Espanyol

El ’déjà-vu’ es cruspeix el somni europeu

Espanyol. 25 punts han volat després d’avançar-se en el marcador. Un punt d’ancoratge que ha impossibilitat viure un any històric d’un Espanyol que està acabant la lliga a bon ritme: només dues derrotes en les últimes 12 jornades

L’Espanyol es va tornar a quedar amb un pam de nas dilluns al Benito Villamarín. De nou, els blanc-i-blaus s’avançaven en el marcador i marxaven al descans amb un avantatge parcial. A Sevilla es va tornar a repetir la litúrgia de la remuntada de l’adversari i amb la crueltat màxima de veure com els tres punts s’escapaven de les mans en el temps afegit. Un déjà-vu infinit que pica i repica com un timbal en el cap dels futbolistes. La imatge de molts d’ells, arran de gespa, amb les mans fregant-se els ulls i tapant-se la cara, era la imatge fefaent de qui viu un malson en carn pròpia. Un maldecap real i recorrent. Fins a onze vegades ha repetit aquest ritual un Espanyol que s’ha deixat ja 25 punts a la paperera de la desil·lusió. 25 somnis punxats. 25 graons que separen una temporada de somni a un any més per desar en el calaix de les fredes estadístiques. “És difícil explicar-ho i estem dolguts”, es lamentava Borja Iglesias. El gallec era conscient que, amb una mica més, l’Espanyol estaria ficat de ple en la zona noble de la taula i signat, qui sap, si la millor lliga d’aquest segle. “Controlant aquestes situacions, encara que siguin la meitat, estaríem parlant d’una altra temporada. L’equip fa moltes coses bé però no hem tingut la capacitat per tancar els partits i aquí és on hem de seguir creixent”. Una trajectòria frenada en sec en les últimes 12 jornades on l’Espanyol ha demostrat que sap competir i només ha perdut dos partits davant el Barça, al Camp Nou, i el Sevilla al RCDE Stadium.

Ara la gran qüestió és el perquè. Com ha arribat l’Espanyol a deixar-se tants punts, o millor dit, què fa que l’equip no tanqui els resultats amb un segon gol o bé millori la seva seguretat ofensiva. L’estil de joc, la fortuna, la inexperiència d’un grup jove són ingredients que estan dins de la coctelera per buscar una explicació a aquesta gota malaia recorrent i que no té aturar. “Hi han situacions que són molt difícils d’explicar però l’equip té clar a què juga i com ha d’afrontar els partits. Hi ha situacions que et porten a patir en els últims minuts i, per desgràcia, no els hem sabut controlar”, deia el panda.

“El què ens ha passat al camp del Betis, pot passar, però no el que ens ha passat les altres vegades”, matisava Sergi Darder que argumentava el seu discurs. “Ens hem posat moltes vegades per davant en el marcador i això vol dir que fem un plantejament inicial boníssim sempre. Seria més preocupant anar per darrere en el marcador. Tenim el problema que ens remunten però hem fet la meitat del camí”. La solució als mals o l’origen d’aquesta distonia no té una arrel clara però si moltes branques segons el migcampista balear. “És una mica tot i no em vull excusar perquè tenim moltes coses a millorar. També ens falta experiència. Som jugadors joves. Hem de tenir aquesta manera defensar com el Getafe que pot estar 90 minuts defensant però no estem preparats per això. El Getafe, si es fica per davant, no l’empatarien tant, però també li costa avançar-se. Cada equip juga al que juga. No tenim jugadors per jugar com el Getafe o l’Alavés. Al final cada equip té estils diferents. Té mèrit posar-se per davant tantes vegades però és un demèrit que t’empatin”.

Trencar els pronòstics.

Arribar a la setena posició és, pràcticament, una missió impossible però els futbolistes blanc-i-blaus volen exhaurir les seves opcions fins que les matemàtiques no digui el contrari. Ara mateix són sis els punts que separen a l’Espanyol de la setena posició que ostenta l’Athletic Club. Els blanc-i-blaus tenen, a favor, el gol average però hauran de rematar les tres jornades que resten amb un ple de victòries per vèncer a la lògica.

“No hem dit l’última paraula i, fins que hi hagi opcions, ho lluitarem”, apuntava Borja Iglesias. Un guant que agafava el seu company Darder. “Això encara no ha acabat. Seguim amb opcions. És difícil però no estem morts. Les matemàtiques encara ho fan possible tot i que no guanyar al Betis complicat tot i hem de guanyar els tres partits que queden sí o sí”.

LES FRASES

Controlant aquestes situacions, encara que siguin la meitat, estaríem parlant d’una altra temporada
Borja Iglesias
davanter de l’espanyol
Té mèrit posar-se per davant tantes vegades, fem un plantejament inicial boníssim però és un demèrit que t’empatin
El perquè? Hi ha una mica de tot i també ens falta experiència. Som jugadors joves
Sergi Darder
migcampista de l’Espanyol

Sergi Darder trenca amb la tradició

Sergi Darder va marcar davant el Betis el seu quart gol en lliga. Una quota de gols que el situa com el segon golejador de la plantilla per darrere de Borja Iglesias, pitxitxi amb 13 dianes. El migcampista d’Artà tenia, fins al passat dilluns, la sort de què, si marcava, l’Espanyol sempre guanyava. Un fet que ha passat en les tres anteriors ocasions. Així el balear va foradar la porteria contrària a casa davant el Vila-real (3-1) i el Rayo Vallecano (2-1) i a domicili davant el Girona a Montilivi (1-2). Tres victòries per a l’Espanyol. Una tradició que es va trencar en el temps afegit davant el Betis on l’Espanyol només va empatar trencar aquesta particular estadística. El balear també ha fet un gol a la copa davant el Vila-real on l’equip va arrencar un empat (2-2) a l’estadi de la Ceràmica. Això sí, com a mínim, quan Darder marca l’Espanyol no perd.

Malgrat aquesta situació, Darder ha valorat el seu rendiment al llarg d’aquest curs que toca a la seva fi. “La meva temporada ha estat una mica com l’equip: irregular. He fet partits molt bons i altres molt dolents. Al final és agafar una regularitat i també dins d’un partit. Això és experiència. Si, faig 60 minuts bons, he d’intentar fer 80 i l’equip millorarà. Si Melendo aconseguir fer més minuts al seu nivell o Roca creix més encara i millora les quatre coses que ha de millorar l’equip creixerà. Jo el primer de tot. Portava tres partits que no estava en el meu nivell. Soc autocrític i el gol em donarà la confiança en aquest tram final de lliga”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)