ACB

El llarg viatge

Una vida de pel·lícula

L’ombra allargada de Pau Gasol va planar sempre sobre el germà mitjà, que va patir de valent al Barça, des que va començar a jugar a bàsquet

Després de viure un malson amb Ivanovic, l’arribada al Girona de Pesic el va convertir en el jugador que acabaria triomfant en l’NBA i en els grans campionats internacionals amb Scariolo

Tu a Memphis i jo a Califòrnia. Els Lakers tenien els drets de Marc i els van intercanviar pels de Pau Gasol, l’ídol dels Grizzlies

Quan Pau Gasol ja era l’ídol de Memphis, Marc abusava, en el sentit esportiu, dels seus rivals als instituts de l’estat de Tennessee. En aquell temps un cercapromeses dels Grizzlies, qüestionat sobre quin podia ser la futura gran estrella europea, va dir, amb uns segons de suspens: “Marc Gasol. Per què no?”

Un cert escepticisme va envoltar en aquells anys la trajectòria de Marc. Quan va tornar al Barça li va costar superar els problemes de sobrepès i l’ombra del seu germà, tot un ídol ja a Amèrica, amenaçava d’engolir-lo. Ja en el Barça, diu la llegenda que Dusko Ivanovic va frenar el seu creixement. Segur? Probablement va aconseguir l’efecte contrari. Després d’una temporada duríssima patint en els entrenaments i sense pràcticament minuts va arribar el mundial i va ser precisament la lesió del seu germà Pau abans de la final contra Grècia la que li va permetre demostrar-se a ell mateix que tenia fusta per ser un dels grans.

A Girona, després del mundial, hi va arribar també per escalfar banqueta ja que al davant hi tenia tot un gegant del bàsquet europeu, Bagaric, un croat amb experiència a l’NBA i en clubs com l’Olympiacòs i el Fortitudo. Pesic, amb tot, va tenir molt clar quin dels dos era el bo i l’equip va alçar la copa FIBA. Ja en la segona temporada la seva progressió va ser tan meteòrica que el retorn a Memphis, precedit no només de la fama del seu germà sinó també de les seves pròpies prestacions al bàsquet europeu, estava cantat. I si no, qualsevol altra franquícia de l’NBA l’hauria fitxat. Els Lakers tenien els drets de Marc i els van incloure en l’intercanvi per Pau, un gir de guió inesperat en aquell moment. El germà gran, sota les ordres de Phil Jackson i al costat de Kobe Bryant, guanyaria els seus dos anells, un altre repte que Marc s’apuntava per al futur.

En els Grizzlies Marc Gasol, en un equip duríssim en defensa i dinàmic en atac, no només va convertir-se en All-Star i va protagonitzar el famós salt amb el seu germà, sinó que va ser nomenat millor jugador defensiu de la lliga. Poca broma.

El 2019 va deixar Memphis com un heroi per agafar un altre tren cap a la glòria. El bàsquet i Toronto no semblaven un binomi destinat a passar a la història. L’arribada de Gasol, en plenitud, va donar a l’equip la força i la intel·ligència que li mancava per fer caure en la final els Warriors de Curry. La celebració del jugador pels carrers de la capital d’Ontario va ser èpica. Després d’una llarga temporada va arribar el mundial de la Xina (ja sense Pau Gasol en el combinat espanyol) i l’equip de Scariolo, contra tot pronòstic, va alçar el títol amb el president del Girona nomenat millor pivot del campionat.

Després va arribar el fitxatge dels Lakers, en què va jugar amb LeBron James però no es va trobar mai tan còmode com en els Raptors. La possibilitat de tornar a jugar a Fontajau va començar a guanyar pes l’any passat, però ningú s’ho va creure del tot fins que va ser a la pista.

Arrelat
Gasol només va jugar dues temporades a Girona, però el seu arrelament va ser instantani. Quan la ciutat es va quedar sense bàsquet d’elit va fer el pas i el resultat actual és inimaginable.
2014
Aquell any
Gasol funda l’Escola de Bàsquet Marc Gasol, un projecte d’entrada modest que ha acabat amb el primer equip a l’ACB.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)