Espanyol

RÚNAR PÁLL SIGMUNDSSON

ENTRENADOR DE L’STJARNAN

“En handbol i bàsquet sempre guanya el millor, però això és futbol”

“A Islàndia fa 15 anys només podíem entrenar una vegada a la setmana a l’hivern, no era fàcil”

“A l’equip tenim enginyers, economistes, universitaris... som un equip educat”

Falten pocs minuts per a les 9 del vespre i Rúnar Páll Sigmundsson accedeix al vestíbul de l’hotel Hesperia Tower encara suat, procedent de la ciutat esportiva Dani Jarque, on ha liderat el penúltim entrenament abans d’un partit a especial. Porta xancletes sobre uns mitjons i a les mans sosté unes Adidas Copa Mundial. Si a l’Espanyol tothom parla de somni, el seu Stjarnan és conscient que la paraula que més li escau és utopia, el que seria una gesta més d’un país de tan sols 300.000 habitants però que ha començat a treure el cap en el futbol

A Islàndia tots els nens somien ser futbolistes?
Sí, igual que aquí. La passió que hi ha pel futbol és incomparable, és l’esport principal. Però la nostra realitat és que fa 15 o 20 anys a l’hivern pràcticament no podíem jugar a causa de la climatologia. Quan jo jugava, entrenàvem a tot estirar un dia a la setmana, la resta jugàvem a handbol.
I això ha canviat...
El govern va impulsar la creació de camps de futbol indoor que han modificat totalment les nostres possibilitats. Avui podem practicar tot l’any i això ha impulsat moltíssim el futbol del nostre país.
I ara quin és el sostre del futbol islandès?
No ho sé, tenim una bona selecció, que ha demostrat que pot competir contra els millors equips d’Europa, un fet que fa alguns anys era impensable i que demostra que anem per un bon camí.
Vostès, a l’Stjarnan, però, no són professionals.
No, paguem salaris, però els meus futbolistes ho compaginen en molts casos amb jornades de vuit hores. Tenim enginyers, tenim gent de finances, universitaris... som un equip educat. A l’hivern ens entrenem a les cinc de la tarda quan tota l’activitat s’ha acabat i a l’estiu, quan per exemple ja no hi ha universitat, intentem fer-ho a les dos quarts de dotze. No som un equip professional però intentem comportar-nos com si ho fóssim.
Què significa per a vostès ser a Barcelona?
Una sensació increïble, poder enfrontar-nos a un dels millors equips de la lliga espanyola és un repte impressionant per a l’Stjarnan, un equip petit i jove, fundat el 1960 i que l’any 2006 estava a tercera divisió.
En els últims anys s’han convertit en uns habituals a les prèvies d’Europa League: han jugat a San Siro, al Parken Stadium i a Celtic Park...
El partit de demà serà el 19è que juguem en competició europea i cada un ens ha servit per aprendre. Alguns dels jugadors que encara queden de temporades anteriors i jo com a entrenador hem pogut enfrontar-nos a equips amb futbolistes extraordinaris, a clubs amb pressupostos enormes i independentment del resultat l’experiència és important.
Creu que poden derrotar a l’Espanyol?
Si no hi crec jo ningú ho farà per mi. No em passa per alt que ens enfrontem a un equip amb unes condicions impressionants, però de la mateixa manera que en el bàsquet i en l’handbol sempre guanya el millor equip, en el futbol, no. Hi hem de creure.
Què li agrada del nou Espanyol?
Els vaig poder veure contra el Lens dissabte passat i em va semblar un equip amb una qualitat enorme, amb futbolistes molt desequilibrants i una capacitat gran per marcar el ritme del partit, amb molt bon tempo. No podem estar preparats per a una altra cosa que per a un partit molt dur per a nosaltres.
En la situació en la qual està, no li queda més remei que jugar un futbol de contraatac?
Sortirem a pressionar a tot el camp.
De debò?
[riu] És clar que no. Encara no he parlat del pla del partit amb els jugadors, ja ho veurem. Però el que és segur és que l’aplicarem amb passió. Volem endur-nos un bon resultat de Barcelona.
.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)