Espanyol

L’onada de la permanència

Salt. L’Espanyol s’endolla a la salvació. El punt d’or del derbi capgira l’estat d’ànim d’afició i futbolistes

Necessitava l’Espanyol un estímul positiu. Capgirar el mitjó emocional de la seva existència en lliga. Abelardo ha recollit un equip adolorit i fins a cert punt artrític. Un conjunt que tenia forats a l’ànima i dubtes al cap. Un còctel emocional que portava l’equip blanc-i-blau, de pet, a segona. La llum va aparèixer amb el gol de Wu Lei al minut 88. Una diana màgica. Pel rival, pel guió del partit i per la situació de l’equip. La raó porta a assenyalar que és un punt pírric. Un solitari empat que no serveix de gaire per abandonar la cua del descens. Un puntet que manté l’Espanyol com l’únic equip de primera que no ha guanyat cap partit a casa. Un fet greu quan la primera volta ha tancat les portes. Arribar a l’equador del campionat amb onze punts a la butxaca és un paisatge erm, sense substància relativa.

La lògica és incapaç de veure res més enllà dels seus límits. La raó pura no entén de sentiments, només es fonamenta en els fets. El futbol, amb insistència, va més enllà dels fets i trenca qualsevol mena de mecanisme mental preestablert. El conjunt d’Abelardo va tocar aquesta tecla en el derbi. Un duel desigual: cuer contra primer, diferència abismal de preu i pressupost, dues dinàmiques totalment contraposades, però... el petit miracle de David contra Goliat es va fer present en forma d’empat amb cert punt d’heroisme. Un punt de bogeria substancial i rauxa en vena per trencar les tristors i esvair les pors. “És un punt d’inflexió i d’orgull per a uns jugadors que no ho han passat bé”, relatava després del partit Abelardo. És això, el canvi de xip.

El salt qualitatiu, encara que no quantitatiu, que necessitava la plantilla per creure en la permanència. “Sí que es pot!”, cridava amb insistència la graderia del RCDE Stadium després del partit. Un crit de força, un crit d’unió en plena comunió amb l’equip. L’Espanyol va agafar la taula de surf i va començar a surfejar sobre la primera onada de la permanència. Una onada gegantina que va superar amb orgull i honor. Era la primera de les 20 que tenia. Ara li queden 19 per assolir els punts que el mantinguin a primera, on fa 25 anys que segueix dempeus. La mentalitat de l’equip és una altra. Són els mateixos jugadors però amb una ànima nova i un esperit lluitador. “Què significa el càntic de «Sí que es pot»? Que la gent estigui així és el que ens farà sortir. Ens diran bojos, però pensem que ens salvarem”, reblava David López, posant en relleu el sentit d’una afició i disfressant-se d’Iván de la Peña. Fa deu anys, el genial mig va llançar el mateix avís davant la incredulitat dels assistents a aquella roda de premsa. David López ha promulgat les mateixes paraules a recer d’un derbi que els ha retornat l’orgull. Però el primer pas per creure en un objectiu és visualitzar-lo, després assumir-lo i aplicar-lo. Ara l’Espanyol i la seva afició ja estan per la tercera fase. Toca una lluita aferrissada fins al maig.

MISSATGE CLAR

“Ens diran bojos, però pensem que ens salvarem”, diu David López vestit de De la Peña

CANVI MENTAL

Són els mateixos jugadors però amb una ànima nova i un esperit indestructible

Wu Lei dona la volta al món amb el gol del derbi

Si hi ha un futbolista que es va coronar en el derbi de dissabte, aquest és Wu Lei. El xinès va fer el gol de l’empat a dos minuts del final. Un gol que ha donat la volta al món i que ha tingut milions de visites a les xarxes socials. Possiblement és el gol més important del futbolista xinès fora del seu país. Cal recordar que és el primer futbolista del gegant asiàtic que ha marcat un gol al Barça. “Estic molt content, però no només per haver marcat, sinó per haver aconseguit aquest puntàs. Quan escalfàvem, Matías ja em va dir que em faria una passada, i dit i fet”, explicava el davanter als mitjans oficials del club. “Després del partit tothom té més confiança; esperem canviar la dinàmica aquest any i aconseguir més punts i victòries. Tots ens hem animat mútuament. Amb aquest punt agafem confiança. Vull donar també les gràcies a l’afició, que ens permet agafar confiança. Som tots una família, un equip plegats”, afegia Wu Lei, autor d’un gol històric i icònic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)