Girona

Penúltim esforç cap al somni

El Girona torna a Vallecas, escenari de la seva última desfeta fa onze partits, amb l’ambició d’obtenir un resultat per fer bo en el duel definitiu a Montilivi (21h)

El retorn de Cristhian Stuani compensa la baixa de Yoel Bárcenas i dona un altre argument a un equip que vol ser valent

Superat el repte d’atrapar la zona noble que tant s’havia complicat arran de la derrota del 10 d’abril a Vallecas, i havent eliminat amb una solvència impactant un equip ple de potencial com l’Almeria que a l’hora de la veritat no li va fer ni pessigolles, el Girona és davant l’últim obstacle per tornar a tastar les delícies de l’elit. La visita al camp del Rayo d’aquest vespre (21 h), ara amb 1.500 persones a les graderies i en un cara o creu força més pur que aquell de la lliga que ja ho semblava prou, és la penúltima parada d’un equip que aspira a endur-se un resultat que pugui fer bo diumenge que ve a Montilivi.

El Girona arriba a la final carregat de confiança i convicció. En el moment de més fermesa de la temporada amb molta diferència, l’equip ha encaixat només dos gols en els deu últims partits, i d’una transcendència residual: el de l’honor que li va fer el Logroñés en el temps afegit (1-4) i el del Cartagena en l’últim partit de lliga, amb rotacions massives de Francisco. Mantenir la consistència defensiva és capital, tot i que possiblement no suficient, si l’equip s’agafa a l’experiència de fa deu mesos, en què va treure un empat sense gols del deplorable camp del Martínez Valero, en un partit en què cap dels dos va arriscar gaire. El Girona ara és un altre, més valent i agosarat, com ha demostrat en la semifinal contra l’Almeria. No només en l’anada, en què va sortir amb una energia brutal, va marcar dos gols de seguida i no va deixar de pressionar, sinó també en la tornada, capaç de trepitjar més àrea rival i crear més perill en la primera meitat tot i arribar-hi amb un 3-0 a favor.

Un altre element per a l’esperança gironina és la reaparició de Cristhian Stuani. En un onze molt ben definit, Francisco tenia el maldecap de la pèrdua d’un dels seus homes més en forma, Yoel Bárcenas, que és amb la selecció panamenya, però el retorn de Stuani, després de quatre partits absent i ja descartat per la copa Amèrica, és sempre una amenaça per a qualsevol rival. El Rayo ho sap bé.

El Rayo fa respecte

El bon estat mental, físic i tàctic del Girona, però, no treu que l’eliminatòria es presenta oberta i equilibrada. El Rayo, que sap fer mal amb la pilota i amb transicions, també hi arriba animat, després de refer-se d’una davallada que li va fer perillar el lloc de play-off i d’eliminar el Leganés, tercer classificat, amb solvència. Com el Girona, els d’Iraola van deixar molt ben encarrilada la semifinal en l’anada, amb un 3-0 que va tenir de protagonista Bebé. El portuguès, més habituat a sortir de revulsiu que titular, va entrar en el minut 65 amb 0-0 i va fer un doblet. Avui, la seva presència és dubtosa per unes molèsties a l’espatlla.

Com Francisco, Iraola té un onze molt ben definit, però amb algun dubte. Al lateral dret, el jove Mario Hernández ha cobert amb bon nivell l’absència de Luis Advíncula. El peruà, però, ha renunciat a la copa Amèrica i, amb permís de la selecció, ha tornat cap a Madrid per ajudar el seu equip a tornar a primera, categoria que va perdre el mateix any que el Girona. I a l’eix de la defensa, el tècnic està pendent de l’estat de Saveljich.

AMB EMPENTA

El Rayo i el Girona han fet una gran semifinal, ben encarrilada en l’anada (3-0)

EN ELS MADRILENYS

Advíncula renuncia a la copa Amèrica i hi serà, i Bebé és dubte per molèsties

MARCAR VAL MOLT

L’experiència a Elx en un duel molt pla (0-0) empeny l’equip a ser més ambiciós

ELS ESCOLLITS

Cobrir el buit de Yoel s’entreveu com l’únic retoc en un onze de Francisco definit

Catena i Saveljich, amenaçats

X.M.

El Girona no té cap jugador amenaçat per acumulació de grogues. Arribat al play-off, el comptador es posa a zero i un futbolista només es pot perdre la tornada de la final per acumulació –una altra cosa és si l’expulsen en un partit– si veu tres targetes en els tres primers partits. És el cas dels centrals del Rayo Catena i Saveljich. Tots dos n’acumulen tres i, si avui en veuen una altra, no podran jugar a Montilivi. El Rayo, de fet, ha presentat recurs –ara és a apel·lació– per l’última que van veure tant el madrileny com el montenegrí. Saveljich és dubte per unes molèsties. Catena va tancar la lliga com a quart jugador de segona A amb més grogues (14).

Retrobament amb Pulido Santana

X.M.

La federació espanyola ha tingut la gosadia de designar Juan Luis Pulido Santana, protagonista de la polèmica derrota del Girona a Vallecas –amb un penal no xiulat a Arnau i per desdir-se’n d’un altre que havia assenyalat per mans d’un jugador local en la recta final– que va provocar fins i tot que el club fes un comunicat. “No estem preocupats pels àrbitres. En aquell partit, va ser no per decisions seves sinó pel del VAR, que no va estar del tot encertat”, explica Francisco, que després del partit de lliga va anar cap al centre del camp a parlar amb Pulido Santana. Aquesta vegada, al VAR no hi haurà Varón Aceitón, sinó Areces Franco.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)