Espanyol

Fer de la necessitat virtut

Espanyol. La lliga i l’Europa League funcionen com vasos comunicants. No només en l’aspecte anímic sinó per calibrar el rendiment de la plantilla i millorar la competència interna

L’Espanyol ha trobat a Europa la tranquil·litat que busca en la lliga. El vell continent és la calma i l’alegria. Invictes i líders de grup, els blanc-i-blaus han posat un peu a setzens de final després de dos solvents triomfs a domicili, contra el CSKA i l’últim contra el Ludogorets a Razgrad. Europa és com aquella assignatura optativa que es fa sense esforç o aquella activitat de lleure que t’omple les tardes de dissabte. És una il·lusió despullada de les estretors existencials de la lliga estatal. Amb aquesta mirada, diametralment oposada entre totes dues competicions, s’entenen les dues formes de viure dels futbolistes blanc-i-blaus. La prioritat és la lliga. Penúltims, i amb només cinc punts, s’han encès les alarmes a les oficines del club i també al despatx del president, Chen Yansheng. L’Espanyol no s’entén econòmicament si no és a primera i el mandatari xinès veuria molt compromès el seu full de ruta econòmic amb un hipotètic descens. Pablo Machín no ha amagat mai aquest decret d’actuació: la lliga per sobre d’Europa.

Un full de ruta que va deixar patent en la seva presentació però que va certificar amb l’alineació contra el Ludogorets. Només Diego López i Bernardo van repetir respecte al duel de diumenge contra el Vila-real. Les lesions i les rotacions obligaven a fer canvis extrems i la jugada li va sortir bé, al sorià. Victòria amb gol de Víctor Campuzano. Posada en escena d’un futbol ordenat i vertical. Claredat d’idees per executar el pla de partit i amb molts jugadors fora de lloc com Javi López, per la banda esquerra, o Dídac Vilà actuant de central. Machín va fer de la necessitat virtut i els jugadors van respondre. “Tenim una plantilla digna i amb recorregut de la qual no hem vist tot el potencial”, explicava el director general esportiu, Òscar Perarnau, fa una setmana en una entrevista amb aquest diari. Un dels jugadors que calia veure era Ander Iturraspe. Lesionat en la prèvia de l’Europa League, el 22 d’agost contra el Zorya, el mig s’ha perdut 12 partits des de llavors. A Razgrad va mostrar que, tot i estar dos mesos de baixa, serà una peça important per la seva experiència i lectura de partit. L’Espanyol suma peces per eixamplar la competència interna de l’equip. Machín estimula tots els seus futbolistes a no relaxar-se i a estar motivats perquè tindran, setmanalment, oportunitats de jugar. Molts d’ells van fer un pas endavant i amenacen teòrics titulars. La lliga i l’Europa League poden funcionar com vasos comunicants. No només en l’aspecte anímic sinó per calibrar un òptim rendiment de tota la plantilla. Un modus operandi que ja va utilitzar al seu moment l’entrenador Sergio González –ara al Valladolid–, que va arribar a les semifinals de copa del 2015. Una temporada en què la línia entre els titulars i els suplents es va desdibuixar fins a fer-se inapreciable durant tot el curs. Ara mateix, tot i que més pressionat en la lliga, persegueix el mateix objectiu: involucrar tots els seus futbolistes.

AMPLITUD D’EQUIP

Machín ha fet servir el fons d’armari, la fortalesa de la plantilla pels directius

RECURSOS NOUS

Les lesions i les rotacions han donat una nova perspectiva de la diversitat grupal

NOMS PROPIS

Campuzano o Ander Iturraspe han fet un pas endavant per oxigenar l’equip

Bernardo, en una nova dimensió

Diego López continua sent l’únic jugador de l’Espanyol que ha disputat tots els partits oficials. El gallec ja ho va fer amb David Gallego i ara continua amb aquesta dinàmica amb Pablo Machín. Però si hi ha un futbolista que ha agafat un protagonisme especial amb el tècnic castellà és Bernardo Espinosa. El central és l’únic jugador, juntament amb Diego López, que ha repetit titularitat en la lliga i dijous a l’Europa League. El motiu no és casual. Bernardo ja va coincidir, fa dos anys a Girona, amb Machín. El colombià coneix a la perfecció el sistema del nou tècnic i ara ha entrat en una nova dimensió. Oblidat per Gallego, amb qui només va jugar 270 minuts en l’Europa League i cap minut en la lliga, ara ha sortit de l’anonimat i se sent un home important per a Pablo Machín.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)