Girona

El col·lapse més letal

El Girona s’ennuega contra un Rayo superior que s’ho creu de seguida amb el 0-1 (7’), fa el segon abans del descans i ho sap administrar

El VAR, que ja va escatimar els gironins en l’anada, es va inhibir en unes mans que haurien dut la final a la pròrroga

GIRONA 0 RAYO 2

GOLS:0-1 (7’) Álvaro García. 0-2 (45+1’) Trejo.ÀRBITRE:Iglesias Villanueva (col·legi gallec).VAR:Varón Aceitón (col·legi balear).Targetes grogues:A Yoel Bárcenas (31’) i Juanpe (85’), del Girona, i a Trejo (76’), del Rayo.Targetes vermelles:Per doble amonestació, a Velázquez (40’ i 56’).PÚBLIC:1.500 espectadors a l’estadi de Montilivi. GIRONA: Juan Carlos Santi Bueno Juanpe
Arnau
Stuani (60’) Cristóforo
Terrats (45’) Yan Couto
Aday (66’) Gumbau
Samu Saiz (45’) Monchu Franquesa
Luna (76’) Yoel Bárcenas
Sylla
RESTA DE CONVOCATS: Ortolá (p.), Bernardo, Calavera, Ibra, P. Moreno, Valery i Nahuel Bustos
RAYO: Luca Zidane Mario H.
Advíncula (76’) Velázquez
Catena Fran García Isi Comesaña Valentín
Iván Martos (85’) Álvaro García
Mario Suárez (85’) Trejo
Qasmi (76’) Andrés
Saveljilch (58’)
RESTA DE CONVOCATS: Morro (p.), Ulloa, Bebé, Antoñín, Guerrero, Montiel i Pozo

Ni estava fet, ni encarrilat. L’historial de garrotades és molt cruel, i el Girona ja no sap què fer per deixar-lo enrere. No va ser suficient l’1-2 de l’anada, ni la convicció amb què havia arribat l’equip a la final. Tot havia sortit rodó, fins que va arribar el col·lapse en l’última cita, la més determinant. Els blanc-i-vermells, com si notessin massa la pressió o la por de perdre un avantatge que era d’or, van ser superats pel Rayo Vallecano, que va tenir el guió ideal des del començament i va agrair la impotència dels gironins, que no se’n van sortir per més peces ofensives que hi posés Francisco. I també va beneir, el conjunt madrileny, que Varón Aceitón s’inhibís de fer revisar res a Iglesias Villanueva, ni una agafada de samarreta a Sylla ni, sobretot, unes mans de Saveljich, ja en el minut 86, que com a mínim haurien permès arribar a la pròrroga. Res va sortir bé. Res a favor. I així és impossible, per més encarrilada que semblés la final i per més fe que tingués l’equip.

Només hi havia una incògnita en l’onze inicial de Francisco i, entre Stuani i Yoel Bárcenas, el tècnic va preferir situar d’entrada el panameny, que havia fet una feina descomunal en la pressió en els anteriors partits i que també havia mostrat inspiració, sobretot en l’anada de la semifinal contra l’Almeria. Iraola, a més de dos canvis en defensa (el lateral dret i un central), va rellevar el davanter centre i hi va situar Andrés Martín, per mirar de buscar l’esquena als centrals locals amb velocitat i mobilitat. I l’aposta del basc li va sortir d’allò més bé. Ja no per Andrés, sinó sobretot per Álvaro García, que va estripar la defensa blanc-i-vermella. El guió va començar molt bé per als madrilenys. Álvaro va guanyar l’esquena als centrals, va controlar una passada molt llarga de Velázquez, va fer el control i la vaselina a Juan Carlos, que havia quedat a mitja sortida (7’). Només Varón Aceitón podia evitar el 0-1, però des del VAR va validar la posició de l’extrem visitant. El més dramàtic és que l’acció no va ser una anècdota sinó la constant que aplicaria el Rayo, amb una estratègia molt ben estudiada. El gol va tenallar el Girona i Juan Carlos, que no va rebre el segon de miracle en un embolic que es va fer amb la pilota i que va estar a punt d’aprofitar Álvaro. Envalentit, el Rayo era el protagonista absolut del partit. Dificultava molt la sortida dels gironins, amb una pressió alta, i quan la recuperava, encara que fos al darrere, buscava de seguida les fletxes del davant. Les curses d’Álvaro eren un malson.

