Espanyol

El gran dia de glòria

L’RCDE Stadium escriu la primera data per recordar, el 18 de maig del 2019, el dia en què l’Espanyol va tornar a Europa, dotze anys després

El triomf contra la Real i la victòria del Sevilla propicien la carambola desitjada

Espanyol 2 real sociedad 0

REAL SOCIEDAD:Rulli; Aritz, Llorente (Illarramendi, 65’), Héctor Moreno, Muñoz; Zubeldia, Merino, Pardo (Januzaj, 65’); Oyarzabal, Barrenetxea (Juanmi, 71’), Willian José. ESPANYOL:Diego López, Rosales, Naldo, Hermoso, Pedrosa; Marc Roca, Granero, Darder (Víctor Sánchez, 54’); Melendo (Puado, 88’), Wu Lei (Sergio García, 81’), Borja Iglesias. GOLS:1-0 (58’) Rosales. 2-0 (66’) Wu Lei.ÀRBITRE:Jaime Latre (col·legi aragonès). Va mostrar targeta groga a Diego Llorente (36’), Víctor Sánchez (62’), Wu Lei (66’), Elustondo (82’).PÚBLIC:38a jornada del campionat de lliga a l’RCDE Stadium. 26.568 espectadors van veure el partit en directe, la millor entrada de la temporada.
Rubi es corona amb un curs sensacional i venç la crítica
La invasió de camp, al final de partit, ja és una imatge icònica

L’RCDE Stadium va viure un partit històric, un duel d’aquells que marquen tota una generació. Una tarda de les que no s’obliden en la vida i d’aquelles que s’explicaran als nets. L’Espanyol, a cop d’èpica i coratge, ha anat pujant graó a graó fins a ficar-se a Europa en la darrera jornada. El rival: la Real Sociedad. Aquell equip que també era l’adversari aquella tarda de maig del 2006 amb un gol agònic de Coro que va salvar un descens a segona. Ara l’Espanyol lluitava per la glòria i aquesta classificació és una victòria de la fe. D’uns futbolistes que han anat lluitant contra molts obstacles. Primer, l’econòmic. El desè pressupost s’ha colat a la taula dels grans dotze anys després d’aquella final de Glasgow. Curiosament, el Sevilla, botxí d’aquella UEFA, amb Palop aturant els penals, avui ha estat l’aliat bondadós que ha permès la carambola: la seva victòria contra l’Athletic (2-0) i la victòria de l’Espanyol han propiciat el sorpasso català. El 18 de maig del 2019 quedarà desat en la memòria com un dia de glòria i el bateig icònic d’un RCDE Stadium que va viure la seva tarda més gran. El nou estadi de l’Espanyol, que a l’agost farà una dècada, necessitava una tarda en majúscules per millorar la seva escenografia. A l’arquitectura imponent se li ha posat cor i passió. La fotografia final d’una afició pletòrica baixant a la gespa és d’una força icònica inigualable. Els futbolistes, mantejats pels seguidors, van tenir una comunió total i absoluta amb els seus ídols. Els preparatius postpartit del club se’n van anar en orris, però no hi ha res com la improvisació en aquestes circumstàncies. Tot és més natural. Com la classificació d’aquest Espanyol, que ha remat contra corrent al llarg del curs. Superant retallades de pressupost, a tots els nivells, i apostant pel talent dels joves. L’arquitecte de la trama: Rubi, un tècnic molt castigat per l’entorn però que ahir va tenir el seu moment de glòria. En un any dur, amb múltiples lesions, l’Espanyol no va perdre la cara. Un final de temporada per emmarcar amb unes últimes 17 jornades espectaculars amb només dues derrotes. Un epíleg de traca amb tres victòries consecutives –per primera vegada aquesta temporada– per arribar a la photo finish d’Europa en l’últim partit. Un duel que trastoca la preparació del conjunt blanc-i-blau, que no podrà afrontar els amistosos de finals de juliol a la Xina, un dels quals contra el PSG de Mbappé.

L’ambient a l’estadi va ser espectacular. Rebuda d’aquelles grans i emotives en l’arribada de l’autocar dels jugadors. A dins, a les graderies, la millor entrada de la temporada. El premi gros era Europa i això es notava en l’ambient i en cada racó. L’Espanyol va entrar en el partit frenètic i un xic revolucionat. Uns nervis competitius que també es van traslladar a la Real Sociedad que, igual que els locals, es jugaven acabar a Europa. La primera part va ser d’intercanvi de cops. L’Espanyol buscava minimitzar el joc de la Real i no tenia tanta possessió com en altres partits. La diferència era com s’accelerava l’equip en els últims metres. Wu Lei i Borja Iglesias intentaven fer-se espais per matxucar la defensa basca; Wu Lei rematava al travesser. La Real, més dura i contundent que de costum, buscava trencar el ritme de l’Espanyol amb constants faltes. La proposta li va sortir prou bé durant la primera part i només va marxar, al descans, amb una única targeta groga a Diego Llorente. La permissivitat de Jaime Latre va desesperar, per moments, els jugadors blanc-i-blaus.

El gol del Sevilla al Pizjuán va estimular els dos equips. El partit es va trencar des de la represa amb constants anades i vingudes a les dues àrees. Borja Iglesias va tenir una magnífica ocasió per avançar l’Espanyol en un xut creuat que va desviar Rulli. I qui va colpejar primer va ser l’Espanyol amb un potent xut de Rosales des de fora de l’àrea. La seva canonada va acabar desviada per William José. Deliri a Cornellà. L’Espanyol apujava les revolucions del partit buscant el segon, que només va trigar vuit minuts. Passada llarga a l’espai que caça Wu Lei. El xinès es planta davant Rulli i no fallava en l’un contra un. Eufòric, es va treure la samarreta i ho va celebrar amb l’afició. L’afició xalava amb l’equip i totes les orelles estaven a la capital andalusa, on es va certificar el triomf del Sevilla. Dia màgic i invasió de camp. L’Espanyol és a Europa. Chen tenia raó.

ELS VESTIDORS

Poso una nota de 10 a la temporada; només cal veure d’on veníem: reducció de massa salarial i un estat d’ànim de negativitat
Des de feia mesos havíem apostat per Europa; el curs és molt bo tot i no ser brillants sempre
Esteban Granero
migcampista de l’espanyol
Feia temps que no plorava i és un moment que no oblidaré mai; he vist veterans com Víctor o Sergio plorar com criatures
El club s’ha de posar mans a la feina; això és entrar en un nou nivell i cal treballar molt
J. Francesc Ferrer ‘Rubi’
tècnic de l’espanyol
Estic en un club on m’estimen. És un dels moments més bonics de la carrera; sempre hem tingut fe
Borja Iglesias
davanter de l’Espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)