Girona

Albert Síria

Director de l'acadèmia del Girona FC

“Tinc clar que poden arribar més jugadors”

“Els del filial que faran la pretemporada demostraran que tenen el nivell per jugar al primer equip”

“Estem molt contents amb els resultats i que l’acadèmia hagi ajudat el primer equip”

No crec que amb el filial a tercera el salt sigui massa gran; crec fermament en els projectes i no en les categories
Eduquem els futbolistes perquè entenguin que el que al final tindrà valor és el rendiment que donin
Axel Vizuete continuarà com a tècnic del filial; ha de fer evolucions però fa créixer els futbolistes
El curs passat és el de més visibilitat de l’acadèmia gràcies als jugadors que s’han consolidat al primer equip
L’experiència diu que els jugadors de casa poden aportar tant o més que els que venen de fora i s’han d’adaptar

Albert Síria (28-3-1980, Girona) fa set temporades que dirigeix el futbol base del Girona i és l’encarregat de la direcció esportiva del filial, i com no pot ser d’una altra manera, celebra que jugadors que han arribat al club a través de l’acadèmia del Girona com Ibra Kebé, Terrats i Arnau s’estiguin consolidant al primer equip. Ho considera el premi a la feina feta els últims anys per fer créixer el club des de la base, i creu que en els pròxims anys hi ha molts altres jugadors amb talent suficient per acabar guanyant-se un lloc al primer equip.

