Espanyol

Abelardo i la lògica del bomber

Relleu de Machín. El club blanc-i-blau fa oficial el fitxatge del tècnic asturià, que serà presentat dilluns vinent, per intentar evitar el descens a segona divisió

Quan Abelardo va agafar les regnes de l’Alavés ja havia començat a teixir la seva categoria de bomber. Uns mesos abans, amb una plantilla de nanos joves i inexperts, sense grans noms ni figures, ja havia salvat del descens l’Sporting, el club de la seva vida. Aleshores, a Vitòria, va agafar les regnes d’un Alavés molt tocat abans de l’aturada nadalenca –en llocs de descens i amb només 6 punts–. “Aleshores, va ser decisiva la primera victòria contra el Girona. L’Alavés perdia 2-0 a Montilivi i un hat-trick d’Ibai Gómez va capgirar la situació del partit i la dinàmica de l’equip. A partir d’allà, la plantilla hi va creure i les victòries contra els rivals de baix es van succeir”, recorda Borja Mallo, periodista del diari Noticias de Álava. Aleshores, Pablo Machín entrenava aquell Girona i el Pitu, els bascos. El destí. Abelardo va fer un any natural, de desembre a desembre, espectacular. Gairebé d’equip de Champions. I tot amb una fórmula molt clara: una defensa consistent, bandes elèctriques, una munió de pilotes centrades a l’àrea on sempre hi havia dos davanters potents per provar de rematar. “És un entrenador molt lògic, ordenat. Que posa el jugador al seu lloc, que l’entén, que el cuida, que treballa la consistència defensiva per sobre de tot”, analitza Mallo, que agraeix el tracte personal que sempre va tenir el tècnic de Gijón amb els periodistes.

I també amb una mica de sort que sempre l’ha acompanyat en les situacions més crítiques. A l’RCDE Stadium també li anirà bé. L’equip, ara mateix, està a cinc punts del Mallorca, el conjunt que marca la salvació.

Com en el circ, ara Abelardo té un repte encara més complicat. Després de fer-ho molt bé a Gijón i a Vitòria. De marxar quan el seu discurs ja no arribava, ara té el repte de donar consistència a un equip feble defensivament, de recuperar mentalment un conjunt molt tocat, tot i la llaminadura de l’Europa League. De tornar a adaptar les peces del puzle en un sistema més convencional que el de Pablo Machín. I el de recuperar el gol que mai ha tingut l’equip aquesta temporada 2019/20. Ni amb Machín, ni amb Gallego. Però sense estridències, com és Abelardo. Un bomber amb lògica. “El que necessitem ara nosaltres és un lluitador. Abelardo és un entrenador amb un currículum espectacular per a la situació actual”, va dir ahir Carlos García Pont, el vicepresident de l’Espanyol, en valorar la incorporació d’Abelardo.

LA FRASE

Els criteris de decisió són els que marca la direcció tècnica. El que necessitem ara nosaltres és un lluitador
Abelardo és un entrenador amb un currículum espectacular per a la situació actual
Carlos García Pont
VICEPRESIDENT DE L’ESPANYOL

Un primer gran repte contra el ‘seu’ Barça

El nou tècnic de l’Espanyol serà presentat dilluns a la tarda a la sala de premsa de l’auditori Juan Segura Palomares.

Serà la primera presa de contacte amb la premsa just després de la tornada als entrenaments del conjunt blanc-i-blau, que s’entrenarà diumenge per primer cop sota les ordres del Pitu. Abelardo torna a Barcelona, on va viure vuit anys defensant la samarreta del Barça en una època poc llorejada de la història blaugrana. Des del curs 1994/95 fins al 2001/02. De fet, el Barça serà el seu primer rival com a entrenador periquito el dissabte 4. Mai va ser un titular indiscutible, però es va guanyar els minuts a l’eix de la defensa a les ordres de Cruyff, Robson, Van Gaal, Serra Ferrer i Reixach. Fins i tot va lluir el braçal de capità en més d’una ocasió.

En aquella etapa al club va guanyar dues lligues, dues copes, dues supercopes d’Espanya, una recopa europea i una supercopa d’Europa. Però el seu gran èxit professional va ser la medalla d’or dels Jocs del 92 amb la selecció espanyola, amb qui va arribar a jugar dos mundials i dues eurocopes. Aleshores, encara no havia fet el salt al Barça i tot just començava a guanyar experiència amb l’Sporting, on va créixer, on va debutar a primera i on va començar a fer d’entrenador.

La seva última etapa va ser a l’Alavés: hi va jugar un últim any però una lesió al genoll el va portar a penjar les botes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)