Espanyol

Chen tanca la porta

Nega de manera rotunda que estigui disposat a vendre l’Espanyol però obre un camí a una futura ampliació de capital

La rebaixa del deute, de 96 milions, és el gran aval de la seva gestió, que contrasta amb la crisi social

L’Espanyol va tenir ahir una plàcida junta general d’accionistes. No podia ser de cap més manera. El control de Chen Yansheng del club és total. El president té el 99,3% de les accions del club i tots els preceptes disposats es van aprovar per majoria. A la junta només hi van assistir 84 persones i un minúscul 0,10 per cent d’accions que no controla l’empresari. Així doncs, les assemblees de les disputes i les tribulacions han passat a millor vida i ara el pensament de l’aficionat periquito es fonamenta en com respira el mandatari xinès. Les juntes són ara el moment ideal per saber el parer del jerarca sobre assumptes tangencials de l’entitat. El neguit de l’entorn blanc-i-blau, en els últims mesos, ha gravitat al voltant d’una possible venda del club per part del magnat. Un fet que el mateix Chen va plantejar en unes entrevistes. Les limitacions del govern xinès a les inversions en club esportius eren un dels principals motius del president per fer aquesta maniobra. Ara tot sembla que s’ha calmat, i més presentant unes bones xifres econòmiques. El deute net de l’entitat ha baixat dels 100 milions d’euros per situar-se en 96. Una suma encara important però que dona marge de maniobra a l’entitat i, de retruc, a Chen per flexibilitzar la posició del govern del seu país. Potser per això el mandatari xinès es va mostrar rotund i va tancar la porta a una venda de l’Espanyol. “He llegit rumors en premsa que assenyalen que el club està en venda, però vull transmetre que no hem plantejat ni m’ha passat pel cap vendre”, va reblar el dirigent, que va matisar: “Pot ser que el club necessiti més injecció econòmica però això no és vendre el club. Aquesta injecció de capital la puc fer jo mateix o altres socis. Estic obert a una ampliació de capital però no a una venda del club.” El mandatari va insistir que la seva aposta és a llarg termini. “Volia remarcar que la nostra inversió a l’Espanyol no ha canviat. És estable i a llarg termini; tot i que ens hem trobat obstacles, els anem superant”, va afirmar, amb referència a les limitacions del govern xinès.

El director general corporatiu, Roger Guasch, es va congratular de l’anunci oficial del president: “El que té valor és que ho digui ell. Els camins empresarials sempre estan oberts, però ell ja ho va declarar al juny. Té la voluntat de fer un club gran. L’ampliació de capital li agradaria fer-la ell, però està limitat pel govern xinès. És bo que ell vulgui invertir o que vingui algun extern i, alhora, que nosaltres millorem els nostres ingressos. Tot per fer un club més gran.”

Un altre tema de preocupació dels accionistes presents a la sala era la important davallada del Grup Rastar a la borsa. “La fluctuació del mercat financer és normal. Però si ens hi fixem, des del primer dia que vam entrar en la borsa, el valor s’ha duplicat”, va assegurar el president, que va concretar que el valor d’una cotització “només afecta el que compra”. “Per a nosaltres, el negoci és de certa estabilitat i creixent en facturació”, va afirmar.

Economia sòlida

Chen Yansheng també va aprofitar la junta per defensar el sanejament de l’economia del club: “Tenim un club sòlid pel que fa a tresoreria i això ens dona uns fonaments sòlids per seguir creixent. Hem de consolidar la feina feta en el mateix camí que vam fer l’any passat: estabilitat financera i benefici.” El xinès també va ser explícit a l’hora de valorar el moment de l’equip, el millor des que fa juntes d’accionistes: “Estic satisfet per la marxa i la bona trajectòria del primer equip. Els bons resultats esportius són la benzina de l’entitat i estem vivim una bona temporada.”

Roger Guasch, al seu torn, va defensar l’actuació del club en l’últim any i va avançar els tres eixos sobre els quals pivotarà el club en el període 2019-2025: l’ambició esportiva, l’impuls social i el creixement econòmic. La bona marxa de les finances de l’entitat contrasta amb la desafecció de l’afició i la caiguda del nombre d’abonats, que en els últims dies, però, s’ha situat en 23.900 socis segons va informar Guasch. En tot cas l’aspecte social és el punt dèbil del club.

LES FRASES

Vull transmetre que no hem plantejat ni m’ha passat pel cap vendre el club. Tot el que han sortit són rumors a la premsa
La nostra inversió a l’Espanyol no ha canviat. És estable i a llarg termini; tot i que ens hem trobat obstacles, els anem superant
Estic obert a una ampliació de capital, que puc fer jo mateix o algun extern, però no a una venda
Chen Yansheng
President de l’Espanyol

Crítics amb l’horari de la junta

El torn obert de paraules va ser el moment de glòria per als accionistes minoritaris. Molts d’ells es van queixar de l’hora en què es va fer la junta. Era la primera que es feia al matí, en lloc del tradicional horari de tarda. El director general corporatiu de l’Espanyol, Roger Guasch, es va defensar amb números: “Vuitanta-sis persones representades avui, però l’any passat érem 92. Només hi ha un canvi de sis persones fent-la a la tarda o al matí.” Chen també hi va ficar cullerada: “Fer la junta a aquesta hora va millor per a la Xina. L’Espanyol és una part molt important del grup que cotitza a la borsa. Tenim més de 80.000 petits accionistes i a tots ells també els interessa molt la junta de l’Espanyol. Des del punt de vista de gestió, és millor aquesta hora perquè abans acabaven a les cinc de la matinada, hora xinesa.”

Suport a les seccions esportives i un estadi lliure de fum

Un dels temes col·laterals de la junta va ser el paper de les seccions esportives de l’Espanyol. Un projecte aliè del club comandat per l’accionista Arnau Baqué. “Nosaltres tenim unes seccions que tenen 500 socis i doblem qualsevol penya de l’Espanyol. És un projecte que els hem ofert. No els demanem mai diners, sinó un encaix social i fer publicitat de les activitats que fem”, va indicar l’advocat, que va rebre un no per resposta de Chen ara fa un any tot argumentant que “eren només un club de futbol”. La situació ha canviat i el director general va allargar la mà. “Tindrem una reunió per buscar un acord i com podem fer aquest reconeixement i no es preocupi que buscarem una solució”, va dir Guasch. Una trobada que es podria fer després de Nadal per parlar de les seccions esportives que aglutinen diverses modalitats esportives sota el color blanc-i-blau.

Un altre tema de preocupació és fer de l’RCDE Stadium un estadi lliure de fum. Una mesura que ja s’està aplicant a la ciutat esportiva Dani Jarque des d’aquesta temporada. Diversos accionistes van interpel·lar la directiva per fer el mateix de manera immediata a l’estadi. “Aquesta proposta és molt bona i ho dic jo, que soc fumador. Sent fumador sempre busco excuses per deixar de fumar”, deia Chen, que tot i això deixava en interrogant quan es farà el canvi. “A la llotja presidencial sempre hi ha un cendrer. L’esport es fa per millorar la salut i fumar és el contrari. Tot i això, fumar a l’estadi forma part de la tradició.” Guasch va deixar clar que era un tema que és a l’agenda, però després de la pujada en els abonaments “hi havia altres prioritats, més enllà d’aquestes”. De moment els fumadors podran continuar gaudint de la nicotina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)