l’aigua que va inundar el recinte pel desembassament de Sau i Susqueda en el Glòria. Tots tenen sessió de tir el dia del partit i, avui i dilluns, doble de matí i tarda. Quan acabin els dotze partits, també amb estricte control dels àrbitres que fan que les jugadores es netegin les mans amb gel abans de sortir a la pista, sigui a l’inici de quart o en un canvi, l’Uni podrà sortir de la bombolla per recuperar la seva rutina habitual, amb partit de lliga dilluns a casa contra el Zamarat (19.30 h); el Riga i l’Schio marxaran dissabte, i el Iekaterinburg, divendres mateix amb el seu avió privat.