Girona

A menjar-se el món

Nou jugadors del filial i del juvenil volen convèncer Míchel durant la pretemporada que poden tenir un lloc al primer equip

Els casos de Terrats o Arnau el curs passat i l’absència de moviments a la plantilla deixen un escenari idíl·lic per sorprendre

Dissabte el Girona disputarà el primer partit de la pretemporada contra el Barça al Johan Cruyff. Serà un repte exigent, i és que, tot i que l’equip blaugrana no disposarà d’alguns dels seus internacionals, segur que generarà moltes dificultats als gironins. Serà un escenari perfecte per veure per primera vegada el plantejament de Míchel, per comprovar l’estat dels jugadors que han tornat després d’un any cedits i, sobretot, per veure la resposta dels més joves. I és que en aquest inici de pretemporada el tècnic madrileny té a les seves ordres nou futbolistes que en teoria han de formar part de l’estructura del filial o del juvenil, però que volen aprofitar aquest mes per guanyar-se una oportunitat al primer equip. Són el porter Jonatan Morilla; el defensa Èric Monjonell –ha ocupat el lloc del lesionat Oriol Comas–; els migcampistes Àlex Sala, Nil Sauret i Ricard Artero; el mitjapunta Pau Víctor, i els extrems Ilyas Chaira, Gabri Martínez i Jonathan Dubasin, als quals se n’hi afegeix algun altre de manera puntual.

Arriben amb fam

Si la direcció esportiva i el cos tècnic han apostat per aquests nou joves futbolistes és perquè la creença que poden ser importants al primer equip, ara o en un futur, hi és. Són els que més han meravellat en la base aquest últim curs i alguns que tornen després d’un any fora del club per agafar experiència a segona divisió B –el club no els va veure preparats per al primer equip però entenia que el filial a tercera se’ls feia petit–. És el cas de Duba i Ilyas, que el curs passat van estar al Llagostera i a l’Eivissa, respectivament. El seu rendiment ha estat molt diferent, i és que Duba es va convertir en una peça clau del conjunt gironí, en què va jugar 22 partits i va marcar tres gols, tots en el tram final i en moments importants; de fet, si l’extrem d’origen belga no va acabar sent el jugador més important del Llagostera, poc li va faltar. Ilyas, en canvi, va tenir poca presència a l’Eivissa, que va pujar a segona A. Va jugar vuit partits, cap de titular, i va marcar un gol en els 129 minuts jugats.

Els altres set jugadors van estar el curs passat entre el filial o el juvenil. Alguns d’ells van tenir presència al primer equip, com Monjonell, Jonatan o Pau Víctor, però no s’hi van poder consolidar i van jugar la major part del curs al filial. També ho van fer Àlex Sala, que va arribar al mercat d’hivern procedent del Barça, i Nil Sauret, que tot i estar en edat juvenil pràcticament va estar tota la temporada en dinàmica del Girona B. Els més joves de la llista són Ricard Artero i Gabri Martínez, que aquesta temporada encara estan en edat juvenil –són del 2003, com Arnau Martínez– però està previst que formin part del Girona B. El curs passat van ser dels més destacats al juvenil A i això els ha fet rebre el premi de fer la pretemporada amb el primer equip. El mateix li havia passat a Oriol Comas, que va començar el curs passat al juvenil B però va acabar sent una peça clau al juvenil A, però el de Cassà es va lesionar només de començar.

Aprofitar l’escletxa

Veure joves en la pretemporada és ja un costum, però que tinguin l’oportunitat d’aconseguir un lloc a l’equip és el més complicat. En els últims anys, però, el Girona està demostrant que és possible, i això fa que la motivació dels que arriben de baix sigui més alta que mai. I és que veure com Ibra Kébé, Terrats o Arnau van aconseguir consolidar-se en el primer equip el curs passat és una empenta als que arriben ara, que veuen que tombar el mur i arribar al futbol professional no és tan complicat –o si més no estan més preparats– com ho podia ser fa uns anys, quan els jugadors que sortien del club ho feien amb comptagotes.

En aquest sentit, el fet que el Girona de moment no hagi pogut tancar cap incorporació i que estigui treballant per donar sortida a alguns dels jugadors del primer equip que estan en plantilla és una oportunitat extra per als joves, que tenen l’oportunitat de demostrar que el que busca la direcció esportiva a fora ho poden aportar ells des de dins. Ara bé, on s’ha de demostrar és a la gespa i dissabte és el primer dia per fer-ho.

