Girona

Una experiència repetible

Juan Carlos –en dues ocasions–, Aday, Juanpe, Bernardo i Stuani són els únics integrants de la plantilla del Girona que han pujat a la màxima categoria durant la seva trajectòria

Aday i Juanpe, dos dels actuals capitans, són els dos futbolistes que ja van aconseguir la proesa i van tastar l’elit com a blanc-i-vermells

Aconseguir un ascens a primera divisió és una fita meritòria per a qualsevol equip. El Girona ho ha aconseguit en una sola ocasió i ho va fer de manera directa, com a segon classificat de la lliga del curs 2016/17. Habitualment, els clubs i els jugadors en particular solen acumular més decepcions que alegries, més derrotes que victòries, al llarg de la seva trajectòria. L’experiència en finals i moments decisius és un grau i a la plantilla del Girona hi ha fins a sis jugadors que ja han aconseguit pujar una vegada, o més d’una, a la màxima categoria al llarg de la seva carrera. Dos d’ells, Aday Benítez i Juanpe Ramírez, dos dels actuals capitans, ho van fer cinc temporades enrere amb el conjunt gironí. El carriler i el central són els dos únics herois supervivents de la gesta que va portar el club a tastar l’elit i viure el somni de competir amb els millors. Juan Carlos, en dues ocasions amb el Rayo Vallecano, de manera testimonial, i amb el Còrdova; Bernardo, amb l’Sporting, i Stuani, amb el Middlesbrough, també van aconseguir pujar a la màxima categoria, una fita que intentaran repetir com a blanc-i-vermells.

La plantilla del Girona va experimentar l’estiu passat una reestructuració i reformulació considerables. Les noves adquisicions i l’aposta pels joves amb gana han permès al col·lectiu netejar el cap per deixar enrere el cop rebut la temporada passada i firmar un tram final de lliga que els ha fet arribar al millor to físic i mental, en el moment més decisiu. Tot i que el bloc dirigit per Francisco no és, ni de bon tros, el més experimentat de la categoria (25,2 anys de mitjana l’onze tipus amb Stuani al terreny de joc i 24,5 amb Sylla), fins a sis futbolistes ja saben el que se sent pujant a la màxima categoria amb els seus equips. Juan Carlos és l’únic que ho ha aconseguit en dues ocasions, la primera amb el Rayo, tot i que va tenir un paper testimonial ja que encara competia amb el filial a segona B. Sandoval el va alinear en un matx de lliga fent-lo partícip de l’ascens dels madrilenys el curs 2010/11, per la via directa com a segons en la taula. Tres temporades després, el porter va assolir l’ascens a través del play-off amb el Còrdova, en una final contra Las Palmas decidida amb un gol en l’afegit d’Uli Dávila. Juan Carlos va disputar els últims deu partits de lliga i els quatre de la promoció a les ordres d’Albert Txapi Ferrer.

Repetir emocions

Aday i Juanpe són els únics components de la plantilla actual del Girona que ja hi eren la campanya 2016/17, en què el club gironí va fer història. Els dos jugadors van ser peces importants per a Pablo Machín durant el curs de l’ascens directe com a segons classificats. Tot i que en l’actualitat només Juanpe gaudeix d’una posició fixa en els esquemes de Francisco, els dos futbolistes són dos dels capitans i futbolistes indispensables en el vestidor per l’experiència en diverses situacions.

També ho són Stuani, pels seus gols i el lideratge dins i fora del camp, i Bernardo, per l’experiència, tot i que només el primer participarà probablement en la final. L’uruguaià va pujar a la Premier League amb el Middlesbrough la temporada 2015/16, en què va jugar 36 partits i va fer sis dianes en total que van ajudar els de North Yorkshire. El central colombià va pujar a primera amb l’Sporting el curs 2014/15, quan el Girona va tenir l’ascens directe a tocar. La diana en l’última jornada de Caballero en l’afegit a Montilivi que va atorgar al Lugo l’empat a un final i la victòria al Benito Villamarín dels asturians van donar l’ascens a l’equip de Bernardo, que va ser un puntal en la defensa amb 41 partits.

Si bé totes aquestes experiències no són garantia de res, disposar de futbolistes que han viscut situacions de dolor, fruit de la decepció, i també d’alegria, segur que ajuda un col·lectiu que no vol aturar la seva gran dinàmica en l’eliminatòria final contra el Rayo, precisament l’últim equip que el va vèncer, el 10 d’abril passat, ja fa dos mesos.

MITJANA DE L’ONZE

Amb Stuani al camp l’equip tipus de Francisco té 25,2 anys i amb Sylla només 24,5

PER PARTIDA DOBLE

Juan Carlos va pujar directament amb el Rayo i per la via del ‘play-off’ amb el Còrdova

REVIURE L’ASCENS

Aday i Juanpe, el canari clau en aquest tram final, ja eren al Girona el curs 2016/17

LA FINAL

L’equip arriba en el millor moment per enfrontar-se a l’últim rival que l’ha superat

JUGADORS AMB UN ASCENS A PRIMERA

Juan Carlos
R. Vallecano Curs 2010/11
Amb 22 anys va jugar un partit amb el Rayo, que va pujar directament com a segon classificat. Competia regularment amb el Rayo B a segona B.
Còrdova 2013/14
Amb 25 anys va jugar 11 partits amb el Còrdova, club amb el qual va competir a primera (n’era titular) i va baixar la temporada següent. El curs de l’ascens va jugar els últims 10 partits de lliga i els quatre de ‘play-off’.
Aday
Girona 2016/17
Amb 29 anys va pujar amb el Girona a primera com a titular fix per a Machín al carril esquerre (35 partits).
Juanpe
Girona 2016/17
Amb 25 anys va pujar com a titular fix en l’esquema de tres centrals de Machín (34 partits i 2 gols).
Bernardo
Sporting 2014/15
Amb 25 anys va ser un fix a l’Sporting, que va prendre en l’últim minut l’ascens directe al Girona amb el gol que van encaixar els gironins contra el Lugo (41 partits).
Stuani
Middlesbrough 2015/16
Amb 29 anys va pujar a la Premier League amb un paper destacat en la punta de l’atac (36 partits i 7 gols).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)