Espanyol

Una pel·lícula de terror

L’Espanyol, de nou sense arguments futbolístics, acaba la jornada en penúltima posició després de perdre contra el Mallorca

David Gallego té les hores comptades a la banqueta i Pablo Machín serà el seu relleu

mallorca 2 Espanyol 0

ESPANYOL:Diego López, Sébastien Corchia, David López (Naldo, 61’), Lluís López, Pedrosa; Roca (Melendo, 77’), Víctor Sánchez, Granero; Vargas, Wu Lei (Piatti, 74’), Campuzano. MALLORCA:Reina, Sastre, Raíllo (Xisco Campos, 68’), Valjent, Gámez; Baba (Pedraza, 76’), Salva Sevilla, Febas, D. Rodríguez, Lago Júnior (Kubo, 56’); Budimir. GOLS:1-0 (37’) Budimir; 2-0 (72’) Salva Sevilla.ÀRBITRE:De Burgos Bengoetxea (col·legi basc) va mostrar targeta groga a Víctor Sánchez (19’), Naldo (61’) i Salva Sevilla (63’).PÚBLIC:Son Moix. Vuitena jornada del campionat de lliga. Uns 12.000 espectadors van veure el partit en directe.
La realitat marca com a objectiu immediat salvar la categoria
Els blanc-i-blaus no perdien a domicili des del 30 de març

La lliga marca el guió i per a l’Espanyol aquesta pel·lícula és una tortura, un autèntic film de terror. Els blanc-i-blaus es plantaven a Son Moix amb la necessitat de sumar com a mínim un punt i no veure com s’enfonsaven en la classificació. El Mallorca buscava l’efecte contrari: impulsar-se a costa dels catalans, i ho va aconseguir. L’Espanyol, malgrat el triomf a Moscou, està mort. Així ho certifiquen les xifres. És penúltim, amb només 5 punts de 24. L’última frontera que aguantava David Gallego a la banqueta era la fortalesa lluny de casa. Aquest cop de fortuna, o d’encert puntual, es va esfondrar a Son Moix. El surienc va encaixar la primera derrota a domicili. L’Espanyol no perdia a fora des del 30 de març. Una derrota que fa mal perquè era contra un rival directe per evitar el descens. Sí, per evitar baixar a segona, i és que la realitat és aquesta.

Ara mateix, l’Espanyol no pot mirar més enllà que sortir del pou del descens on s’ha ficat de manera irresponsable. Els mateixos errors de sempre es van anar evidenciant al llarg dels noranta minuts. L’Espanyol continua despullant les seves vergonyes a un ritme accelerat i sense fi. La davallada no té aturador. Europa només és un bàlsam. Un oasi per tapar la tragèdia en la lliga. És difícil canviar tots els jugadors i enviar-los a casa. És impossible, i la corda sempre es trenca pel mateix cantó: la banqueta. El problema de l’Espanyol és que el partit d’ahir era de caixa o faixa. I el rival, el Mallorca, l’equip més fluix de la categoria, va acabar passant per sobre dels catalans amb suficiència.

Arriba Pablo Machín

La situació és d’urgència total i es necessita un cop de timó. En les pròximes hores es farà efectiva la marxa de David Gallego. Chen Yansheng només està pendent de parlar amb els seus assessors tècnics: Òscar Perarnau i Rufete per pautar el comiat del surienc, que no ha donat la talla en una setmana clau per a ell. La victòria de Moscou ha tingut un pes residual i amb l’aigua al coll en la lliga no hi ha cap més solució d’emergència. Un cop es tanqui la quitança del tècnic es podrà preparar el futur immediat que se centra en la figura de Pablo Machín. El de Sòria podrà aprofitar l’aturada de la lliga per treballar amb marge per afrontar el pròxims duel contra el Vila-real a casa, on encara no ha guanyat l’Espanyol. La situació és crítica i no es podia esperar més a prémer el botó nuclear per accelerar una destitució que es farà efectiva aquest dilluns. La imatge a Son Moix va tenir un aroma a déjà vu d’un equip que no acaba d’arrencar i que no troba els fonaments precisos per tenir una evolució lineal i sòlida. Molts jugadors estan lluny del nivell que van oferir el curs anterior i d’altres ja estan fora de combat, com ara Darder o Melendo, orfes de protagonisme. Moltes pedres que posen fi al projecte de Gallego. Machín serà l’encarregat de redreçar la nau.

El fil discursiu del partit va ser conegut. Els de Gallego no mossegaven al seu rival, però els locals tampoc s’estiraven gaire per inquietar els dominis de Diego López. Partit pla i per fer la migdiada. Només trencat per una acció puntual. Jugada per la banda de Sastre, que superava un tou Pedrosa per traçar una assistència al cor de l’àrea. Budimir guanyava la posició a Lluís López i enviava la pilota al fons de la xarxa. Primera ocasió del partit i gol. Tocat i fatigat, a l’Espanyol li tocava, de nou, anar contra corrent. Nedar com un salmó a la recerca d’una victòria. Però els inconvenients, quan es repeteixen amb cadència mil·limètrica, ja no són un fet casual, sinó estructural. La calma europea es torna tragèdia en el territori de la lliga. Plom a les ales. Dubtes i alarmes cada vegada més evidents. I amb tota una segona part al davant amb la fatiga física i mental del duel de Moscou encara fresc a la memòria. I encara més quan nou jugadors de l’equip titular repetien ahir sobre la gespa de Son Moix. Només Calleri, lesionat, i el sancionat Calero no hi eren presents. Els seus recanvis: Campuzano i Lluís López. L’Espanyol marxava al descans sense cap xut entres els tres pals. Era la cinquena vegada que l’Espanyol, dels vuit partits de lliga jugats, no encertava entre els tres pals en els primers 45 minuts.

L’Espanyol ho va intentar en la segona amb un parell de rematades de Campuzano, el millor del partit en clau catalana. Però més enllà d’això, cap llum en el joc. El segon gol, de Salva Sevilla, que va caçar una pilota a l’àrea, va acabar d’ensorrar l’Espanyol. Els últims minuts van ser una tortura. Un patiment absolut de futbolistes destrossats mentalment i físicament.

ELS VESTIDORS

Hem intentat jugar amb l’ansietat del Mallorca i no hem tingut agressivitat en atac, però tot ens va en contra, un cop més ens ha passat
L’equip està amb el tècnic i a Moscou es va demostrar. No he d’entendre res d’una destitució
Víctor Sánchez
migcampista de l’espanyol
El meu futur a la banqueta? No perdo ni un segon en tot això, em quedo amb la unió de l’equip i la força del grup
Hem fet un partit correcte, però ens ha faltat agressivitat. No puc estar content perdent 2-0
David Gallego
entrenador de l’espanyol
Si passa alguna cosa amb el tècnic, nosaltres ens sentirem culpables, però hem fallat en coses en què no podem fallar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)