Espanyol

Diego López

El guardià silenciós

El porter s’ha erigit en un element clau sota pals per proporcionar punts molt valuosos a còpia d’aturades decisives

La seva constància, el treball i l’experiència han estat un exemple per cohesionar el grup en els moments difícils

Diego López (Paradela, Lugo, 1981) va decidir continuar a l’Espanyol malgrat baixar a segona divisió. Era la primera vegada en tota la seva dilatada carrera esportiva que jugaria a la categoria d’argent del futbol estatal. “Ho tenia clar, no podia marxar de l’Espanyol i deixar l’equip a segona.” Des d’aquell moment, O Pulpo tenia entre cella i cella retornar el club blanc-i-blau a l’elit. Un club on ja ha jugat cinc temporades des d’aquell estiu del 2016 que va arribar cedit pel Milan. Ha fet arrels a Barcelona i, junt amb el Madrid, l’Espanyol és el club que més ha defensat en la seva carrera esportiva.

El porter és un exemple de lluita contra rellotge contra l’edat. La major part dels companys de la seva generació es miren el futbol a la televisió, són analistes esportius o bé han passat a entrenar en diverses categories. Ell continua, a tocar dels 40 anys –els farà al novembre–, posant-se els guants i frisant per anar a la Ciutat Esportiva Dani Jarque a entrenar-se. Segueix mantenint aquelles papallones a l’estómac de quan era un juvenil, i aquest és l’esperit que l’ha mantingut en el futbol professional. Un esport d’elit on qui no dona la talla és bandejat. No hi ha amics i només es valora el rendiment. El gallec està fatigat que li facin preguntes sobre l’edat. Ell segueix cremant etapes i aquesta temporada s’ha mostrat com un dels pilars de l’equip de Vicente Moreno. Indiscutible sota pals i a còpia d’aturades decisives, ha donat punts molt valuosos a l’Espanyol. Però la professió de porter és arriscada. En un món iconòlatra on el golejador s’emporta el premi i es minimitza l’error, el porter viu el camí invers. Una aturada decisiva és com un microbi que només agafa valor en el moment en què es posa sota el microscopi i l’errada té la preponderància d’un cataclisme bíblic. Les seves errades han estat comptades, però els seus encerts han estat múltiples i han propiciat victòries i empats que han anat forjant el camí de l’ascens. Finalment, s’ha acabat erigint en el Zamora de la categoria.

Diego López ha treballat en silenci al llarg de tota la temporada. És d’aquelles persones que dignifiquen la professió mitjançat l’exemple, més que amb la paraula. Un treballador silenciós que aixeca l’admiració dels més joves del planter a l’hora d’entrenar-se. “Veus com s’entrena a la seva edat i penses: «Si ell ho fa així, jo no puc ser menys?»”, reconeixia Òscar Melendo en una entrevista a L’Esportiu aquesta temporada. El gallec és el paradigma del treball metòdic, la constància i el sacrifici per mantenir-se en l’esport professional. El mirall del segon capità on molts troben la inspiració necessària. Un futbolista que sap que el seu rol dins la plantilla, i més en un any tan convuls com aquest, no es redueix a fer només la seva feina, sinó que ha d’ajudar a formar els joves valors del planter que treuen el cap pel primer equip. Però també a fer d’aixopluc per a tota la plantilla: “Millor que les crítiques vagin per mi. No tinc cap problema ni m’enfonsaré. Prefereixo ser un escut per als més joves, que no han d’aguantar aquesta pressió”, explicava en una entrevista a L’Esportiu.

Diego López ho ha viscut tot en el món del futbol. Ha estat als vestidors dels clubs més importants d’Europa. Ha tocat el cim, però ha retornat l’Espanyol a primera, en el lloc que li pertoca, i ara podrà tancar el cercle jugant a primera amb l’Espanyol. El porter té un any d’ampliació del contracte amb l’equip a primera i haurà de decidir si continua defensant la porteria o si decideix posar punt i final a la seva carrera. Tot dependrà d’ell.

23
Gols.
Són els que ha encaixat el gallec aquesta temporada i s’ha convertit en el Zamora de segona.
2022
Contracte.
El porter ha renovat per un any més amb l’Espanyol i amb 40 anys seguirà defensant la porteria.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)