Espanyol

Raúl de Tomás segueix els passos de Haaland

Creixent. Manté el ritme marcat pel noruec i és un dels davanters més rendibles del mercat d’hivern a Europa

Els equips busquen reduir les seves mancances o bé buscar oportunitats en el mercat d’hivern. Aquesta sempre ha estat una finestra complicada per trobar futbolistes que incrementin les possibilitats dels seus respectius equips. Si parlem de davanters, la cosa encara es complica més. El gol costa car i els millors futbolistes, els experts en la definició, aquells que marquen diferències en els metres finals, no acostumen a sovintejar. Per fitxar un golejador en la finestra hivernal cal anar per un futbolista que no tingui gaire protagonisme al seu club d’origen o bé que tingui un contracte a prop de caducar. L’Espanyol ha triat el primer camí. Feia molt de temps que volia fitxar Raúl de Tomás. Una incorporació impossible a l’estiu es va convertir en factible a l’hivern. El davanter estava a disgust al Benfica i va veure com l’Espanyol li obria les portes. En cinc partits s’ha convertit en un futbolista que meravella a Europa i, per descomptat, en la lliga estatal. Cinc gols en cinc partits és la seva targeta de presentació. RDT ha netejat la ment. “Només d’arribar aquí ja soc un altre”, va destacar en la seva presentació. Una frase que deixa clara la tristesa i frustració que tenia a Lisboa. Una cotilla que s’ha tret de cop amb la samarreta blanc-i-blava. Gols a dojo que el situen com una de les millors incorporacions del mercat d’hivern en tot el Vell Continent. Només Erling Haaland el supera. El davanter, de 19 anys, és la sensació a Europa. El noruec ha canviat el Salzburg, on ja sumava 16 gols, per emigrar, amb el Borussia de Dortmund, a la Bundesliga. La seva irrupció ha estat espectacular. En 227 minuts en la lliga ha fet set gols i cal sumar-n’hi un més en la copa en només 44 minuts. L’únic futbolista que li aguanta el ritme i segueix els seus passos és Raúl de Tomás, que ha fet quatre gols en la lliga en 360 minuts i un més en la copa en 29. En total, cinc gols en cinc partits. Un ritme bestial. Haaland, com RDT, ha costat 20 milions. Una quantitat elevada però que, vista amb certa distància, és ara una ganga. El noruec havia de sortir per unes clàusules del seu contracte i el Dortmund ha suplert amb encert la sortida de Paco Alcácer cap al Vila-real. De fet, hi ha sortit guanyant, amb el canvi. El davanter només ha fet un gol en 150 minuts.

Més enllà de De Tomás i Haaland, de moment, la resta dels davanters incorporats en les grans lligues europees no han tingut un gran protagonisme. Tot al contrari, la tònica és un rendiment discret. Toko Ekambi, que ha sortit del Vila-real cap a l’Olympique de Lió, només ha sumat dos gols en 254 minuts en la Ligue 1. Una altra de les grans incorporacions de la lliga, En-Nesyri, només ha fet un gol amb el Sevilla. El club andalús va pagar 20 milions d’euros al Leganés per emportar-se el marroquí. La mateixa quantitat que ha pagat per De Tomás l’Espanyol.

Cop d’efecte

Els moviments de davanters en la lliga han estat com un moviment de dominó en què qui jugava últim tenia el risc d’equivocar-se. L’Espanyol ha reblat el clau amb la seva rapidesa a aconseguir els serveis de De Tomás. El madrileny té ara una clàusula de 60 milions que es mantindrà intacta fins i tot si es baixa a segona. Més enllà d’això, i vist amb certa distància, si l’Espanyol hagués arribat a trigar una mica més a fitxar RDT –el futbolista més interessant d’aquest hivern, en clau estatal, i el segon en valor i prestacions al Vell Continent– potser l’hi haurien pispat. En definitiva, una jugada mestra de la direcció esportiva del club, i més en un mercat de difícil encert i de volatilitat extrema com és el d’hivern.

Erling Haaland 8 gols
7 gols en 227 minuts en la lliga i 1 gol més en la copa en 44 minuts. Fitxat pel Borussia de Dortmund a canvi de 20 milions d’euros procedent del Salzburg, on ja acumulava 16 gols.
Raúl de Tomás 5 gols
4 gols en 360 minuts en la lliga i un gol més en la copa en 29 minuts. Fitxat per l’Espanyol a canvi de 20 milions d’euros (dos més en variables) procedent del Benfica.
Toko Ekambi 2 gols
254 minuts en lliga. 2 gols. 4 milions d’euros per la cessió ha pagat l’Olympique de Lió al Vila-real. Té opció de compra.
Ally Samatta 1 gol
90 minuts i 1 gol en la lliga. L’Aston Villa ha pagat 10,5 milions d’euros al Genk pel davanter africà amb la missió de fugir del descens.
Youssef En-Nesyri 1 gol
114 minuts en lliga, 1 gol. Del Leganés al Sevilla a canvi de 20 milions.
Patrick Cutrone 1 gol
259 minuts. 1 gol en la copa en 117 minuts. Del Wolverhampton a la Fiorentina. Tres milions d’euros per la cessió.
Krzysztof Piatek 1 gol
120 minuts. 0 gols en lliga; 1 en la copa. Del Milan al Hertha de Berlín per 22 milions
Paco Alcácer 1 gol
1 gol en 150 minuts. El Vila-real ha pagat 23 milions al Borussia.
Munas Dabbur 0 gol
254 minuts en lliga, cap gol. El Hoffenheim ha pagat 12 milions d’euros al Sevilla.
Matheus Cunha 0 gol
Cap minut jugat. Del Leipzig al Hertha de Berlín per 18 milions d’euros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)