Poquíssima cosa

El primer córner a favor dels gironins, vorejant la mitja hora de joc, va engrescar una mica l’afició. L’equip, quan intentava fer possessions més llargues, no tenia precisió en les passades a tres quarts de camp. Els gironins ja havien estat malament en la primera meitat a Vallecas, i ahir no hi havia manera que fessin un pas endavant. L’esperança hauria pogut arribar en una falta lateral que s’assemblava molt a la que va generar l’1-0 en la semifinal contra l’Almeria. De fet, Yoel Bárcenas també va estar a punt de pescar la centrada de Gumbau. I Arnau, en el refús, va topar amb una intervenció afortunada de Luca. Abans del descans, però, encara hi va haver temps perquè el Rayo acabés de fer l’estrip. En una pèrdua de Cristóforo, els madrilenys van tornar a trobar forat per l’esquerra i Trejo, amb suspens perquè Franquesa va estar a punt d’impedir-ho, va marcar el segon. L’escenari més negre per tancar la primera meitat.

Ni amb la carta Samu

El 0-2 del descans situava de manera virtual el Rayo a primera. Feinada per al Girona, que havia de gestionar el pitjor guió afegit als fantasmes del passat que el perseguien. Francisco no va esperar a moure peça i, a més de fer entrar Terrats per Cristóforo, va jugar la carta Samu Saiz, inactiu en les tres cites anteriors del play-off. El madrileny va buscar de seguida algunes arrencades, però van ser una foguerada. No se sentia gens còmode, el Girona. I els primers xuts de la segona part van ser dels madrilenys. Yoel en va tenir una de molt clara, però Luca li va treure el xut centrat (54’). No va arribar el gol, però com a mínim un impacte positiu. L’expulsió de Velázquez, que va caçar Terrats i va veure la segona groga (55’). No va trigar Francisco a cridar Stuani, amb un canvi valent en substituir-lo per Arnau. Tot l’arsenal ofensiu, i el risc assumit que el tercer del Rayo era el funeral. Però no hi va haver manera. El perill generat pels locals va ser molt escàs. Amb 10, el Rayo es va tancar i va multiplicar les pèrdues de temps que Martín Presa recriminava al Girona en l’anada. Santi Bueno va demanar penal en un córner, per una estirada de samarreta que l’àrbitre no va veure i que Varón Aceitón també va passar per alt. Stuani no va poder connectar pels pèls una centrada potent de Luna. L’esperança hauria pogut arribar en unes mans de Saveljich dins de l’àrea, però Varón Aceitón, només faltaria, va callar. Qualsevol comparació entre aquelles mans i el gol anul·lat en l’anada a Bustos fa riure. O plorar. Les pèrdues reiterades de temps només es van traduir en 6 minuts de temps afegit, que el Rayo va saber gestionar per celebrar l’ascens a la gespa de Montilivi. Com l’Elx. Com l’Osasuna. Una col·lecció dramàtica.

COMENÇA FATAL

Inici nefast, amb un Rayo valent que marca aviat (7’) i fa molt mal a la defensa

TENALLAT I NERVIÓS

El Girona no respon i només crea una ocasió just abans del 0-2 abans del descans

AMB UN MÉS

Francisco hi posa tot l’arsenal però fa molt poc perill jugant amb un més des del 55’

PER REMATAR-HO

Els gironins s’irriten quan ni l’àrbitre ni el VAR castiguen unes mans de Saveljich

MINUT A MINUT

6’ Fran García guanya el cos a cos a Yan Couto i des de la línia de fons prova una centrada que Juanpe, en una zona compromesa, refusa.
7’ Passada a l’espai boníssima per a Álvaro García, que controla la pilota i, picant-la, supera Juan Carlos per dalt (0-1).
12’ Errada de Juan Carlos en la pressió d’Álvaro García, però el refús l’acaba atrapant el porter. 13’ Rep a l’espai Sylla, que prova un xut que va a fora en el primer avís del Girona. 27’ Centrada de Mario des de la dreta que s’enverina però acaba per damunt del travesser.
35’ Trejo recupera una pilota, fa la paret amb Andrés i prova un xut ras que atura Juan Carlos.
45’ Falta lateral servida per Gumbau que primer intenta rematar Yoel però que acaba fent-ho Arnau, i Zidane atura amb el cos la rematada.
45+1’ Nova passada a l’espai cap a Álvaro García, que fa la centrada al punt de penal; Trejo no remata a la primera, però a la segona sí (0-2).
49’ Centrada d’Isi que refusa amb el cap Juanpe, Álvaro García caça la pilota i prova un xut que atura bé Juan Carlos.
54’ Pilota filtrada per Samu Saiz que Catena no pot refusar. Yoel agafa el refús i fa un xut que acaba aturant ben col·locat Zidane.
64’ Monchu controla a la zona de tres quarts i prova un xut massa centrat.
65’ Sylla rep escorat a l’esquerra i prova un llançament tou a les mans de Zidane. 81’ Luna prova una centrada potent que Stuani no pot contactar per enviar al fons de la xarxa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)