Espanyol

Europa ja és blanc-i-blava

Europa League. L’Espanyol elimina el Zorya i tornarà a jugar al Vell Continent dotze anys després. Els blanc-i-blaus sabran avui (13 h) quins són els seus rivals en el sorteig de grups

Zorya 2 (1) Espanyol 2 (3)

ZORYA:Txevtxenko; Tymchyk, Abu Hanna, Cheberko, Mykhaylichenko; Ivanizenya; Korchegin, Lednev (Yurchenko, 68’), Gromov (Rusyn, 58’), Khomchenovskiy; Budkivsky ( Kabayev, 81’).ESPANYOL:Diego López, Javi López, Lluís López, Fernando Calero, Dídac Vilà; Marc Roca, Sergi Darder (Víctor Sánchez, 64’), Granero; Melendo, Matías Vargas (Campuzano, 76’), Facundo Ferreyra (Wu Lei, 73’).GOLS:0-1 (33’) Ferreyra; 1-1 (54’) Lednev; 1-2 (61’) Matías Vargas: 2-2 (77) Rusyn.ÀRBITRE:Radu Petrescu (romanès). No va mostrar cap targeta groga.PÚBLIC:Partit de tornada del ‘play-off’ de l’Europa League. Slavutych-Arena. Uns 10.000 espectadors van veure el partit en directe.

L’Espanyol ha tornat a Europa. Dotze anys després el Vell Continent es tenyirà del color blanc-i-blau del conjunt barceloní. Una fita històrica per a l’equip de David Gallego i una il·lusió per a tota una generació d’aficionats periquitos que encara no havien vist, o no recordaven, el seu equip passejant per Europa. L’estrena també elevarà el nivell de l’RCDE Stadium. La nova casa blanc-i-blava, inaugurada ara fa just deu anys, tenia l’assignatura pendent de presenciar partits europeus. Des d’avui el present i el futur immediat de l’Espanyol és una mica més gran i lluminós i carregat de color.

La dècada grisa de les classificacions pírriques. La de viure a la mitja taula amb una parsimònia rutinària i, sovint, amb un perillós flirteig per mantenir la categoria. Ara s’ha tancat de cop aquesta carpeta per endinsar-se en els llocs d’elit, no només per prestigi de club, sinó per ingressos econòmics. Ara només queda esperar el sorteig d’avui a Mònaco amb un somriure als llavis i la consciència tranquil·la per la feina ben feta dels deixebles de Gallego.

L’Espanyol ha signat una prèvia magnífica superant amb solvència tots els seus adversaris i sense perdre cap partit. Primer va ser l’Stjarnan, després el Lucerna i ahir es va tancar el periple, per estar a Europa, contra el voluntariós Zorya. Un equip que no va posar les coses fàcils i va intentar calcar el plantejament de l’anada. Gallego continuava apostant pel 4-3-3 i situava, per primera vegada en un onze, Sergi Darder, Melendo, Granero i Marc Roca. El surienc intentava dominar el partit des de la possessió. El Zorya ho volia fer des de la velocitat i amb una pressió alta per buscar un primer gol per capgirar una eliminatòria que tenia costa amunt pel 3-1 de l’anada a l’RCDE Stadium. La primera mitja hora va estar carregada de nervis. Diego López, un porter experimentat, es va emportar un bon ensurt en veure com una pilota li passava per sota del cos i per poc es feia el primer de manera involuntària. Un altre ensurt per al gallec uns minuts després en refusar una pilota, de manera defectuosa; per sort va corregir la seva imprecisió posant-hi una bona mà. El Zorya encara va gaudir de tres bones aproximacions per inaugurar el marcador. L’Espanyol no ho veia clar i necessitava un cop d’efecte per espolsar-se els nervis. El gir copernicà del partit va arribar amb un córner servit per Darder. Ferreyra s’elevava per damunt de quatre jugadors del Zorya per clavar la pilota al fons de la xarxa. Primera rematada de l’Espanyol i gol. Sisè gol del davanter argentí. Cop psicològic de l’Espanyol, que encarrilava el partit i desfeia l’animositat del seu rival.

Ara l’Espanyol només havia de controlar el guió del partit, fins al xiulet final, per evitar ensurts suplementaris, però els blanc-i-blaus es van entossudir a donar aire al seu adversari. Un alrew error defensiu va ser aprofitat per Lednev per signar l’empat. L’emoció va durar poc. Marc Roca va dibuixar una assistència deliciosa per a Matías Vargas. L’argentí es va plantar sol davant el porter i no va fallar en el mà a mà. Segona arribada clara i segon gol. Eliminatòria liquidada. L’Espanyol tornava a Europa per la porta gran i al Zorya només li quedava acabar el partit amb honor. Rusyn va signar l’empat final amb una gran ziga-zaga de recursos tècnics. Un gol que no va treure el somriure als futbolistes de l’Espanyol, que es van abraçar al final del partit en una comunió grupal. L’ocasió s’ho mereixia. Els catalans tornaran a jugar a Europa per desena vegada. Un pas històric per celebrar.

David Gallego: “Això és històric i cal gaudir-ho”

David Gallego estava emocionat a la roda de premsa. “Ho hem viscut d’una manera espectacular. Vull felicitar tots els nostres jugadors, cos mèdic i estructura de club. Fa nou setmanes que treballem per això. Ara podem dir que hem tornat a Europa. És gratificant i important portar el nom de l’Espanyol per Europa. Al final ha valgut la pena tot aquest esforç”, va explicar el surienc, que reconeixia que el seu equip “s’ha tret un pes de sobre”. “Això és històric i cal gaudir-ho i donar-li el valor que té. Feia dotze anys que no estàvem a Europa”. El tècnic tampoc volia parlar dels errors defensius d’ahir. “El nostre objectiu era és estar a Europa. No m’interessen les llums i les ombres. La resta no em preocupa”, va explicar un tècnic clarament emocionat. “Estic disfrutant, estic al meu equip i soc l’entrenador del meu equip. Toca gaudir-ho i pensar en els nostres aficionats, que ara no hi són. Els ho vull dedicar a ells.”

Avui l’Espanyol serà al sorteig que es farà al Fòrum Grimaldi de Mònaco (13 h), on els blanc-i-blaus no seran caps de sèrie. “Quin rival vull? A mi m’és igual qui vingui. Hi ha l’Espanyol i això és el més important. És brutal per a nosaltres i tot l’espanyolisme”, va dir Gallego.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)