ACB

Retorna el pivot pròdig

Tancat el sonat fitxatge pel Barça de Pau Gasol, que arriba amb 40 anys i l’objectiu de sumar i provar-se amb vista als Jocs, després d’una prolífica carrera de dues dècades en l’NBA coronada amb dos anells amb els Lakers

Pau Gasol va fer ell mateix oficial ahir el seu fitxatge pel Barça pel que resta de temporada, recorrent als seus galons, i va fer bullir les xarxes. S’incorporarà a la plantilla durant el mes de març, en serà membre fins al 30 de juny d’aquest any i durà el dorsal 16, que ja va defensar quan va formar part del primer equip blaugrana entre el 1999 i el 2001.

El pivot de Sant Boi, de 40 anys i 2,15 m, és el millor jugador català i de l’Estat de tots els temps i torna al club on es va formar, vint anys després d’haver marxat als Grizzlies (2001-2008) –tot i que va ser seleccionat en la tercera posició del draft del 2001 pels Hawks, que van traspassar els drets a la franquícia de Memphis– i de forjar una carrera fantàstica en l’NBA coronada amb dos anells amb els Lakers, club en el qual va jugar sis temporades (2008-2014), i diversos reconeixements individuals. Per exemple, haver estat titular junt amb el seu germà Marc en l’All Star 2014/2015, en la seva cinquena participació de les sis de què va gaudir en el partit de les estrelles. Mai abans dos germans havien estat titulars en la festassa del bàsquet nord-americà professional.

Els seus grans objectius en el Barça són provar-se físicament després de la seva lesió al peu esquerre per veure si pot jugar els Jocs de Tòquio i aportar la seva qualitat i experiència a la plantilla de Saras Jasikevicius, tècnic que ha donat la benedicció al fitxatge i que va coincidir en el Barça amb el pivot català en la seva etapa de jugador.

Aquest no serà l’únic retrobament, ja que també va compartir equip el 2001 amb Nacho Rodríguez, actual mànager de la secció. Al llarg de la seva carrera esportiva, a més, ha coincidit amb Mirotic, a l’NBA en els Chicago Bulls i Milwaukee Bucks. Pau Gasol i Juan Carlos Navarro, actual secretari tècnic del bàsquet formatiu, tornaran a trobar-se en el Barça.

Gasol no juga des del març del 2019, quan militava en els Milwaukee Bucks, el seu cinquè equip en l’NBA, després de passar també pels Bulls (2014-2016) i els Spurs (2016-2019). Un total de 1.362 partits en divuit temporades, que aviat és dit: 1.226 de lliga regular i 136 de play-off. Va haver de ser intervingut d’una fractura de l’escafoide tarsià del peu esquerre, va recaure de la seva lesió i ni tan sols va poder debutar amb els Trail Blazers de Portland, amb els quals havia signat.

Arriba per millorar una plantilla que, certament, passa un moment òptim que contrasta amb les desgràcies del futbol. Amb l’empremta de Saras, l’equip mossega al darrere i esprem el talent en atac, però sense recórrer a la dependència malaltissa de Mirotic. Absolutament endollat, lidera l’Eurolliga i ha esclafat el Madrid en la final de copa en una exhibició de recursos i joc col·lectiu.

Vint anys abans, Gasol, va viure la seva eclosió fulminant en la copa de Màlaga 2001. Aquell equip que dirigia Aíto García Reneses també va guanyar la lliga. Dos títols en els quals Jasikevicius n’era el base i Pau Gasol en va ser l’MVP.

El fet que avui s’acabi el termini d’inscripció de jugadors a l’Eurolliga ha precipitat l’anunci, després que Gasol s’hagués mostrat molest per la filtració, dissabte passat, de les negociacions. El mateix jugador va sortir al pas, aquella nit, afirmant que no estava “llest” per saltar a la pista, però en cap cas va desmentir l’acord que ara ja s’ha oficialitzat.

No cobrarà una fitxa a l’altura de la seva categoria sinó el salari mínim. De fet, ja treballa per al club des de fa uns mesos. L’any passat va ser nomenat per Bartomeu assessor estratègic i ambaixador global del club als EUA. Els tres candidats (Laporta, Font i Freixa) avalen l’operació per la significança del jugador i perquè ell mateix s’ha ofert sense cost addicional. El jugador i Bartomeu ja havien negociat, abans del vot de censura, el seu retorn al Barça, però el pivot, que s’entrenava en solitari, va preferir esperar i ara tindrà l’oportunitat de validar la seva recuperació i de somiar i fer somiar en l’Eurolliga.

LES XIFRES

1.362
partits NBA
en 18 cursos ha jugat amb els Grizzlies, els Lakers, Chicago, San Antonio i els Bucks.
6
All Star
ha disfrutat el de Sant Boi, que ha estat dos cops en el segon millor cinc i dos en el tercer.
220
milions de dòlars
només en contractes ha guanyat el pivot català en la seva trajectòria en l’NBA.
3
medalles olímpiques
a Pequín –plata–, Londres –plata– i Rio –bronze– i la d’or en el mundial 2006.
Estic content de tornar al club on vaig començar i tinc l’esperança de poder aportar al primer equip ben aviat
Pau Gasol
Ho ha passat malament i li agradaria anar als Jocs Olímpics. Ara es veu amb més força per reenganxar-se
Juan Carlos Navarro
Vull posar les meves habilitats i experiència a disposició del club en un moment clau d’aquesta temporada

Ell mateix fa l’anunci a través de les xarxes, en plena ebullició

El protocol es va invertir i va ser el mateix Pau Gasol qui va anunciar el fitxatge al món a través del seus comptes de Twitter i Instagram, amb un comunicat en català i en anglès encapçalat per la frase “Molt feliç de tornar a casa. Força Barça!”, acompanyat d’un escrit adjunt –el que es veu en la imatge– en què s’esplaia una mica més i explica una mica el perquè del seu retorn “en un moment clau de la temporada”. No cal dir que els seus seguidors van devorar amb rapidesa el missatge, que va acumular milers de likes i retuits, entre els quals el del Barça, lògicament, amb un “Ben tornat al Palau!”, a una velocitat espectacular, atesa la notorietat mediàtica del jugador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)