Espanyol

El símbol de la Xina

Wu Lei va ser presentat com a nou jugador de l’Espanyol fins al gener del 2021. El davanter arriba amb la ferma intenció de reivindicar el futbol del seu país

Avui es coneixerà l’abast de la seva lesió a l’espatlla esquerra

Wu Lei va ser presentat ahir com a nou jugador de l’Espanyol fins al gener del 2021, amb opció a un tercer any. El futbolista va estar acompanyat pel vicepresident de l’Espanyol, Carlos García Pont, i el director del futbol professional, Francisco Joaquín Pérez Rufete, que es va felicitar per la seva incorporació. “Sabíem que era difícil i hem hagut de competir amb grans clubs. És una aventura important per a ell i per al club. Entre tots farem que sigui efectiva per a les dues parts”, anunciava el tècnic.

El futbolista s’ha mostrat molt ambiciós en la seva posada de llarg en el futbol europeu. Una sala de premsa amb 60 mitjans, molts dels quals provinents de la Xina, va rebre el crac mediàtic amb una exclamació de sorpresa, un “oh!” que va sonar tan bon punt el davanter va entrar a la sala. Una actitud més propera a fans adolescents que no pas pròpia de periodistes. Coses de les distàncies culturals. Precisament aquesta serà una de les barreres que haurà de superar Wu Lei. “És la primera vegada que vinc a viure a Europa i la diferència és important. Estic obert a aprendre noves cultures i a abordar l’idioma de manera immediata.” El futbolista es va aventurar a dir alguna paraula. “El primer que he après a dir és Marcar gols i Visca l’Espanyol”, va rematar el xinès. I hi afegia: “Estic molt content de venir a la lliga espanyola i a un club centenari com l’Espanyol. És un honor i un gran repte. Vull agrair al president Chen haver-me donat la possibilitat de ser aquí.” Un mandatari, per cert, que no va assistir a la presentació d’un fitxatge que ha portat personalment. El futbolista ha vingut amb la lliçó apresa i ja s’ha informat de la història del club. “Quan la gent em parla de l’Espanyol, em ve al cap Raúl Tamudo, que he conegut aquest matí [per ahir], i gent que identifica el club com Dani Jarque.”

El fitxatge de Wu Lei és un cop d’efecte per a la projecció de l’Espanyol a la Xina, però és un interrogant com s’adaptarà el futbolista a una nova lliga i a un nou país. “El que vull és demostrar que el futbol xinès pot ser competitiu a Europa. La pressió és el repte que em mou, un motor. Tant se val on jugui, la pressió sempre hi és”, deia el “Messi xinès”, com és conegut al seu país. El punta també digeria la malfiança dels aficionats. “És comprensible. Quan no coneixes un jugador, és difícil opinar. Hi ha pocs jugadors xinesos que hagin de demostrar un alt nivell a Europa, però amb esforç vull demostrar el meu nivell”, deia, conscient que el que ha de fer “és marcar gols, això és el que fan els davanters”, i adaptar-se “al ritme del joc europeu”. Wu Lei ha parlat amb el seu compatriota Dúdú, que va passar pel Rayo Vallecano sense gaire èxit, i espera que “una ciutat tan cosmopolita com Barcelona” l’ajudi en el procés d’adaptació als costums locals.

Ara el més important és saber quant temps estarà de baixa el futbolista per la seva lesió a l’espatlla esquerra. “La decisió final està pendent d’una revisió mèdica”, deia el jugador. Es farà avui, i serà quan es calibrarà el temps de baixa del futbolista o, en el millor dels casos, si podrà jugar infiltrat. “El seu fitxatge ja estava tancat i es va lesionar en la copa d’Àsia fa uns dies”, assenyalava Rufete quan li van preguntar si l’adquisició del crac era un fitxatge trampa.

LES FRASES DE LA PRESENTACIÓ

El que vull és demostrar que el futbol xinès pot ser competitiu a Europa. La pressió és el repte que em mou, un motor per a mi

LA FITXA

Wu Lei
Nanjing, Jiangsu (Xina) 19-11-1991 (27 anys) Davanter / extrem Alçada: 1,74 m Pes: 64 kg
TRAJECTÒRIA
06/19
Xangai 172 p. 102 g.
DEBUT A PRIMERA:
Va ser el futbolista xinès més jove a debutar-hi, amb només 14 anys. És anomenat el “Messi xinès” i és un autèntic ídol al seu país.
PALMARÈS:
Campió de la lliga xinesa (2018) Campió de la lliga One xinesa (2012) Campió de l’EAFF (2010) amb la selecció xinesa Campió dels Jocs nacionals de la Xina (selecció de Xangai) el 2009 Campió de la League 2 xinesa (2007)
PALMARÈS INDIVIDUAL:
Bota d’Or en la lliga xinesa (2018) i màxim golejador xinès de la lliga sis vegades (2011, 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017)
Fitxar el millor de la Xina no és un pas petit i posa la lliga davant una audiència milionària
Carlos García Pont
vicepresident de l’espanyol
Són normals els dubtes de l’afició, perquè no m’han vist jugar, i així és difícil opinar
Wu Lei
davanter de l’espanyol
El primer que he après a dir és ‘Marcar gols’ i ‘Visca l’Espanyol’. Faré tots els possibles per aprendre l’idioma de manera immediata

Rufete, pendent de Baptistão

Ara mateix la fotografia final de la plantilla l’1 de febrer és una incògnita. “Ha d’estar tot ordenat el 31 de gener [demà] a les dotze de la nit. Estem treballant per veure si hi ha altres opcions de mercat. Anem contra rellotge, però farem el màxim”, deia ahir Rufete, que assegurava que està tot obert: “Hi pot haver entrades i sortides. No són situacions fàcils. Caldrà veure si hi ha alguna oportunitat de mercat per ajudar l’equip; a veure si hi arribem a temps.” I una de les claus podria ser el futur de Baptistão. “És un jugador molt atractiu per als clubs i sempre té mercat. Ja veurem què passa. Es parla d’ofertes, però no és d’ara, i perquè es faci ha de ser interessant per al club”, va admetre Rufete.

Sense xifres oficials del traspàs per petició del Xangai SIPG

Carlos García Pont ha estat l’encarregat de donar la benvinguda al futbolista, però no ha revelat les xifres de l’operació per l’acord de confidencialitat existent amb el club d’origen. “Gràcies per haver vingut. És un pas més en el desenvolupament de l’Espanyol. Fitxar el millor jugador de la Xina no és un pas petit i posa la lliga davant una audiència milionària. És una operació complicada que ha estat possible pel nostre president i pel seu coneixement del país, i hi han participat moltes parts. No podem parlar de les condicions del traspàs perquè hem arribat a un acord de certa discreció, tot i que nosaltres sempre apostem per la transparència. Deixar escapar un jugador com Wu Lei s’ha de digerir. No era fàcil deixar-lo escapar.” I hi afegia que aquesta incorporació “és una demostració del compromís del president i del Grup Rastar amb el club”. Curiosament, però, al president Chen Yansheng no se’l va veure en la presentació del seu fitxatge més personal.

García Pont ha deixat clar que el fitxatge, primer, és esportiu. “Un jugador no ve si la direcció esportiva no hi dona el vistiplau i un jugador no juga si el tècnic no el fa jugar. Nosaltres el portem aquí perquè pensem que l’equip millora amb aquest jugador i perquè jugui de tant en tant; si no, sent qui és, s’avorriria i se’n tornaria. En termes econòmics, ens movem pels controls de la lliga i hem estat creatius perquè pogués venir aquí.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)