Espanyol

JAVI LÓPEZ

CAPITÀ DE L’ESPANYOL

“Tots volem fer història”

“Serà un dels rècords que m’emportaré per sempre, però abans hem de passar”

“El retorn a Europa ha estat molt llarg, però des de l’arribada de Chen s’estan posant les bases i els fruits estan arribant”

En l’aspecte mental, aquest any, sí que et prepares més que altres anys, però en el físic, tot segueix igual

Javi López (Osuna, 1986) és un dels futbolistes més veterans de l’Espanyol. Serà el capità que portarà el braçal del club blanc-i-blau en la tornada a Europa. Durant tot aquest temps, les ha viscudes de tots els colors. El premi europeu és un botí suculent per a un futbolista incombustible.

Com afronta aquesta nova pretemporada?
És una pretemporada diferent, però al mateix temps il·lusionant pel que tenim en joc amb l’Europa League.
Fa molts anys que és a l’Espanyol i mai no ha pogut jugar a Europa. Suposo que, als més joves, ja els ha explicat que arribar fins aquí costa molt?
El retorn de l’Espanyol a Europa ha estat molt llarg. És cert que, des de l’arribada de Chen Yansheng, s’estan fent les coses molt bé i posant una bona base. Els fruits van arribant i es veu el gran treball fet. Tots som conscients del que hi ha en joc.
Vostè s’ha agafat l’estiu de manera diferent als altres. Ho dic pel to físic. No és el mateix tenir un partit oficial del 25 de juliol que més endavant?
A l’estiu, un jugador el que fa sempre és un treball previ per arribar bé a la pretemporada. No pots arribar sense fer res. Potser en l’aspecte mental sí que et prepares més aquesta vegada que altres anys.
El futbolista d’ara és cuida molt. Es veu una evolució en el futbol, fa 20 anys, no hi havia tanta intensitat.
L’evolució del futbol, en tots els aspectes, sempre està en contínua evolució. No només en l’aspecte tàctic o físic. Hi ha una professionalització en tots els nivells. Fa 15 anys, no ho era tant. I tot això es nota en el rendiment del futbolista. Avui en dia, el futbol no és jugar només bé a la pilota. Influeix l’aspecte físic, el mental, el tàctic. Tots els factors són clau.
En això ha tingut incidència també allargar la vida d’un futbolista més enllà dels 30?
Sí, és evident. Ara, molts futbolistes segueixen donant un gran rendiment o inclús superior. Tenim casos com ara Jorge Molina i Dani Alves, el millor jugador de la copa Amèrica, amb 36 anys. Aquesta professionalització de què estem parlant i la millora en la metodologia de prevenció fan que el rendiment d’un jugador sigui més consistent i la seva carrera s’allargui.
Es veu el treball que fan sobre la gespa, però quin és la feina invisible d’un jugador?
Abans de sortir al camp, hi ha un treball individualitzat al gimnàs, l’alimentació també juga un paper fonamental, els mètodes de recuperació amb diverses màquines i el descans.
Descansar és clau?
Sí. A vegades, la meva parella em diu que anem a passejar amb les nenes i li dic que no. Pot sonar a ximpleria, però no ho és. Són petites coses que fan que pugui donar més en un entrenament o un partit. En altres casos, també amb l’alimentació. Vas a dinar amb amics i no pots menjar el que voldries.
I ara amb tres competicions els detalls pesen més?
Sí, quan jugues cada tres dies tens menys temps per a la recuperació i encara has de tenir més cura en aquests aspectes. Tots els futbolistes hem de ser conscients. És part fonamental de la nostra feina.
Als aficionats que tenen por de no arribar a la fase de grups els podem dir que no es fallarà?
És el nostre primer objectiu. Però hem d’anar pas a pas: són tres eliminatòries. Ningú no pot dubtar que és el que volem: pel club, per l’afició i per nosaltres. Per a molts és l’oportunitat de jugar a Europa i no la volem desaprofitar. I el nostre nou estadi, després de 10 anys, també s’ho mereix. Tenim l’ambició i la seguretat que anirem passant eliminatòries, però també hem d’anar amb humilitat amb els rivals. En la nostra ment hi ha fer història i tots la volem fer.
Ja s’imagina l’himne de l’Europa League i amb el braçal?
És clar que serà una de les imatges que m’emportaré en el rècord per sempre.
En què incideix Gallego?
Ens està remarcant el seu model de joc i com afrontar les diverses situacions de partit. Està molt atent, a diferència d’altres tècnics; fa molta atenció a la interpretació del joc amb i sense pilota.
Moltes diferències amb Rubi?
Amb pilota són similars en matisos i formes de treballar. Però mai no hi ha dos entrenadors iguals.
Com se li queda el cos amb la marxa de Rubi?
No em sorprèn. El món del futbol canvia molt. Ell va prendre la seva decisió d’anar al Betis i li desitjo sort menys quan jugui amb nosaltres. Aquí va fer un gran treball.
Gent que surt, Borja?
Vull tenir els millors jugadors en el meu equip i Borja n’és un, però ens hem de centrar en els partits que venen. L’atenció s’ha de focalitzar en els partits de l’Europa League; ens hi juguem molt. Són els partits clau de la nostra història recent.
Bernardo i Iturraspe, veterans per apuntalar el rendiment dels joves?
Són jugadors amb molta experiència i se’ls veu amb moltes ganes d’aportar i sumar. Amb ganes d’assimilar les noves instruccions, però tots partim de zero amb Gallego.
No parlem gaire de David López ni de Piatti. Estan lesionats però fent la pretemporada amb l’equip. Com els veu?
Ho han passat malament, però m’alegro que estigui amb nosaltres i veig l’evolució que van fer. L’altre dia va ser emocionant quan es van calçar les botes després de quatre mesos sense fer-ho. Estan molt animats i ja veuen la llum al final del túnel. Són un exemple per a tots nosaltres i l’esperit de lluita amb què han afrontat aquest repte...
Parlant de reptes. Quin és el seu per a aquest any?
Seguir sumant en positiu a qui sigui: dins i fora del camp. La mentalitat sempre és la de seguir creixent com a futbolista.
Ara, més que un equip, aquest any, i amb Europa, seran importants els 24 jugadors del primer equip.
No només per a Europa. Tota la plantilla és important. El rendiment d’un titular es veu incrementat pels suplents. Aquell futbolista que es pressiona en els entrenaments per no baixar el pistó. És la competència interna la que fa millor un grup. La força d’una plantilla resideix en el grup. Amb 15 jugadors, no avances al llarg d’una temporada. Una de les claus de l’any passat va ser el grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)