Espanyol

Gerard no serà l’únic

Mercat. Rubi no es vol desprendre de David López ni de Darder. L’Espanyol no posarà fàcils les seves sortides, però és conscient que si vol tenir diner fresc per fitxar són les millors alternatives

L’Espanyol està de cap per avall. Ara mateix Rubi no sap de quina plantilla disposarà. El tècnic ja tenia assumida la sortida del seu golejador però no es vol desprendre de cap més efectiu valuós. Dos són els homes que el preparador vol conservar: David López i Sergi Darder. Els dos futbolistes són essencials en el seu esquema de joc i eleven de manera contundent el sostre competitiu. Prescindir de tots dos suposaria un sotrac. De moment el club li ha transmès que no tenen intenció de deixar-los marxar. L’única forma és abonant la clàusula de rescissió de 40 milions del santcugatenc i 50 del mig d’Artà. El club sap que aquests dos futbolistes poden millorar, i molt, les seves prestacions amb Rubi a la banqueta. A més, des del punt de vista social aquestes sortides, després de la venda de Gerard Moreno, significarien torpedinar la nova campanya d’abonaments d’aquest juny.

La posició oficial és clara, com també la impossibilitat que cap dels dos futbolistes marxi pel pagament de la clàusula. És impossible que cap equip posi sobre la taula aquesta quantitat de diners, però la realitat del club i la necessitat d’equilibrar la tresoreria podrien acabar flexibilitzant aquesta fermesa si arriben ofertes a partir de 20 milions d’euros. Ara mateix la peça més cobejada de la plantilla blanc-i-blava és David López. L’entorn del jugador ja ha rebut diverses proposicions que li doblen el sou. Rac1 assegurava que el Betis presentarà una oferta de deu milions pel santcugatenc. L’Espanyol té clar que no el deixarà sortir per aquesta quantitat, però tot podria canviar a partir de 20 milions. I és que tot l’Espanyol està en venda i des del principi el club tenia clar que l’únic futbolista que només sortiria per la clàusula de rescissió era Gerard Moreno. Com així ha estat. El fet de tenir la propietat compartida amb el Vila-real era el motiu principal d’aquesta fermesa. A partir d’aquest escenari el pròxim traspàs pot ser qualsevol futbolista, fins i tot els més importants que es mantenen a la plantilla.

Doble hàndicap

El problema de l’Espanyol és doble. Per una banda, té una massa salarial disparada i esbiaixada. Un gruix de futbolistes cobren per sobre de la mitjana però el seu rendiment a la gespa està molt allunyat dels seus emoluments. Els exemples més paradigmàtics els tenim en jugadors com Roberto, Hernán, Piatti i Jurado. Quatre futbolistes, els dos primers cedits aquest curs, que sumen una bossa salarial de dotze milions. Només traient aquestes futbolistes de la plantilla, el club tindria oxigen. Se’ls busca sortida a tots quatre, però a l’Espanyol són conscients que la neteja no podrà ser absoluta. El més ben col·locat per sortir és Roberto. El porter no vol viure a l’ombra de Diego López i sap que si es manté a l’Espanyol les seves possibilitats de ser titular són poques. A més, s’hi afegeix el fet que l’Espanyol, no per qualitat, sinó per salari, l’ha de fer fora. La situació a la porteria és insostenible. És la línia que cobra més en percentatge de la plantilla. Dos homes sumen 7,5 milions d’euros en salari. Cal recordar que Diego López és el que més cobra de la plantilla, amb cinc milions de salari anual. Té contracte fins al 2020 però està obert a la possibilitat de repartir el salari allargant el contracte un any més. L’Espanyol intentarà rescindir el contracte d’aquests quatre futbolistes. Són els principals jugadors que han de sortir, però hi ha el problema afegit de la dificultat de trobar-li un lloc per la fitxa.

El cas de Roberto és paradigmàtic. El porter volia tornar al Màlaga però sap que si marxà allà l’Espanyol s’haurà de fer càrrec d’una part de la fitxa, amb l’afegit d’assumir la quota d’amortització del seu fitxatge, que puja a un milió en l’últim any. El club ja li ha dit que no pot fer aquests gestos i que, en aquest cas, s’estima més que es quedi. El porter tenia com a prioritat buscar un destí a l’Estat espanyol. La seva situació familiar així ho aconsella i, de fet, aquest va ser el gran motiu pel qual va decidir tornar a la lliga i deixar Grècia. Ara haurà de flexibilitzar la seva posició si vol continuar cobrant el seu sou de 2,5 milions, i haurà de buscar-se un destí a l’estranger. La Premier podria ser un escenari adient si el seu objectiu és mantenir el seus emoluments salarials.

L’únic camí

No obstant això, les possibles sortides de Jurado, Piatti, Hernán Pérez o Roberto, a les quals s’hauran d’afegir les d’altres futbolistes com ara Álvaro, no solucionaran gaire les coses a l’hora d’anar al mercat de fitxatges. L’Espanyol es treu massa salarial, però per poder fitxar amb qualitat necessita fer vendes de rellevància. Aquí hi entrarien Aarón o Mario Hermoso. Dos futbolistes joves que tenen mercat. De moment, les ofertes que han arribat són insuficients i el club les ha desestimat. Tanmateix, cal tenir clar que dels diners que s’ingressin per traspassos només la meitat es reinvertiran en fitxatges i això limita, encara més, el marge de maniobra de l’entitat, que no es podrà permetre gaires alegries. L’única manera de fer un salt de qualitat en l’entrada de diners frescos és vendre Darder o David López, els dos futbolistes amb més mercat de la plantilla. El mallorquí tampoc deixaria gaires diners a la caixa i d’un possible traspàs s’han de descomptar els vuit milions que s’han de pagar al Lió per la compra del 80% dels seus drets. A això, caldria restar-hi un 20% que s’embutxacarien els francesos.

En definitiva, la situació de l’Espanyol aquest estiu és força delicada.

TOT EN VENDA

Es vol mantenir ferm però a partir de 20 milions tot pot passar amb Darder i David
Donar sortida a Roberto, Jurado, Piatti i Hernán Pérez per reduir la massa salarial
El pròxim traspàs pot ser qualsevol futbolista, fins i tot els més essencials de la plantilla
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)