Espanyol

Els guies per a la permanència

Decisius. Javi López i Víctor Sánchez seran els gestors de la plantilla per afrontar una situació que ja coneixen

L’Espanyol està en una situació delicada. Penúltim amb vuit punts. Una realitat que fa por. L’objectiu de la temporada, ara, passa per amarrar la permanència. La felicitat europea passa a ser un segon plat. El guió el marca la competició estatal, i la plantilla blanc-i-blava ha de ser conscient d’aquesta nova realitat el més aviat possible. No cal fer gaires escarafalls sinó mirar el problema de cara i sense desviar la mirada. Aquesta situació d’estretors en la lliga recorda l’Espanyol de fa només uns anys. El club que existia abans de l’arribada de Chen Yansheng. Un club que vivia al límit. Obligat a vendre’s els seus millors futbolistes per pagar els deutes històrics amb Hisenda. Fitxar barat i encreuar els dits. Ara, sense voler-ho, i en plena ressaca europea, l’Espanyol s’ha ficat en un problema que ha de solucionar per mantenir la seva supervivència econòmica. Un descens seria un daltabaix important pel full que ruta traçat pel president des de la seva arribada al club, el novembre del 2015. Aquell moment, ara fa just quatre anys, recorda el que s’està vivint ara. El club va prescindir dels serveis de Sergio González (ara entrenador del Valladolid) i va apostar per la figura d’un ex jugador com Constantin Galca. La missió: aconseguir la permanència. Mesos de mal futbol i partits de mastegar sorra per aconseguir la salvació amb un cert marge però no exempte de patiment.

D’aquella plantilla, la de les darreres estretors econòmiques i esportives, només sobreviuen Javi López i Víctor Sánchez. El capità suma la seva onzena temporada com a blanc-i-blau des que va debutar, amb Mauricio Pochettino, el curs 2009/10. El rubinenc Víctor Sánchez va arribar dos anys després, el gener del 2012, procedent del Neuchâtel suís i compleix, enguany, la seva novena temporada com a blanc-i-blau. Javi López i Víctor Sánchez saben, amb tot detall, la situació compromesa en què s’ha ficat l’Espanyol i tenen la recepta per fugir de les brases del descens. Ells estan cridats a ser els guies de la permanència. Dos futbolistes, moltes vegades qüestionats per gran part de l’afició, tindran la responsabilitat de gestionar aquesta nova situació de crisi. La seva jerarquia com a capitans els avalen i el seu dilatat full de serveis dins de l’entitat és la millor targeta de presentació per als més joves. “Mai ens hem vist en aquesta situació i ens anirà bé agafar noves experiències”, relatava després de la derrota contra el València Marc Roca. El mig estava serè però, com bona part dels joves del vestidor, encara no ha digerit la magnitud de la tragèdia que tenen davant seu. La temporada és i serà una guerra de guerrilles per a l’Espanyol. La lluita pel descens es guanya pam a pam i punt a punt. Un empat és or; una victòria, oxigen per creure-hi més. Ara és el moment de tenir les coses clares, i no ho és per a circumloquis o barroquismes estètics dins i fora del terreny de joc. És el moment de serrar les dents i treballar de valent. L’aspecte mental serà clau i la gestió de Javi López i Víctor Sánchez serà el motor que mourà la resta dels seus companys. Molts mai s’ha vist en una situació com aquesta, i aquí rau el veritable perill: la pèrdua de consciència.

SUPERVIVENTS

Són els únics de l’època prèvia a Chen i van viure amb Galca una situació semblant

David López, convençut de guanyar al Wanda

Javi López i Víctor Sánchez, caps visibles del vestidor, tindran el suport, en aquesta missió de consciència col·lectiva, de Diego López (que ja va baixar amb el Vila-real), Esteban Granero i David López. Tots cinc formen el grup de capitans que estan mentalitzant la plantilla per l’esforç mental i competitiu que tenen davant seu. Ahir la plantilla va fer un dinar de germanor amb un asado argentí. És la segona trobada d’aquesta mena que fa la plantilla des de l’arribada de Machín a la banqueta.

Ahir, David López va ser el portaveu de la plantilla. “Estem passant per una dinàmica molt dolenta, però estic convençut que aquest és el camí. Els resultats no ho demostren però en moltes fases del partit sí. Si seguim així acabarem l’any sense tenir problemes”, va explicar el central, que mira amb optimisme el duel contra l’Atlético. “La lliga està molt igualada. El Barça va perdre al camp del Llevant i nosaltres podem anar al Wanda i guanyar. Anem amb una idea molt clara i convençuts que podem guanyar”, va subratllar, tot i que assegura: “No estem tranquils perquè la situació a la lliga no és agradable, però els resultats arribaran. Estic a dins i ho noto.”

L’Espanyol jugarà demà un duel d’Europa League. L’equip està invicte i una victòria a casa contra el Ludogorets seria gairebé definitiva per segellar la classificació. “És important moralment veure que som capaços de guanyar en una competició complicada i encarar millor el partit de l’Atlético i encarar millor la lliga”, i va afegir: “La lliga és la competició més important i ens dona menjar a tots.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)