Eurolliga

‘Morituri te salutant’

L’Spar Girona ha de remuntar 8 punts a l’Avenida (19 h, Esport 3 i TDP) si vol continuar viu en l’Eurolligai accedir a la final a quatre

La semifinal de copa i la segona meitat d’abans-d’ahir, amb més encert ofensiu, el guió a seguir per a l’Uni

Ser realista i demanar l’impossible. És la filosofia amb què l’Spar Girona afronta el que pot ser el seu darrer partit a Europa aquest curs: la tornada de l’eliminatòria de quarts de final de l’Eurolliga, que l’Uni juga per primer cop. Ho fa sense pressió, més encara després d’haver-se assegurat el primer bitllet per a la competició que hi havia en joc amb el títol de copa a València, en què es convertia en el primer equip que derrotava l’Avenida en tota la temporada. I si allò va ser possible, tot i el 20-4 de parcial en el tercer quart en aquella semifinal –una sola cistella en joc–, per què no es poden remuntar 8 punts? De fet, la utopia s’acostava a la realitat dimecres mateix, després de dues màximes de 18 de les castellanes en el tercer parcial (28-46 i 30-48). Les dues derrotes de l’Avenida aquesta temporada han estat en la pròrroga, i si el partit d’avui s’acaba amb una diferència favorable de 8 per a l’Uni, hi haurà cinc minuts més.

De peus a terra

La primera victòria gironina en la copa, en el setè intent i després de quatre finals seguides, contra l’amfitrió d’una de les dues bombolles d’aquesta eliminatòria (78-91) –l’altra és a Sopron (Hongria), amb els quarts de les amfitriones i dels russos– és un dels arguments a què s’aferren Alfred Julbe i l’Spar Girona. “Defensar molt millor, rebotejar més que elles, com vam aconseguir en la semifinal de la copa [37-36], i sobretot més encert [11/21 triples a València amb cinc jugadores anotant de lluny i 3/15 abans-d’ahir, amb dues]” són els aspectes que l’entrenador considera indispensables per a no només guanyar sinó fer-ho de més de 8. “Millorar la defensa de la primera meitat i jugar com en la segona” és l’altre fil per estirar que mostra Julia Reisingerová, jugadora amb més punts (16) i valoració (14) del primer partit, el que va acabar amb una diferència més curta dels quatre. “Estem cansades, però amb ganes”, diu la txeca, que reconeix que s’esperava un partit més exigent sota els cèrcols. “En la copa va ser més dur, i aquest de divendres ho serà més”, diu la interior, sobre la qual va gravitar el joc ofensiu gironí. Si l’equip és capaç de trobar-la de nou avui –compte també els 10 punts de Labuckiene– i hi afegeix punts del perímetre, l’empresa no serà tan complicada.

La tercera pota sobre la qual s’aguanten les aspiracions de l’Uni veient els antecedents és l’estat físic de l’equip, amb una rotació amb menys efectius que l’Avenida i amb el dubte d’Adaora Elonu per molèsties al genoll que ja van condicionar el seu rendiment abans-d’ahir. L’Spar Girona sap que, precisament en la copa, va superar les castellanes i el València per primer cop aquest curs perquè en els antecedents (0-2 amb cadascun) sempre va tenir alguna baixa en la plantilla.

Vuitanta files

Würzburg no és ni de bon tros el Coliseu romà, on s’aplegaven 50.000 persones en 80 files de grada, però sí un recinte que afegeix la dosi necessària d’èpica als duels que s’hi celebren. L’Avenida encara tenia obert un període de sol·licitud d’entrades per als dos partits d’avui –el de dilluns amb el Bembibre de regal (l’Spar Girona juga diumenge al migdia a Zamora)– fins aquest migdia: 10 euros per als abonats d’aquest 2020/21 i 20 per als que no ho són.

