Esport i política

Què han pensat per a l’esport les candidatures del 14-F?

Eleccions. La UFEC organitza un debat per dilluns vinent amb la presència de representants de vuit candidatures que es podrà seguir a través del seu canal de YouTube

La UFEC ha aconseguit organitzar un debat sobre esport amb la presència de vuit candidatures que concorren a les eleccions del 14 de febrer, les representades ara mateix al Parlament, incloent-hi l’escissió del PDeCAT de JxCat. La cita és aquest dilluns, a 2/4 de 2 de la tarda, i es podrà seguir en directe a Youtube.com/UfecTV, el canal de la Unió de Federacions.

28 mesures

El debat girarà al voltant del document de propostes electorals de la UFEC, que en essència reclama la declaració de l’esport com a servei essencial (amb la tornada als entrenaments i la competició com a conseqüència immediata i visible), la creació d’una conselleria d’Esports, la destinació de l’1% del pressupost de la Generalitat al sector esportiu i l’aprovació de la nova llei de l’esport, impulsada mitjançant una iniciativa legislativa popular (amb 155.000 firmes) en la legislatura que ara finalitza. Totes són, a banda de la declaració de l’esport com a servei essencial –molt vinculada amb la pandèmia–, reivindicacions de llarg recorregut i fins ara no ateses pels diferents governs.

El document de propostes electorals fet públic dimarts conté 28 mesures per adoptar estructurades en quatre àmbits: fiscal, financer, d’ocupació i digital, i, per descomptat, les més urgents són les de caire econòmic. Són mesures que el sector ha estat reclamant des de fa temps, com ara les demandes urgents que necessiten les entitats per fer front a la crisi de la Covid-19, durant la qual la UFEC ha estat especialment activa i crítica amb les decisions que ha pres el govern en relació amb l’esport.

L’objectiu del conjunt de mesures és modernitzar i garantir la supervivència del sector esportiu després d’aquesta crisi. Les mesures d’àmbit financer busquen que el sector, infrafinançat des de fa dècades, obtingui un finançament just, digne, estable i autònom. En l’àmbit de la fiscalitat, les propostes intenten alleugerir el pes de les càrregues tributàries que suporten les entitats. En l’ocupació, les propostes van encaminades a enfortir el model d’associacionisme esportiu català, sinònim d’èxits esportius. En l’àmbit de la digitalització, les demandes intenten agilitar i modernitzar la gestió de les entitats, així com introduir noves formes de competició, com els esports electrònics, modalitat en creixement imparable que les federacions també aspiren a acollir sota el seu paraigua i, per tant, a regular.

Debat crono en mà

El debat, moderat per la cap de comunicació de la UFEC, Raquel Mateos, s’estructurarà en diverses parts, totes batejades amb terminologia esportiva, que, combinades amb el nombre de vuit participants, donen una pista clara que l’exigència per ajustar-se a la limitació del temps d’intervenció serà més estricta que en un debat de política general convencional.

En la prèvia (1 minut per candidat) se’ls plantejarà quina seria la primera decisió que prendria respecte a l’esport en cas de governar. La primera part (2 minuts) es destinarà a les propostes immediates per pal·liar la crisi causada per la pandèmia. La segona part (2 minuts) se centrarà en les propostes fiscals, de finançament i de transformació de les entitats esportives. Se’n dirà temps afegit del minut destinat a l’únic torn de rèplica. S’acabarà amb un tercer temps (respostes breus a preguntes de les federacions esportives que traslladarà Gerard Esteva, president de la UFEC) i amb un resum del partit de 30 segons per cada candidat.

VUIT CANDIDATURES

El document de propostes electorals elaborat per la UFEC serà l’eix del debat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)