Esport i política

Sortir a la pista per salvar l’esport

Eleccions 14-F. Una nova llei de l’esport i l’1% del pressupost de la Generalitat per al sector tenen el consens dels polítics en el debat de la UFEC

Els representants de les vuit candidatures que van estar presents en el debat sobre l’esport que va organitzar la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) van estar d’acord que el sector esportiu està en un moment molt delicat i s’ha de salvar. També van consensuar que s’ha de fer una nova llei de l’esport i que és necessari aconseguir l’1% del pressupost de la Generalitat per al sector. El fet de crear la conselleria de l’Esport i de l’Activitat Física no va tenir un suport unànime, però sí majoritari.

El debat va tenir la presència de Javier Rivas, de Ciutadans; Joana Ortega, del PDeCAT; Anna Caula, d’ERC; Òscar Ordeig, del PSC; Lucas Ferro, d’En Comú Podem; Carles Riera, de la CUP; Eva Parera, del PP, i Gerard Figueras, de JxCat. Tots van presentar les propostes esportives de cara a les eleccions del 14 de febrer. El debat telemàtic va estar estructurat en clau esportiva, amb una prèvia, una primera i un segona part, un temps de rèplica, un tercer temps i el resum del partit, amb temps molt estipulats. Els polítics van seguir el joc i Òscar Ordeig fins i tot va treure “targeta vermella als gestors dels darrers deu anys que han fet retallades històriques.”

En la presentació de les propostes de cada partit es va parlar molt que l’esport s’ha de convertir en un servei essencial i en el mal que han fet al sector les aturades i les restriccions per culpa de la pandèmia de Covid-19. Hi va haver atacs als representants de JxCat i ERC que tenen responsabilitats en el govern català com ara el de Javier Rivas, de Ciutadans: “L’esport no és un vector de contagi i el govern no ha reaccionat quan tot el sector li ho deia.” La representant del PP, Eva Parera, va recordar: “Fa gràcia: partits que han aprovat els pressupostos no fa gaire no preveuen l’1% i ara el defensen.”

Els representants dels dos partits en el govern no es van estalviar retrets quan van parlar dels diners que van al sector esportiu i de les retallades dels darrers temps. Gerard Figueras, de JxCat, va dir: “Qui tenia abans responsabilitat a l’esport, ara té la clau de la caixa, i truquem i no donen resposta.” Anna Caula, d’ERC, va respondre: “Esports penja de Presidència, que té el seu pressupost i decideix com el distribueix.”

La represa de l’activitat esportiva i de les competicions no professionals, i sobretot el concepte que l’esport és salut, hi van estar molt presents. “Necessitem l’activitat esportiva i això implica un pla de rescat i un pla d’esport segur”, va afirmar Lucas Ferro, d’En Comú Podem. Joana Ortega, del PDeCAT, va dir que s’ha de potenciar “l’esport femení, l’esport escolar i el de la gent gran” i que “fer esport és posar salut als anys”. Carles Riera, de la CUP, va manifestar: “Que ningú quedi sense pràctica esportiva per motius econòmics.”

LES ELECCIONS

Vuit candidatures presenten les propostes esportives dels seus programes
S’ha de comptar amb la gent, els professionals del sector i fer un pla de xoc important
Javier Rivas
CIUTADANS
És un important motor econòmic i generador de llocs de treball
Joana Ortega
PDECAT
No retallades, inversió pública i augment del pressupost
Anna Caula
ERC
Reunir el sector esportiu, retornar a la competició i declarar-ho bé essencial
Òscar Ordeig
cPSC
S’ha de plantejar que l’esport és un dret i ha de tenir ajudes
Lucas Ferro
EN COMÚ PODEM
L’esport és un factor clau de salut i de cohesió de la societat
Carles Riera
cUP
La prioritat és declarar l’esport activitat essencial
Eva Parera
PP
S’han d’aixecar restriccions de forma progressiva, donar seguretat i fer arribar més recursos
Gerard Figueras
JxCat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)