ACB

MARC GASOL

PIVOT I PRESIDENT DEL BÀSQUET GIRONA

“Hem de tenir punts de seguretat durant el partit”

“Si hi ha una oportunitat i tots n’estem convençuts, el club està preparat per fer l’esforç. No dubtarem ni un segon”

“Tots hem de millorar. L’exercici del mirall és dur però és el més efectiu. Estem en procés de millora constant”

Proposem millorar i fer evolucionar el jugador, que no faci només el que fa bé. És un procés més lent, però satisfactori

superades deu jornades de lliga, el Bàsquet Girona presenta un dels balanços més pobres –dues victòries– i encadena quatre derrotes. En el seu retorn a l’ACB, Marc Gasol és el jugador més valorat (21,1 de mitjana) però l’equip està patint. El pal de paller a la pista i als despatxos recepta tranquil·litat i feina, i obre la porta a reforçar la plantilla.

Està preocupat?
No, preocupat, no. Hi ha moments de frustració perquè veus que tens la victòria molt a prop i que la falta d’experiència com a grup a vegades et juga aquestes males passades. Que per una acció en què no tens la connexió entre companys, els altres equips la tenen i t’agafen avantatge. És un procés de millora de qualsevol grup humà, i també en un entorn tan competitiu com l’ACB. Ara, quan acaba el partit, tens tota la setmana per treballar i millorar una miqueta cada dia. I el que ens proposa sempre Aíto són reptes de millora constant, dins i fora la pista. Te n’has d’anar a casa pensant en el que ell et demana. Crec que encara hem de seguir creixent com a grup i individualment.Ens ho hem de creure, els jugadors, que som capaços de fer més.
Ha passat en més d’un partit, de tenir la victòria a l’abast i pagar desconnexions. Hi ha un factor mental? Es pot fer una bola que els penalitzi més?
Els partits no són una acció, sinó una suma de moltíssimes accions. No ho pots resoldre tot de cop, però sí que pots fer que una mala acció o dues no es converteixin en quatre, sis o vuit. Aquí és on hem de guanyar aquesta experiència, de tenir punts de seguretat pels quals recuperar el feeling positiu del partit.
En què creu que han de millorar, més enllà de la maduresa?
Crec que tots els jugadors hem de millorar, i jo el primer, per ajudar més els companys. L’exercici del mirall moltes vegades és molt dur però és el més efectiu. Has de ser molt honest amb tu mateix i veure què pots fer millor pel grup. Guanyar és una conseqüència de millorar. Com a jugadors també hem d’entendre què hem de fer per millorar i perquè arribin les victòries, que és el que busquem. Però el procés, quan l’objectiu és millorar, és una mica diferent. Si ens centrem només en les victòries i no en la millora, potser els jugadors no evolucionen.
La confiança en Aíto és absoluta?
Sí, i tant! Sempre podem millorar, i estic segur que a la seva llibreta, que deu ser molt gran, té solucions per a tot. El que passa és que el procés de millora que nosaltres proposem, i liderat per l’Aíto, no només és de fer el que ja fas bé, de treure rendiment als jugadors, sinó també de millorar-los i fer-los entendre tot el que és jugar a bàsquet. No és: “Tiro bé, només tiro.” És tota una millora, que a vegades és un procés més llarg però també més satisfactori. Estem intentant que el jugador pensi i entengui per què es fan les coses i com s’han de fer. El procés potser és més lent i frustrant, però fas que el jugador sigui més complet. I estem convençuts del camí i els jugadors estan treballant per fer-ho.
Vostè és líder de l’ACB en valoració, i Oriola es va integrant. S’ha de reflectir el seu poder interior més del que hem vist?
Sí. I amb el creixement de Roko [Prkacin], Dusan [Miletic] i Jaume [Sorolla], crec que tenim un joc interior amb equilibri entre experiència i joventut i cames. L’hem d’anar equilibrant i tots hem de continuar apujant el nostre nivell. Com la línia exterior, els bases... tot. I arribarà, n’estic convençut, la situació que tots desitgem, de moltes victòries i moltes alegries a Fontajau.
Visiten València abans de jugar contra el Saragossa i el Baxi Manresa, que també tenen dues victòries. Final d’any clau?
Sí, però si no millorem d’aquí a València, estarem al mateix punt. Hem de pensar en València. I el següent partit, també millorar i tenir autoexigència, personal i com a equip.
Preveu reforçar l’equip?
Nosaltres sempre estem atents. És la nostra feina des de l’oficina. Tant el director esportiu, Jordi Plà, com l’entrenador i jo, estem analitzant i buscant fórmules perquè l’equip millori. Amb el que tenim, que hi confiem molt, i amb algú que ara mateix no tenim.
Es marca un termini per fitxar? Si no tenen un balanç prou bo en un moment concret?
No té res a veure amb el balanç. És un tema d’oportunitat i de mercat. Si hi ha un jugador que ens pot ajudar, que convenç Aíto, Jordi Plà i a mi, el club està preparat per fer l’esforç. Per què? Perquè ja ho prevèiem. Ja ens va passar l’any passat amb dos jugadors. Quan planifiques una temporada, ja comptes que pot passar. Estem sempre a sobre, i si és aviat, no tindrà res a veure amb els resultats. Si és més endavant, igual.
És més probable que sí?
Si apareix l’oportunitat, no tinguis cap dubte que millorarem l’equip. Això sempre serà igual, com l’any passat [amb Fjellerup i Txemi Urtasun]. Quan apareix l’oportunitat i tots estem convençuts que és la correcta, el club no dubtarà ni un segon a portar jugadors.
Com valora l’aterratge del projecte a l’ACB, més enllà de la pista?
Seguim evolucionant, treballant per consolidar el club. Hem crescut moltíssim i estem intentant estabilitzar-nos i sentir-nos còmodes en aquest nou escenari. Com a club, l’ACB t’exigeix molta atenció, però amb la base estem molt contents de com està anant, tot i que sempre és millorable. No parlo de resultats. Logísticament, ens provoca un esforç molt més gran donar servei a 450 famílies. Són nous reptes que estem intentant assumir i alhora ens permeten millorar. Agafant aquest exemple, també en molts altres processos interns. Quan es creix tant, t’obliga a millorar. No és el mateix tenir 1.100 abonats que 4.200. Fontajau fa goig tots els partits, i quant a personal, també reclama un gran esforç.
Han rebut el suport empresarial que esperaven?
Els empresaris i empresàries estan responent molt bé. A més, els hem intentat oferir entrada en funció dels objectius de cada empresa, des d’una relació més comercial a formar part més intensament del projecte. Intentem donar bon servei en totes aquestes relacions, i agraïm la paciència que mostren. Per a nosaltres són moltes novetats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)