ELS CEDITS

Duba i Ilyas han passat un any fora del club i el primer l’ha aprofitat molt més que el segon

GRAN SALT

Comas, Artero i Gabri han rebut la crida del primer equip tot i estar en edat juvenil
JONATAN MORILLA
Porter / 1999 / Girona B
“És un porter que tot i ser jove té molta personalitat, i això és un aspecte molt important en la seva posició. Té una gran capacitat en el joc aeri i una gran reacció sota pals. És un porter d’aquells que et donen punts perquè transmet molta seguretat a la resta de l’equip. Però és jove i ha de seguir millorant. A mesura que vagi creixent en un context de més dificultat, s’hi haurà d’adaptar, però crec que té recorregut i l’espera un gran futur.”
ORIOL COMAS *
Central / 2003 / Juvenil A
“És un central de molt futur. És un defensa modern, amb molt bona presència física però que, a més, és molt àgil i coordinat per l’alçada que té. Té una molt bona sortida de pilota tant si ha de decidir jugar en curt com en llarg. És un jugador molt intel·ligent tàcticament i que ha fet un pas molt important pel que fa a maduració aquests últims anys. Per mi és un central de futur per al primer equip del Girona.”
PAU VÍCTOR
Mitjapunta / 2001 / Girona B
“És un dels millors jugadors que he vist arribant a l’àrea des de darrere. Bàsicament perquè té una intel·ligència de gol arribant de segona línia molt elevada. Té un estereotip físic i un tronc inferior que li permet arribar a les situacions de gol sense problemes, i un cop arriba a l’àrea defineix de meravella. Si treballem més l’ambició i la mentalitat de lideratge, de voler ser el millor, és un jugador que estarà preparat per jugar al primer equip.”
ÀLEX SALA
Migcampista / 2001 / Girona B
“És un futbolista que té molta qualitat amb les dues cames. És un jugador molt dinàmic i té verticalitat per trencar línies, sigui amb passades o amb pilota en conducció. Si és capaç de millorar en fase defensiva i tenir més estabilitat emocional durant els 90 minuts del partit, és un futbolista que té capacitat de creixement per arribar al futbol professional.”
NIL SAURET
Pivot / 2002 / Girona B
“És com un ordinador. És molt fiable. Tant dins d’un partit com al llarg de les jornades té una capacitat de regularitat i eficàcia molt elevada. Domina la dreta i l’esquerra. En fase ofensiva és un jugador conceptualment bo per mantenir la pilota, més de joc horitzontal, i en fase defensiva és una escombra. Té una capacitat de cobrir metres molt alta i per mi està marcat per poder arribar a fer coses grans.”
RICARD ARTERO
Interior / 2003 / Juvenil A
“És l’estètica pura. Està entre el pivot i l’interior, però destaca per la seva arribada, el bon físic, la qualitat tècnica, l’olfacte golejador i la seva intel·ligència. Aquesta intel·ligència li permet fer una lectura de joc molt elevada i aprofitar les seves virtuts. Realment, si fa els passos maduratius que toquen, és un futbolista a tenir molt en compte per al primer equip.”
ILYAS CHAIRA
Extrem / 2001 / Eivissa (cedit)
“És un futbolista preciós de veure. Té unes condicions tècniques i d’un contra un molt altes, que, combinades amb una potència de tronc inferior, li permeten marxar sovint de la seva marca. És un jugador que ha de créixer en personalitat, regularitat i eficàcia al davant. Si es creu que és un jugador diferent poden passar coses. La clau està en el seu aspecte mental.”
GABRI MARTÍNEZ
Extrem / 2003 / Juvenil A
“És completament el contrari que Ilyas. És l’electricitat i la verticalitat pura. És un extrem dels d’abans. No és un jugador que destaqui entre línies ni que resolgui amb facilitat situacions en espais reduïts, però és un jugador que té ambició de gol i personalitat. Segurament pel que més destaca és per la seva contundència en l’aspecte ofensiu.”
JONATHAN DUBASIN
Extrem / 2000 / Llagostera (cedit)
“És un jugador que, a banda de les seves condicions físiques, que són molt elevades, té una intel·ligència conceptual del mig del camp endavant molt i molt gran. Segurament no és excessivament estètic, però té recursos tècnics suficients i al llarg de les jornades et va guanyant gràcies a la seva eficàcia en tot el que fa.”
ÈRIC MONJONELL
Central i pivot / 2001 / Girona B
“És un central diferent, que juga des de la intensitat. Té molta energia, molta força, té personalitat i valentia. En el pla defensiu ha de millorar tàcticament perquè a vegades la intensitat li fa perdre l’ordre. Físicament i mentalment és molt bo. Ofensivament no brilla en la construcció però té capacitat tècnica per jugar en curt i en llarg.” * Una lesió en els primers entrenaments el tindrà apartat dels terrenys de joc durant unes setmanes.

Monjonell, per suplir Oriol Comas

O.R.

En la llista de jugadors del filial i del juvenil que estaven citats per fer la pretemporada amb el primer equip no hi havia Èric Monjonell, un dels futbolistes que la temporada passada van tenir l’oportunitat de debutar amb el primer equip a segona divisió A. El de Sant Antoni de Vilamajor es va estrenar al camp del Saragossa quan l’equip guanyava per 0-2, però va viure en primera persona l’empat dels aragonesos en el temps afegit (2-2). Monjonell, però, finalment ha estat cridat per Míchel per incorporar-se als entrenaments, i és que la primera desgràcia de la pretemporada en forma de lesió ja ha arribat i el central i pivot del filial ha estat l’escollit per pujar al primer equip. La víctima ha estat el jove central del juvenil Oriol Comas, que es va lesionar en un dels primers entrenaments de la pretemporada a La Vinya i haurà d’estar un temps fora dels terrenys de joc, i quan estigui a punt ja es veurà en quin equip acaba la pretemporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)