Girona

Compàs de somni

El Girona ha destrossat la cadència de puntuació i ha obtingut en les últimes 10 jornades entre 10 i 15 punts més que els rivals que lluiten pel ‘play-off’

Cinquè per primera vegada, l’equip té perdut el ‘goal average’ amb tots els rivals, un hàndicap que li minimitza el marge d’error

No hi ha res que freni el Girona, embalat cap al play-off d’ascens. El repte s’havia complicat molt després de la polèmica derrota al camp del Rayo Vallecano, però aquell 2-1 ha acabat sent l’excepció –juntament amb un 2-2 a Sabadell– d’un equip que compta els partits per victòries. No només ha igualat la sèrie rècord pròpia a la LFP que resistia des de fa deu anys, sinó que ha celebrat vuit victòries en deu jornades. El ritme és tan alt (25 punts de 30) que ni l’Espanyol l’iguala. La destrossa, però, és amb els rivals directes en la lluita per accedir a les eliminatòries d’ascens, perquè en aquesta fase de campionat el conjunt de Francisco ha fet 10 punts més que el Rayo, 12 més que el Leganés, 14 més que l’Almeria i 15 més que l’Sporting. La tremolor de la majoria de candidats contrasta amb la fermesa i l’empenta del Girona, que no té res fet, però sí molt de guanyat. Farà falta, això sí, assegurar una xifra molt alta –ja ha superat els punts del curs passat– per allargar la temporada al juny, amb les eliminatòries d’ascens a primera.

La trajectòria de les últimes deu jornades, des de la remuntada al camp de Las Palmas, és impactant. Els gironins han celebrat en els últims deu partits tantes victòries com en tota la primera volta. I de tenir el play-off d’ascens a una distància de set punts, ara han passat a agafar un marge de tres respecte a dos rivals diferents. La dinàmica no té res a veure amb la de l’Sporting, que només ha guanyat dos dels últims deu partits i que ha acabat sense marcar cinc dels sis últims, ni amb la del Rayo, que va trencar diumenge (patint tot i jugar mig partit contra nou) una sèrie de cinc jornades sense guanyar. El ritme diferencial del Girona també li ha permès mirar-se de prop els dos equips que té per sobre.

L’Almeria, a l’abast

El Girona té a dos punts el Leganés i a tres l’Almeria, amb la diferència que els andalusos –en crisi i sense que l’arribada de Rubi hagi servit de revulsiu– ja van jugar ahir. La derrota podria tenir un altre efecte positiu per al Girona, perquè el Cartagena va fer un pas de gegant cap a la permanència i rep en l’última jornada el conjunt gironí.

Els empats no valen

Amb el triomf clau contra l’Sporting, el Girona ha agafat tres punts de coixí respecte al sisè i el setè classificat. La pega és que l’equip de Francisco surt perjudicat de tots els empats a punts. Tant en els duels particulars –té en contra tots els goal averages amb els altres aspirants a la fase d’ascens– com en un hipotètic triple empat amb l’Sporting i el Rayo, perquè els asturians han fet sis punts en la lligueta entre tots tres; els madrilenys, cinc, i els gironins, quatre. Això redueix el marge d’error a un empat –sempre que els rivals guanyin– i, per exemple, perdre demà a La Rosaleda podria treure l’equip dels sis primers llocs. La lectura més optimista des de l’òptica blanc-i-vermella li donaria el bitllet per al play-off dilluns, en la penúltima jornada. Abans, és impossible, perquè encara que agafés sis punts als equips que el persegueixen, el goal avarge el limita.

Rivals sense pressió

La jornada entre setmana que va començar ahir –l’última sense horaris unificats– podria aclarir una mica més el panorama. El Leganés visita el Mirandés, ja molt lluny del sisè classificat. I, com el Girona, el Rayo i l’Sporting també juguen demà contra rivals que afronten sense pressió la recta final, amb la feina feta i sense expectatives d’atrapar el sisè lloc ni neguit per evitar les brases. Al Màlaga, Sergio Pellicer va anunciar ahir que ha tancat un cicle i que deixa la banqueta. L’Sporting, a la mateixa hora que el Màlaga-Girona, rep Las Palmas. I el Rayo tancarà la jornada rebent l’Oviedo, que té diverses baixes per visitar un equip que lluita amb el seu rival asturià.

EN XIFRES

JORNADA 40
Mirandés-Leganés
avui
Màlaga-GIRONA
demà
Sporting-Las Palmas
demà
Rayo-Oviedo
demà
JORN. 41
dl. 24, 21 h
Almeria-Logroñés Castelló-Rayo GIRONA-Alcorcón Leganés-Màlaga Fuenlabrada-Sporting
JORN. 42
dg. 30, 21 h
Cartagena-GIRONA Rayo-Lugo Saragossa-Leganés
Sporting-Almeria
25
punts
dels últims 30, el millor balanç de segona A, per sobre de l’Espanyol (23) i el Saragossa (17).
10
punts
més que el Rayo, 12 més que el Leganés, 14 més que l’Almeria i 15 més que l’Sporting en les deu últimes jornades.
8
victòries
en 10 jornades, tantes com en va signar en les primeres 25.

Més punts que tot el curs passat

X.M.

El Girona s’ha situat per primera vegada en tota la temporada en el cinquè lloc de la classificació. És la posició amb què va acabar el curs passat, en què no va baixar de la zona de ‘play-off’ en les últimes dotze jornades. Francisco va arribar quan faltaven sis partits, i l’equip va tancar la lliga regular amb 63 punts. Ara, quan encara en queden nou en joc, els blanc-i-vermells han superat (amb 64) la puntuació de la temporada passada. Un senyal més que disputar les eliminatòries d’ascens serà molt més car. L’Elx va acabar sisè (i va pujar) després de tancar la lliga amb 61 punts. Ara mateix, només fer 7 punts més garanteix al Girona disputar les eliminatòries d’ascens sense estar pendent de cap altre resultat, cosa que el faria enfilar-se fins als 71 punts. A l’últim play-off que va jugar (2015/16), el Girona hi va arribar amb 66 punts i com a quart classificat, lloc que va assaltar en l’última jornada de lliga regular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)