Espanyol

Adaptar-se a la nova realitat

Espanyol. La plantilla ha de passar de la domesticada felicitat en què vivia a segona, a un nou guió a primera, on es veurà més exigit. Avui, una altra prova de foc, contra el Rayo (10 h / Esport 3)

“Sabem que serà més difícil que l’any passat, que la primera és bastant més dura que la segona, però som conscients que hem de fer un pas endavant, fer un pas més per guanyar aquests partits que a segona guanyaves ajustat i que a primera no guanyes”, reflexionava ahir Sergi Darder. Precisament, aquest és el canvi de paràmetre mental al qual s’ha de sotmetre l’Espanyol. Un equip que ha viscut, amb domesticada felicitat, el seu periple per segona divisió. Un purgatori al qual cap dels futbolistes vol tornar, i per evitar-lo caldrà fer un adequat diagnòstic de les virtuts i els errors del passat més immediat.

L’Espanyol ha sortit reforçat del seu trànsit per segona. La força mental dels futbolistes ha fet un gir copernicà sota el guiatge de Vicente Moreno. Una giragonsa psicològica que s’ha bastit amb la creença ferma dels tècnics de tenir la millor plantilla de segona, però a la qual calia reactivar l’autoconfiança. Ara aquest castell mental no s’ha de desfer, però el terreny esportiu serà ben diferent. Els blanc-i-blaus passaran de ser dominadors del joc i les circumstàncies a segona. Un autoritarisme mogut a còpia de la qualitat dels seus davanters, que reduïen els errors puntuals a simples focs d’encenalls. Un Espanyol amo del guió i pletòric per moments emparat en la seva superioritat línia per línia. Només cal mirar els registres d’un equip que ha tingut a les seves files el màxim assistent, el pitxitxi i el Zamora. Uns elements màgics que han corregit les derives de molts partits i maquillat resultats. Ara l’Espanyol es veu abocat a corregir aquestes circumstàncies contra adversaris que li exigiran molt més, i d’aquí l’advertència tàcita de Sergi Darder.

El primer tast de pretemporada contra Las Palmas es va presentar com el típic partit de preparació en què cap dels dos equips es va fer mereixedor del triomf. Més enllà d’això, en dos minuts, es va desplegar una lliçó de supervivència que han de gravar-se amb foc tots els jugadors blanc-i-blaus: la contundència a les àrees. Las Palmas en va tenir prou amb una jugada vertical per dinamitar el partit. Nul·la capacitat per anestesiar l’assistència d’Aridai a la medul·lar i greu error dels centrals en deixar rematar Mújica. Una errada puntual que va costar un gol. Primera lliçó. La segona va arribar al cap de dos minuts, amb l’errada en la definició de Wu Lei, que perdonava l’empat. El guió viscut contra Las Palmas és un simulacre perfecte de què es trobarà l’Espanyol en el seu retorn a primera. No li arribarà amb la qualitat que atresora al davant, on possiblement està en el top-10 de primera, sinó amb la fortalesa defensiva del bloc. “Hem de mantenir la solidesa defensiva, i això és el més important. A primera no pots perdonar a les àrees”, diagnosticava Darder, que afegia:. “Mantindrem l’estil de l’any passat, mateixa idea de joc i mantenir tot el que teníem de bo i apujar el nivell. Hem de créixer tots com a futbolistes.” Una versió 2.0 de l’Espanyol amb el retrovisor dirigit cap al dolor del descens de fa un any, però també cap a la joia de fa dos amb la classificació europea. Un Espanyol ciclotímic per buscar l’estabilitat amb l’axioma del “partit a partit”, que ja és un segell d’identitat de Vicente Moreno i que els futbolistes han fet seu en cada roda de premsa.

Duel amb el Rayo.

Instaurats en l’exigència del següent partit, serà avui quan l’Espanyol buscarà millorar la seva imatge contra el Rayo Vallecano (10 h / Esport 3). És el segon amistós de la pretemporada i una pedra de toc perfecta per veure en quin estat està l’Espanyol després de la derrota contra Las Palmas. A més, s’enfronten dos equips acabats de pujar.

Darder: “És un any d’optimisme”

Sergi Darder es va mostrar confiat sobre les possibilitats del club blanc-i-blau de fer un bon any en el seu retorn a primera. “Volem fer una gran temporada perquè tenim equip, cos tècnic i qualitat per fer-ho. L’avantatge és que ens coneixem, a diferència d’altres equips que tindran més fitxatges i canvis”, va explicar, tot insistint a no marcar-se objectius a llarg termini. “La meva il·lusió és que l’Espanyol estigui el més a dalt possible. Hem de mirar partit a partit, i durant tot l’any mirar-ho tot a curt termini”, deia el d’Artà, que llançava un missatge a l’afició: “No tenim fitxatges, però no ho hem fet perquè no han marxat jugadors titulars. L’equip és molt vàlid, i les paraules, avui dia, no serveixen de res. És un any d’optimisme i il·lusió. Hem d’iniciar el curs com ho vam fer per entrar a Europa. Anar a totes des del primer dia però amb els peus a terra. Si no es guanya un partit, no cal caure en un dramatisme total.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)