L’Uni, com va anunciar el seu president, Cayetano Pérez, en la celebració del títol de copa dijous de la setmana passada, tindrà públic al seu particular Coliseu, Fontajau, des del dia 27. És el partit que tanca la lliga regular, i l’Spar Girona rep l’Avenida, que es juga el primer lloc amb el València. El club gironí ja té l’autorització per encabir-hi mil persones, i l’Uni, pioner amb el protocol dissenyat a l’estiu, demana al Procicat que siguin 1.500.

Quarts de final (dimecres)
D. Kursk - Iekaterinburg 67-80
Galatasaray - Fenerbahçe 74-91
Asvel - Sopron 66-94
Spar Girona - Avenida 66-74
Quarts (avui)
Iekaterinburg - D. Kursk 17 h
Fenerbahçe - Galatasaray 16 h
Sopron - Asvel 20.05 h
Avenida - Spar Girona 19 h
Ens reafirmem que hem de guanyar; si cal fer comptes, ja els farem al final. Això psicològicament no és bo
Roberto Íñiguez
Estem cansades però amb ganes, hem de fer durant tot el partit com en la segona meitat del primer dia
Julia Reisingerová
Hem de millorar molt, perquè ara ja no es tracta només de guanyar el partit, sinó que ho hem de fer de més de 8
Alfred Julbe
Patrocini

Tres de les quatre victòries a Würzburg servirien

L’Uni va debutar en la Lliga Femenina a Salamanca el 10 d’octubre del 2009, i des de llavors hi ha guanyat quatre cops, dos dels quals per més de 8 i un altre per la diferència que avui forçaria la pròrroga. L’últim, en la lliga regular del curs passat: 55-68 el 3 de novembre del 2019, en la quarta de les cinc victòries seguides que el conjunt gironí enllaçaria sobre el Salamanca –la sèrie es tancava el febrer de l’any passat a Fontajau (60-55)–. Aquest antecedent és un dels que serviria a l’Spar Girona. No és el cas del del dos de mayo en la darrera final de la lliga que s’ha disputat (0-2) perquè va ser per 6 punts (64-70). Sí el 73-65 a Fontajau amb què l’Uni guanyava la seva segona Lliga Femenina. En la primera, el curs 2014/15, hi ha els altres dos antecedents de l’Uni sortint victoriós de Würzburg. En la primera jornada de la lliga regular de 8 (56-64) amb Ramon Jordana d’entrenador –75-53 el gener del 2015 a Fontajau– i en el primer partit de la final ja amb Roberto Íñiguez (70-85), que també es resoldria per 0-2 per Sant Jordi (72-54). A Girona, el balanç de l’Uni contra l’Avenida des del 2010 és 9-12

Tres supervivents de l’Uni - Szekszárd de fa dos anys

Laia Palau i Julia Reisingerová pel costat gironí i Frida Eldebrink pel Szekszárd hongarès són les tres jugadores que van participar –Júlia Soler era a la banqueta, com a vinculada– en una de les tantes nits europees que l’aficionat gironí no oblidarà mai i que, en dies com avui, és imprescindible recordar. Aquell 20 de febrer del 2019, l’Uni accedia per primer cop als quarts de final de l’Eurocopa –el seu sostre serien les semifinals aquell curs a Montpeller i després d’haver superat l’Asvel en els quarts– amb un delirant desenllaç. Amb el 79-73 de l’anada i el 73-67 amb què s’acabava el partit, s’havia de jugar una pròrroga que faria col·lapsar el sistema de la FIBA, incapaç de processar que un partit que no s’acabava amb empat requerís cinc minuts més. Palau, dubte per a aquell partit, va fer 13 punts, i Reisingerová, 10. Eldebrink, 14 per al conjunt hongarès, en què també hi havia la pivot australiana Abby Bishop (12), ara fa un any a Girona i actualment a Bolonya. Aquell era l’últim dia de Shay Murphy (2 punts) en l’Uni. Si el partit d’avui s’acaba amb l’Spar Girona guanyant de 8, també caldrà pròrroga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)