ACB

YANKUBA SIMA

PIVOT DEL BAXI MANRESA

“Al Baxi no tenim sostre, en volem més”

El gironí Yankuba Sima (Baxi) és el millor en el seu debut amb la selecció espanyola

Yankuba Sima (Girona, 28/7/1996) ha estat la sensació de la selecció espanyola en aquestes finestres FIBA. Va arribar a la convocatòria com la gran sorpresa i n’ha sortit consolidat com a referent interior.

Déu n’hi do quin debut. Ni en el millor dels somnis: 12,5 punts i 7,5 rebots de mitjana, no?
Abans dels partits hi ha una mica de nervis perquè no cada dia pots dir que debutes amb la selecció espanyola. Però al final és un partit més, és bàsquet. No tinc nervis en un partit. Si t’he de ser sincer, no em va sorprendre com vaig jugar perquè és el que faig sempre.
I ho va fer al costat d’un dels referents del Baxi, en Dani Pérez.
Cada jugador té una carrera diferent i ell és un exemple de treball i esforç. Ha debutat amb 32 anys, però té tot el mèrit del món. És un bon líder tant a dins com a fora de la pista.
En el seu cas, el camí tampoc ha estat fàcil. Recorda els seus inicis a Girona?
I tant. Vaig començar al Santa Eugènia de Ter, que és on visc. Estava obsessionat amb el bàsquet fins al punt que m’havien de venir a buscar als pavellons. Anava a veure jugar els meus germans grans i em vaig enganxar gràcies a en Lluís Barniol. Als set anys vaig anar al Sant Josep, un club gironí. A Girona vaig aprendre que els valors no canvien, no importa l’equip on estiguis, cal respectar tothom.
I després va anar a l’Acadèmia de Gran Canària. Ho repetiria?
100 cops més. Va ser el pas que em va canviar la carrera esportiva. És quan vaig veure que podia ser professional i m’ho vaig prendre molt seriosament. Vaig madurar més aviat del que és normal perquè tenia moltes responsabilitats en estar sol. Quan ets jove això t’ajuda a madurar.
I després, cap als Estats Units a la Universitat. És un bon camí?
Ho vaig veure com una bona idea: bàsquet i estudis. Aquí és complicat, és una opció per viure una nova cultura i conèixer estil de bàsquet.
Després d’alts i baixos, al Baxi ja el veiem molt estable.
No crec que sigui un jugador tan consolidat a l’ACB. Passo per bons moments i per d’altres de no tan bons. Però mai em dono per vençut. No deixo que els mals moments m’enfonsin. La carrera d’un esportista són alts i baixos, i és molt important treballar el dia a dia i tenir disciplina.
Pedro Martínez, històricament, treu rendiment dels pivots.
La seva manera d’exigir és el que ens ajuda, a tots els jugadors; no només als pivots. Ens demana màxima intensitat i concentració i jo ho dono tot.
Diuen que vostè és l’enllaç entre els estrangers i els de la casa.
Conec altres cultures, conec gent de tot arreu, em porto bé amb molta gent i és fàcil connectar amb tothom. L’ambient i el bon rotllo és fonamental.
El Baxi Manresa d’aquest curs està sorprenent pel bon joc.
Aquesta lliga és molt competitiva i podem competir contra tothom. Fa dos o tres anys que juguem un gran bàsquet. Tenim bons jugadors i un molt bon entrenador, i sobretot l’afició, que ens ajuda moltíssim. L’ambient que es crea al Nou Congost és clau. Quan hem estat en un moment difícil, ens ha reflotat. No tenim sostre, en volem més. Podem competir amb tothom.
Vostè, que és gironí, com veu el que està fent Marc Gasol?
És una alegria, perquè molts aficionats de Girona vam créixer veient l’època de l’Akasvayu i d’en Marc Gasol. És el que necessita la ciutat de Girona per enganxar de nou la gent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)