Estan a punt de començar les pretemporades a la base. Les plantilles ja estan tancades?
Som una estructura que treballa molt durant l’any per intentar agilitzar tot el que és la gestió del producte extern, així que això ja ho tenim encarrilat i arribem a aquest punt amb gairebé tot fet. Sí que aquest és un any que va tot una mica més lent per la situació global en què es troba el futbol i el club.
La temporada passada va ser excepcional per a l’acadèmia pels jugadors que es van consolidar al primer equip. Diria que és el millor any del futbol base del club?
Potser ha estat la temporada que ha tingut més visibilitat. El treball de l’acadèmia és de llarg recorregut. Ja fa temps que estan apareixent jugadors al primer equip amb regularitat, des dels casos de Pedro Porro i Valery. Aquest any sí que és cert que n’han aparegut més. A vegades hi ha necessitats que fan que apareguin jugadors de manera puntual en alguns partits, però jo em centro en els jugadors que es consoliden. En aquest sentit sí que podem dir que el curs passat en van arribar uns quants i que l’acadèmia ha pogut ajudar molt el primer equip. Aquest és el baròmetre per valorar l’estructura més enllà de les classificacions, que és una cosa en què no m’agrada centrar-me. Crec que ens hem de fixar més en el fet que el futbolista progressi i arribi al futbol professional, i no en quina posició acaba el seu equip en la lliga. Pensant d’aquesta manera estem molt contents amb el resultat obtingut, per com han crescut els jugadors i que puguin aportar nivell al primer equip.
Fa anys que avisava que anirien arribant jugadors. Era el guió previst en aquest punt del projecte?
Segurament han arribat una mica abans. Hi havia dues línies de treball, una més agressiva de fitxatges en edats altes i una aposta en categories inferiors per jugadors que puguin créixer dins del club. Aquestes dues línies han fet possible que en un món de tanta immediatesa vagin passant coses abans del previst i que els de baix vagin arribant. Crec que venen jugadors de baix que tenen moltes possibilitats d’arribar-hi. Estem en el setè any de projecte i estan passant coses perquè hi ha molta feina al darrere.
Vistes les dificultats econòmiques que hi ha al club creu que la tasca de l’acadèmia és més important que mai?
Crec que sempre és important creure en l’acadèmia i en els jugadors que venen per sota. L’experiència ens diu que aquests jugadors poden aportar tant o més que jugadors que venen de fora i necessiten adaptar-se, i és que hi ha trets identitaris de cultura i formació que els de l’acadèmia interioritzen al llarg del temps. Si això va lligat al talent, que ara n’hi ha, fa que els futbolistes estiguin preparats per arribar al primer equip. Hem tingut sort que hi ha un projecte que ha crescut amb el futbol de base que ha permès que a aquest producte se li pugui donar visibilitat al primer equip. És cert que a vegades hi ha més necessitats i poden ajudar, però s’ha de creure en això perquè si no es bloqueja el jugador i no arriba perquè no s’hi aposta. Això no està passant al Girona els últims anys.
En aquest sentit Francisco ha tingut un paper clau apostant pels joves i ara arriba Míchel, que també té aquest perfil. És una bona notícia?
No és la meva àrea, però entenc que a part del nivell de l’entrenador, el fet que sigui un professional acostumat a treballar amb talent jove, que treballa molt bé el que és el jugador i que ha viscut el procés de sortir com a jugador d’una acadèmia i després ser-ne entrenador, ajuda. Entenc que això fa que sàpiga que a vegades el que té a sota és bo i se li ha de donar sortida. Nosaltres tenim una acadèmia amb potencial i amb aquesta filosofia i el perfil de l’entrenador ajudarà que es cregui en els jugadors. N’estic convençut. No cal oblidar que el rendiment del jugador marcarà si pot tenir visibilitat o no. Eduquem els jugadors perquè entenguin que el que tindrà valor és el rendiment que donin per arribar al seu potencial i això farà que el tècnic del primer equip aposti per ells per guanyar els partits, que és el que es busca. No és un tema de ser romàntic, han de respondre.
Hi ha vuit jugadors de l’estructura del filial o del juvenil que estan fent la pretemporada amb el primer equip. Creu que tenen alguna possibilitat de quedar-se?
N’estic convençut. És una creença que tinc. Després no soc el que pren les decisions, evidentment, però crec que els jugadors demostraran que tenen el nivell i el millor que ens podria passar és que l’entrenador cregués que poden aportar molt. Estic convençut que poden arribar més jugadors.
Si no es queden, amb el filial a 3a divisió FEF i una nova categoria pel mig, la diferència és massa gran?
No ho he sentit mai així. Soc una persona que creu fermament en els projectes i no en les categories. El que marca que un jugador estigui preparat per rendir al primer equip és el talent. El talent, com es treballa i com es construeix perquè arribi a l’alt rendiment. La categoria només et permet posar aquest talent en un escenari amb més dificultats, però si hi ha el talent estem en categories prou fortes perquè el jugador es pugui construir. No sento que hi hagi un salt massa gran. Un projecte com aquest et dona la possibilitat d’acostar-te al futbol professional abans que altres jugadors que estan en una categoria més alta. De fet, l’experiència ens ha demostrat que jugadors que van apostar per nosaltres abans que fer el salt a 2a divisió B ara estan consolidats en el futbol professional.
Tot i donar una importància relativa a la categoria, que el filial no pugés va ser una decepció?
No sé dir si decepció o desil·lusió. Tal com havia anat la temporada era una il·lusió i sap greu que no es pogués aconseguir, sobretot amb el desenllaç d’aquell últim partit. Però això és futbol i aquestes coses poden passar. No hi havia l’objectiu de pujar, perquè com sempre dic l’objectiu és construir futbolistes. Evidentment si construeixes futbolistes, amb el talent que hi ha estarem a prop de lluitar per coses maques, però la classificació no és el més important. Havíem d’assentar l’equip, que era molt jove, i vam fer un paper molt bo a nivell col·lectiu i el rendiment encara va ser millor a nivell individual.
Ja s’han anunciat alguns moviments per al curs vinent del Girona B. Quina és la idea?
Aquest any encara tindrem una plantilla molt més jove. Crec que és una política que hem de seguir; amb jugadors amb talent i que siguem capaços d’encaminar-los cap a on volem. Hem de saber treure el profit d’aquests jugadors dinàmics que tenen capacitat i energia per fer un futbol dominador. Estic segur que sabrem construir l’equip en l’aspecte individual i col·lectiu.
Hi tindran molt pes els juvenils de l’any passat, que també van fer una gran temporada?
Molt. Pujaran entre deu i onze juvenils. Crec que és el que hem de fer com a club i ens equivocaríem si no apostéssim pel que ve de baix. Hi ha una base bona de juvenils i de jugadors interns. Farem tres o quatre retocs dins les nostres possibilitats, perquè ens hem d’adaptar a la situació del club tot i que continuem tenint potencial.
Axel Vizuete continuarà sent l’entrenador?
Sí. És un gran entrenador que fa créixer els futbolistes en el pla tàctic i mental per al que després es poden trobar quan fan el salt al futbol professional. Ha de continuar fent evolucions que el poden fer millorar com a entrenador, entenent també el que és entrenar jugadors joves d’estructura de planter, però pot arribar a ser un gran entrenador per al futbol professional si creix. Creiem en la construcció dels entrenadors igual com ho fem amb els futbolistes.
A nivell d’acadèmia quins objectius es marca a curt termini?
Crec que ho hem construït suficientment bé per no haver de tenir un creixement estructural molt més enllà. Ara ja l’objectiu que em marco a curt termini és que aquells jugadors que venen treballant-se i construint-se, i que estan a prop del primer equip, siguin capaços de fer un pas més i que arribin a consolidar-se en el futbol professional. Quant a visibilitat és aquest pas, veure si els jugadors que creiem que poden créixer poden ajudar el primer equip. En la resta d’estructures els jugadors s’han d’anar construint per al futur. També hem de protegir l’acadèmia amb la nova situació de club que tenim i reordenar-la novament amb els ajustos econòmics que hem de fer per mantenir aquesta identitat i alt potencial que ens hem guanyat i que no ens podem permetre perdre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)