Espanyol

El bruixot de Paradela

Exhibició. Diego López manté amb vida l’Espanyol a còpia d’aturades estratosfèriques. RDT obre el marcador i acaba expulsat. L’Athletic Club, molt superior, continua amb el seu infortuni

Espanyol 1 Athletic Club 1

ESPANYOL:Diego López, Aleix Vidal, Sergi Gómez, Cabrera, Pedrosa, Morlanes (Dimata, 68’), Darder (David López, 90’), Melendo (Yangel Herrera, 57’), Melamed, Embarba (Vadillo, 90’), Raúl de Tomás.ATHLETIC CLUB:Unai Simón, De Marcos, Yeray, Vivian (Unai Núñez, 57’), Lekue, Vencedor (Dani García, 72’), Vesga, Nico Williams, Muniain (Raúl García, 72’), Sancet (Morcillo, 85’), Iñaki Williams (Berengure, 72’)..GOLS:1-0 (33’) RDT, de penal; 1-1 (52’) Iñaki Williams; t.ÀRBITRE:Ortiz Arias (madrileny) T.G:Yangel Herrera (74’); Berenguer (75’) i T.V: RDT (90+ 3’). .PÚBLIC:Jornada 11 del campionat de lliga. 16.196 espectadors van veure el partit en directe.

L’empat d’ahir només es pot entendre per la superba actuació de Diego López, que es va vestir d’heroi. És el millor regal d’aniversari per al porter gallec, que farà 40 anys el 3 de novembre. O Pulpo va signar tot un catàleg de grans actuacions que poden ser un manual de com honorar la professió, sempre feixuga, de porter. Ahir va ser un superheroi sota els pals que va mantenir a ratlla l’allau ofensiva d’un Athletic Club que continua amb el seu infortuni quan visita l’Espanyol. Ja suma 23 anys sense guanyar en lliga al conjunt blanc-i-blau. El punt té sabor amarg per l’expulsió, en el temps afegit, d’RDT per una picabaralla amb Yerai.

Vicente Moreno havia apostat per un doble pivot, amb molta mobilitat de pilota, format per Darder i Morlanes. Tota una declaració d’intencions d’un equip que volia dominar el seu adversari amb la possessió. El plantejament de partit no li va sortir rodó, a l’Espanyol, que va veure com l’Athletic Club feia una pressió quirúrgica. Un moviment que feia saltar pels aires la bona sortida de pilota de l’Espanyol. Darder, sempre precís en els últims partits, no trobava el seu lloc. Això repercutia, directament, en el joc coral dels catalans, que estaven massa exposats als contraatacs d’un Athletic diabòlic conduït pels germans Williams. I on no hi arribava el joc basc apareixien les errades defensives blanc-i-blaves. Cabrera, un baluard en els últims partits per la seva eficàcia, es difuminava amb tres errades impròpies. Dues van comprometre de manera seriosa el partit, però la defensa i les aturades de Diego López, especialment una prodigiosa amb un xut de Sancet, evitaven el desastre. L’Espanyol era un supervivent enmig d’un camp de mines. Massa perdut per concretar alguna jugada trenada, el seu joc es va traslladar a un futbol més pragmàtic buscant les bandes. Una pilota centrada des de la dreta per Embarba va acabar amb mans de Vesga. Penal. RDT no fallava des dels onzes metres. Quart gol consecutiu del davanter, que ja en suma 6 en la lliga. És el futbolista que més vegades, cinc, ha obert el marcador en aquesta lliga. L’Espanyol marxava al descans amb un resultat irreal i l’Athletic, amb la sensació que el seu infortuni a l’estadi de l’Espanyol, on no guanya des del 1998, és cosa de bruixeria.

Més enllà de receptes màgiques, els locals necessitaven millorar les seves prestacions per conservar el triomf parcial, i això passava per sacsejar el pla de partit i ser més agressius amb pilota i sense. La segona part va començar de la pitjor manera: Lekue roba la pilota a Aleix Vidal i assisteix Iñaki Williams, que només necessita empènyer la pilota al fons de porteria per fer l’empat. Naufragi català. Els locals continuaven sense trobar el seu lloc. Vencedor acaronava el segon amb un xut ajustat al pal. L’Athletic continuava creixent i les incerteses de l’Espanyol augmentaven amb el pas dels minuts. Vicente Moreno va sacsejar el partit fent entrar Dimata i Puado. Aquest últim tornava després de dos mesos de baixa per una pubàlgia. Però el partit continuava sent costerut per a l’Espanyol, que es mantenia en vida gràcies a les accions de Diego. O Pulpo es treia una altra mà màgica per evitar un gol cantat de Muniain, i a l’epíleg va tornar a vestir-se d’heroi per desballestar un gol cantat de Berenguer a tres minuts del final. Bruixeria o màgia, no ho sé, però ahir el bruixot tenia nom de meiga i va néixer a Paradela, Lugo, fa quaranta anys. Preguntin per Diego López.

Tenim un porter de gran nivell, el tenim, sempre. No em sorprèn el que ha fet en aquest partit
Vicente Moreno
ENTRENADOR DE L’ESPANYOL
L’Espanyol no tenia un porter, avui (per ahir) tenia un pop sota els pals que ha fet un gran partit
Marcelino García Toral
ENTRENADOR DE L’Athletic
L’empat és just. Vist com ha anat el partit ens podem donar per satisfets amb el punt