Espanyol

Mesures d’urgència

Machín té dotze dies per establir les bases del seu nou projecte i patró de joc. Un marge temporal escàs abans de la visita del Vila-real a l’RCDE Stadium

Recuperar l’autoestima d’un grup castigat mentalment

Pablo Machín va començar a treballar ahir amb els seus nous futbolistes a la ciutat esportiva Dani Jarque. El tècnic de Sòria només té al cap el duel contra el Vila-real del 20 d’octubre. Serà el primer partit oficial en què s’asseurà a la banqueta. Fins llavors té dotze dies per arribar amb les millors sensacions al partit contra els castellonencs. El marge temporal és curt i haurà d’anar implementant el seu llibre d’estil en petites dosis. L’entrada d’un nou tècnic sempre és un electroxoc per a la plantilla. Machín vol aprofitar aquest impacte emocional per influir en l’autoestima dels futbolistes. Aquí rau la primera mesura d’urgència que haurà d’aplicar. Molts futbolistes han abaixat el rendiment sota la batuta de Gallego. El nou preparador és conscient que necessita la implicació de tota la plantilla, però especialment ha de recuperar certs futbolistes per a la causa. Un altre jugador que entraria en aquest perfil és Bernardo Espinosa. Machín el coneix perfectament del Girona i sap el que li pot donar. El colombià no ha comptat per a Gallego i encara no s’ha estrenat aquesta temporada en la lliga.

Recuperar l’autoestima

Quatre són els noms que té subratllats en la seva llibreta: Marc Roca, Darder, Melendo i Calero. Per diversos motius. Aquest grup de jugadors ha de ser el pall de paller de l’equip, o com a mínim, els que han de permetre fer un salt de qualitat a la plantilla. Melendo i Darder van perdre protagonisme amb Gallego. No trobaven el seu lloc a la gespa i les seves intervencions, quan van jugar, van estar molt lluny de les mostrades fa només uns mesos enrere. La situació de Marc Roca i Calero és diferent. Titulars habituals, han estat protagonistes de greus errors individuals que han costat punts a l’equip. Apuntalar el creixement d’aquests futbolistes i que tornin a mostrar el nivell que van tenir és un element tangencial per revertir una difícil situació en la lliga.

Esquema de joc

David Gallego no va trobar la tecla per fer funcionar l’equip. És una evidència. Si l’hagués trobat, Pablo Machín no ocuparia el seu lloc. Després de la faceta emocional, el tècnic haurà d’implementar la seva nova pauta de joc. Com va insistir en la seva presentació, això implicarà aplicar la metodologia que l’ha portat a l’èxit, especialment, al Girona. El punt de partida serà el 3-5-2. Un esquema amb tres centrals i dos carrilers oberts i profunds. Un joc directe i reconegut. Una posada en escena en què tindrà especial importància la prioritat per rebaixar el nombre de gols encaixats. Ara mateix l’Espanyol és el segon equip que més gols ha rebut en la lliga: catorze. Només el Betis, amb dos més, és el pitjor en aquesta faceta. Machín sap que per aconseguir resultats necessitarà ordre defensiu. Una fortalesa essencial per tallar l’hemorràgia de punts que han volat de l’RCDE Stadium. I és que l’Espanyol encara no ha sumat cap punt al seu estadi i gran part dels seus problemes són per la mala dinàmica a casa, on ha perdut els quatre partits que ha jugat en la competició estatal. Aquí, el preparador introduirà certes variants que no va aplicar a Montilivi. Sap que la qualitat dels homes que té en plantilla li permetrà jugar amb la defensa més avançada pressionant la sortida de pilota del rival. Una pressió en bloc alt que li permetrà recuperar la pilota amb més facilitat i així arribar amb més incidència a l’àrea rival i, de retruc, minimitzar els mals defensius. I és que Machín és un tècnic d’ordre i l’Espanyol s’ha caracteritzat aquesta temporada per ser un equip desordenat i sense un patró de joc clar. Tot i això, a mesura que avanci la temporada podria flexibilitzar la seva proposta per treure més rendiment de certs futbolistes.

La lliga marca el camí

L’Espanyol encetava aquest nou curs amb la màxima il·lusió. Tornar a Europa després de dotze anys era una fita històrica per a tot l’entorn blanc-i-blau i, per extensió, per als futbolistes. La difícil situació en la lliga, penúltim amb cinc punts, obliga a fer un replantejament radical. Machín centrarà tots els esforços a recuperar posicions en la lliga i acostar-se, al més aviat possible, a la zona tranquil·la a la taula. L’exemple més recent del Vila-real, que l’any passat va flirtejar amb el descens tot i anar bé a Europa, és la mostra més evident del perill latent d’un possible descens. Així doncs, el seu equip tipus jugarà en la lliga i reservarà forces en l’Europa League.

Pablo Machín té molta feina per fer i aquestes primeres mesures d’urgència han de servir per tallar l’hemorràgia de resultats i recuperar el rumb.

PROVA DE TOC

El repte immediat és guanyar el primer partit a casa contra els de la Plana Baixa

LA UNIÓ DEL GRUP

Vol cohesionar la plantilla i que tots els futbolistes se sentin importants des del primer dia

ESQUEMA DE JOC

Posar ordre tàctic amb el seu 3-5-2, i així minimitzar l’hemorràgia defensiva

David: “No hem estat a l’altura”

David López ha valorat l’arribada de Machín. El tècnic de Sòria va agafar les regnes del primer equip fent una doble sessió d’entrenaments. L’extècnic blanc-i-blau David Gallego també es va acomiadar dels que eren els seus jugadors. “Estic dolgut perquè és una persona a qui tinc molta estima, és humil i ho ha donat tot des del primer dia. Li estic agraït des del primer dia. Al final, manen els resultats i el club ha decidit fer un canvi”, va dir el central amb aire entristit per carregar gran part de les culpes als futbolistes. “Els resultats no han arribat només per David Gallego. Nosaltres també hem fallat i no hem estat a l’altura”, i tenia clar el que ha passat perquè s’hagi produït la sortida del surienc: “Què ha fallat? Els resultats.”

Ara el futbolista vol mirar cap endavant: “Queden moltes jornades, molts punts, i tenim plantilla suficient i estic totalment convençut que ho revertirem. Toca treballar molt per agafar els conceptes que vol el nou tècnic i quedar-nos amb els petits detalls que li agraden.” Tot i això, no sap cap a on anirà la proposta del tècnic de Sòria. “Tenim ara l’aturada per assolir els conceptes”, tot i que en el primer entrenament ja ha donat pinzellades de què vol. “Ens ha intentat transmetre per sobre el seu model”, va constatar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)