ACB

Ascensió meteòrica

El club que Marc Gasol funda el 2014, i que crea el seu equip sènior el 2017 per jugar a l’EBA, fa que Girona torni a la màxima categoria després de dos anys a LEB Plata i dos a LEB Or

La incorporació del president a l’equip, clau

Cinc cursos han estat suficients perquè el conjunt sènior del que el 16 de maig del 2014 naixia com a Club Escola de Bàsquet Marc Gasol arribi a l’ACB. L’entitat anava afegint equips a la seva estructura i, després de dos canvis de nom i de logotip, el 2017 es crea un sènior, el setè del club: jugarà a l’EBA, l’entrenarà Quim Costa i jugarà com a local a Fontajau. “Érem un centenar a la grada”, recordava el president del club en les hores prèvies a l’ascens, que s’assolia amb el pavelló gironí ple de gom a gom. “Hem tingut la sort de jugar a casa i el públic et dona aquests sis o vuit punts. Ens fa sentir molt feliços, la veritat, fer que la gent sigui feliç”, reivindicava el pivot.

Quim Costa i Àlex Formento –va ser secretari tècnic i s’asseia a la banqueta per rellevar l’entrenador de Sant Feliu de Guíxols– a la LEB Plata i Carles Marco i Jordi Sargatal –Arnau Sacot el substituïa de manera puntual pel positiu de covid-19– a la LEB Or, amb Jordi Plà i Comas com a director esportiu, són els noms que han guiat el dia a dia d’una nau que, liderada pel mètode que des del primer dia va voler aplicar l’alma mater de l’entitat, tenia sempre noms destacats en les plantilles. És el cas de Jordi Trias el primer curs a Plata i d’Albert Sàbat, que venia de jugar a l’ACB quatre anys, des del segon curs en la tercera categoria estatal. El base de Llagostera, de fet, seria l’artífex sense saber-ho de l’ascens a la LEB Or. El 83-85 en la pròrroga –forçada per Gerard Sevillano, l’altre jugador que ha estat les tres últimes temporades a l’equip– del que seria l’últim partit del curs, el 8 de març del 2020 a Ponferrada, és gràcies als seus 10 punts (dos triples inclosos). L’últim diumenge abans que s’aturés el món, Sàbat acabava amb 20 punts (5/9 triples) i 24 de valoració en 35:18. Ser segon en el grup d’ascens, amb 9-4 i empatat amb Tizona i Prat, permet a l’equip gironí acompanyar el Múrcia –el primer (11-2) pujava directe– a la categoria en què ha estat aquests dos darrers cursos. D’EBA a LEB Plata, com recordava Formento en la rua virtual del 2020, l’equip hi accedia per ser tercer del seu grup (17-9) i la reestructuració de places per la FEB.

“La nostra pressió és fer-ho bé en el dia a dia, no en necessitem d’externa i no crec que això ens tregui pressió per pujar a l’ACB”, deia Sàbat després de l’ascens a LEB Or, en ple confinament i quan Marc Gasol ja havia manifestat des dels EUA la seva intenció de retirar-se al Girona, encara que hagués de jugar en la segona categoria estatal.

Fontajau, inexpugnable

El 75-94 del 23 de gener és l’última derrota del Girona a Fontajau contra un equip que no jugarà en l’ACB aquest curs que ve. L’equip gironí cedia contra l’Alacant en la jornada que tancava la primera volta i, en la segona, acabaria com el millor de la LEB Or amb 14-3 de balanç. Aquella derrota marcada per l’encert visitant en el triple –12 en la primera meitat (38-61)– era la tercera seguida, després de les encaixades a les pistes de l’Estudiantes i el Força Lleida, i tenien com a comú denominador que Marc Gasol estava lesionat –s’ho va fer a Madrid (88-80), i a Barris Nord prova de jugar i no arriba als quatre minuts–. L’equip tancava la primera volta –amb partits ajornats– 5-10 empatat amb el Juaristi, que marcava el descens. Després, sumaria dos triomfs sense el seu president i cinc més de manera consecutiva fins al 55-66 amb el Granada el 15 de març. Les altres derrotes en la segona volta són a Palma i a Melilla –Gasol no hi és, per precaució– en els dos desplaçaments anteriors a l’últim, a Alacant.

La decisió de Marc Gasol d’incorporar-se a l’equip, quan s’encadenaven set derrotes (2-7) i el Girona marcava la permanència, és el punt d’inflexió que s’acaba amb els vermells celebrant l’ascens ahir a la plaça del Vi i 21-4 amb ell jugant. Els retocs en l’estructura de la plantilla, amb les arribades de Maxi Fjellerup i Txemi Urtasun al perímetre, feien que els partits del Girona tinguessin un guió consolidat que permetria sumar victòries l’una darrere l’altra: sortides contundents amb defensa agressiva i encert en el triple, per arribar en els moments calents al davant en el marcador i, amb tanta experiència sobre el parquet, no deixar-se sorprendre pels rivals.

LES DADES

4
entrenadors
ha tingut el Girona: Quim Costa, Àlex Formento, Carles Marco i Jordi Sargatal.

FIABILITAT LOCAL

Els vermells no perden a casa contra un equip que seguirà a LEB Or des del gener
2
victòries
acumulava el Girona (2-7) quan Gasol s’incorpora a la plantilla. Amb ell jugant, 21-4.
3
anys
fa que Albert Sàbat i Gerard Sevillano fitxaven per l’equip, amb el qual han pujat dos cops.
Patrocini

Compromís, mètode i vincles

“Soc conscient que el camí serà llarg, i treballarem de manera constant, amb esforç, humilitat i mirant sempre endavant. Aquest és un dels reptes més importants per a mi, pel compromís amb la ciutat de Girona, tota la demarcació i la seva gent, els joves jugadors i l’esport”, sintetitzava Gasol fa anys sobre el seu mètode. El 2017 el Bàsquet Girona signa un conveni amb el Girona FC, amb qui compartirà per sempre el 19 de juny del 2022 com la data de l’ascens al màxim nivell. Abans de la doble fita, una altra vinculació sonada, la del projecte de base femení formatiu conjunt amb l’Uni Girona, per formar jugadores de manera integral: el Bàsquet Girona Uni-Laia Palau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)