Espanyol

Jungla del mercat d’hivern

Espanyol. L’Espanyol es veu abocat a reforçar-se al gener, principalment a la recerca d’un home gol. L’exemple, per les urgències a la taula, és el d’Iván Alonso

L’Espanyol es veu abocat a reforçar-se en aquest mercat d’hivern. La prioritat és buscar un golejador per incrementar l’efectivitat d’un equip que només ha sumat set gols a favor en 13 jornades. Una xifra pírrica que el converteix en el conjunt amb menys gol de la categoria juntament amb el Leganés i el Celta. Els tres equips comparteixen els llocs de descens.

Stuani, la prioritat

El nom que figura com a prioritat en la llista de futuribles és Christian Stuani. El davanter uruguaià és l’ideal per revifar l’equip i té el plus afegit que coneix l’Espanyol i arribaria amb l’aval de Pablo Machín, que ja el va dirigir al Girona. El problema és el preu que s’ha de pagar per un futbolista de 33 anys i amb una clàusula de sortida de set milions d’euros. Una operació difícil i complicada. La tria de Stuani és evident. Assegura rendiment immediat en un mercat d’hivern que és una autèntica jungla per a qualsevol equip, i encara més si les necessitats són sobreviure a primera. Aquest és el cas de l’Espanyol, que sap que no es pot arriscar amb aquesta peça i ha de ser un futbolista que li aporti valor des del minut zero.

Ivan Alonso, paradigma

El conjunt blanc-i-blau ja ha viscut aquesta situació altres vegades al llarg d’aquest mil·lenni. Fent memòria, el futbolista que millor representaria aquestes necessitats i funcionaria com a paradigma perfecte és Iván Alonso. L’uruguaià va arribar el gener del 2009 procedent del Múrcia de segona divisió. Un fitxatge que va donar caràcter i esperit de lluita a un equip que necessitava un miracle per salvar-se. Pochettino va impedir una condemna que semblava inevitable. I aquí Iván Alonso va tenir un pes clau per salvar l’equip. Més enllà dels cinc gols que va marcar en 16 partits, el seu esperit competitiu va contagiar la resta de companys fins a assolir la permanència contra pronòstic.

De la Peña funciona

Ara l’Espanyol està buscant un futbolista d’aquest perfil i Stuani hi encaixaria a la perfecció. Té el caràcter i l’esperit indomable del seu compatriota i, a més, és una garantia de gol. Dos factors clau per sortir de les brases, que comencen a cremar. Però el conjunt blanc-i-blau també ha fet passos en fals en aquest mercat quan tenia l’aigua al coll. Javier Aguirre va arribar a la banqueta el curs 2012/13. El mexicà només va demanar un fitxatge: Martin Petrov. El búlgar, amb 34 anys, només va estar-se cinc mesos a la disciplina blanc-i-blava. El vasco es pensava que es retrobaria amb aquell jugador elèctric que va tenir a l’Atlético de Madrid i el davanter va ser una ombra del futbolista que era vuit anys abans.

Uns anys abans, Luis Fernández va sacsejar la plantilla amb diverses incorporacions. Era el gener del 2004 i el de Tarifa, primer, va recuperar De la Peña, el novembre del 2003, per afegir experiència amb el retorn de Pochettino i futbolistes de la seva confiança com Mustapha Hadji i Grégory Vignal. També va incorporar un davanter, el romanès Claudiu Raducanu, un futbolista recordat per aquell gol a El Madrigal que va donar un triomf clau per la mínima. A excepció de Pochettino i De la Peña, cap d’aquests jugadors va tenir un llarg recorregut a l’Espanyol, però van servir per assegurar la salvació. Un any abans (gener del 2003) Clemente arribava com a salvador i va reclutar per a la causa Moreno Torricelli. L’italià va donar caràcter a la defensa jugant de lateral dret. Un any en què els gols els va posar Savo Milosevic en una màgica segona volta aprofitant la lesió de Tamudo.

Oportunitats sense urgència

Més enllà d’això, i sense tantes urgències classificatòries, l’Espanyol va apostar en altres mercats hivernals per futbolistes com Osvaldo (2010) o, un any més tard, homes com Kalu Uche i Philippe Coutinho. Oportunitats de mercat, principalment la de l’argentí, que van sortir rodones tant pel que fa al rendiment com a rèdits econòmics. Ara l’Espanyol busca un revulsiu i sap que haurà de posar-hi diners, per sortir del pou on s’ha ficat. No hi ha temps per a experiments.

Matías Vargas: “Tot són finals”

“Per a nosaltres tot són finals per la situació en què estem, i si no fos així també ho seria. Tots els partits són finals. Veig il·lusió i orgull. Esperit de lluita i voler anar contra tot. Estic segur que revertirem aquesta situació”, va assenyalar ahir Matías Vargas. La plantilla és conscient del moment en què es troba l’equip. “Estem en un club molt gran i amb molta història i sabem que no podem estar en els llocs on estem. Som conscients de la situació i cal alliberar-nos una mica més perquè surtin totes les coses”, va dir l’argentí. Tot i això, també va fer autocrítica: “Soc autocrític i sé quin nivell tinc i el que puc donar. M’hi faig al màxim en cada entrenament.” I no es va mullar amb els fitxatges: “A nosaltres ningú ens ha dit res.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)