Lliga femenina

‘Ménage à trois’?

L’Spar Girona rep el València, el seu botxí en el ‘play-off’ els dos últims cursos, a Fontajau (20 h), amb Crystal Bradford entrenant-se ahir per primer cop

L’Uni, amb canvis estructurals, comença lluny de les taronja i l’Avenida

El catorzè curs de l’Uni en la Lliga Femenina comença aquest vespre a Fontajau (20 h, Teledeporte), contra el València, l’equip que des que va pujar, el 2018, no ha deixat de progressar i que aquest any s’estrena en l’Eurolliga, la prèvia de la qual és la que marca l’arrencada –i qui sap si la resta– del curs de l’Spar Girona. Les taronja, que la temporada passada van guanyar el seu primer títol FEB –supercopa– i en fa dues, l’Eurocopa –fa un any també superaven el Iekaterinburg i alçaven la supercopa continental–, han fet el fitxatge de l’estiu, Alba Torrens. La balear ha guanyat sis Eurolligues i torna a la lliga més d’onze anys després, però no juga encara per unes molèsties. Rubén Burgos tampoc disposa de Bec Allen pel mateix motiu que Bernat Canut encara no té Marianna Tolo. Les dues australianes, bronze en el mundial que es feia al seu país fins dissabte passat, sí que han de ser aquest cap de setmana a Vitòria en la supercopa.

“Fa anys que juguen juntes i aquest any hi han incorporat Cox, que, com Gulich, pot tirar de tres, i obriran el camp creant-nos dificultats”, diu l’entrenador de l’Spar sobre el rival, que fa una setmana i amb baixes perdia l’amistós a la pista de l’Araski (66-60), rival de les gironines en la segona semifinal del primer títol estatal en joc dissabte. L’altra és entre l’Avenida –encadena tres lligues– i el València. Les castellanes tornen a ser les favorites per aconseguir els títols. Julia Reisingerová i les nord-americanes Erica McCall i Moriah Jefferson són les noves armes de l’exèrcit al servei de la causa de Roberto Íñiguez. El València continua gravitant a l’entorn del producto nacional i se n’ha assegurat el relleu amb la promoció que té al Paterna de LF Challenge –Laia Lamana i Elena Buenavida– i al planter: Noa Morro i Emily Kalenik. Ouviña, Casas i, ara, Torrens, i sobretot Raquel Carrera, en són el paradigma. La pivot és un malson per a l’Uni des que jugava cedida a l’Araski –13 punts i 16 de valoració en el 59-68 a Palau, 48 hores després que el Glòria amenacés la línia de flotació del club–. La segona bateria, amb Salvadores o Romero, és la que acaba desequilibrant la balança a favor de les taronja en els últims duels, per això. L’Avenida i el València estan per sobre de l’Spar i, amb el pas de les temporades, és cada cop més discutible que l’hegemonia estatal sigui cosa de tres.

La lliga torna a tenir tres clubs com en el curs 2018/19, quan hi havia el Sant Adrià a més de l’Uni i el Cadí. Aquell exercici també va ser l’últim amb tres entrenadores, fins que l’equip del Besòs va destituir Glòria Estopà. La presència d’Anna Montañana (1980) al capdavant del Gernika s’afegeix a les d’Azu Muguruza (Guipúscoa) i Made Urieta (Araski).

En marxa

La preparació del conjunt gironí es podria qualificar d’atípica. Però la de fa un any tampoc va ser segons l’ús –comença sense Palau ni Eldebrink, amb Araújo encara lesionada del curs anterior– i els rivals també les han passat magres. Laura Cornelius es va lesionar en el primer amistós i la darrera setmana Bernat Canut va incorporar Shay Murphy –un partit d’entrenament–, Rebekah Gardner –semifinal de la Lliga Catalana– i Crystal Bradford –ahir va fer la primera sessió–. “És una alera física, que juga bé sense pilota i que va bé en el rebot ofensiu”, reivindica l’entrenador, que reconeix: “És evident que va peix, però ens va bé perquè estem repetint conceptes.” “No perdem perquè no estiguem adaptades, que ja es veu pel joc de l’equip, sinó perquè ens falta intensitat i duresa, i perdem 22 pilotes, un alt percentatge de les quals són errors no forçats”, indica el tècnic, que debutava com a local a Fontajau divendres amb derrota, i alerta de les pèrdues contra un rival com el d’avui.

Un abans i un després

El 7 de març del 2020, l’Uni superava el València per sisè cop en sis enfrontaments en la categoria. Era la semifinal de la copa (56-51) i el penúltim partit del curs, sense que ningú ho sabés. En l’exercici següent, les taronja ja tenien Cristina Ouviña a la plantilla i s’enduien el triomf de Fontajau en la jornada 7 (58-68), el desencadenant de la posterior destitució d’Èric Surís. Fa dos cursos, el de la copa de l’Spar a la Fonteta (72-62), l’Uni veia com el seu rival d’avui el deixava sense final de la lliga per primer cop des del 2015, amb el 58-55 i 74-87 en el play-off. L’equip d’Alfred Julbe sí que guanyava 64-73 en la lliga regular a València. Igual que en la segona volta la temporada passada (55-61, amb 22 punts i 26 de valoració d’Ouviña el 16 de gener) i la semifinal de copa (59-67, 26 de març). En la lliga, per això, continuen pintant bastos a casa, 58-72 en la jornada 2 –l’estrena a Fontajau–, i en la semifinal en els dos darrers partits de Laia Palau: 49-61 a Girona l’1 de maig i 73-66 el 5. L’ara directora esportiva del club rep l’homenatge ajornat diumenge en la Lliga Catalana en el descans del partit. La seva (3) serà la tercera samarreta retirada de l’Uni, al costat de les d’Anna Carbó (7) i Noe Jordana (9). De fet, Palau va canviar el seu dorsal de tota la vida per la coincidència amb el de l’actual vicepresidenta.

3
lligues
encadena l’Avenida, l’únic campió de la competició estatal des que la guanya l’Uni (2019).
Deixem de queixar-nos. No és la pretemporada que volíem, però hi ha prou peces per ser competitius
Bernat Canut
3
dorsals
té l’Uni retirats a Fontajau des d’aquesta nit: Laia Palau (3), Anna Carbó (7) i Noe Jordana (9).
3
equips
del país recupera la LF. Azu Muguruza, Made Urieta i Anna Montañana, les dones entrenadores.
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)