Internacional

Final feliç per a Guerrero

Mundial 2018. El capità i màxim golejador històric del Perú podrà ser al mundial de Rússia després que el Tribunal Federal Suís suspengués provisionalment la sanció de 14 mesos per haver donat positiu en cocaïna

Convertit en una qüestió d’estat, el Perú va estar en suspens durant setmanes per la possible absència del seu capità Paolo Guerrero en el mundial de Rússia. Així, demostrant un cop més que l’esport pot arribar a ser una de les poques coses que poden unir un país marcat per la inestabilitat política i la polarització, la notícia de la suspensió de la seva sanció va ser rebuda ahir amb una alegria immensa per tots els racons del país. Als 34 anys, doncs, el màxim golejador històric del Perú podrà formar part de l’expedició que viatjarà a terres russes en la primera participació mundialista del combinat sud-americà en els darrers 36 anys. “El president del tribunal primer de dret civil del Tribunal Federal Suís concedeix l’efecte suspensiu de manera superprovisional al recurs presentat per Paolo Guerrero contra el laude injustificat del Tribunal d’Arbitratge de l’Esport. L’augment del TAS de sis a catorze mesos de la duració de la suspensió per violació del reglament antidopatge de la FIFA queda, per tant, provisionalment privat d’efecte”, anunciava el comunicat.

Han estat set mesos d’intenses disputes jurídiques des que el 4 de novembre passat la FIFA va decidir suspendre durant un any l’internacional peruà després que donés positiu per un metabòlit de la cocaïna en un control antidopatge realitzat en un partit de classificació contra l’Argentina. Sancionat primer pel màxim organisme del futbol mundial amb un any d’inhabilitació, el comitè d’apel·lació del mateix organisme va rebaixar el càstig posteriorment dels dotze als sis mesos. Però després de sengles recursos a la recerca de la seva absolució, i de la intervenció de l’Agència Mundial Antidopatge, que demanava una sanció d’entre un i dos anys, el TAS va fixar un càstig de 14 mesos, un període superior a la primera proposta de sanció, cosa que deixava Guerrero sense mundial.

En un últim intent a la desesperada, Guerrero va presentar divendres passat un recurs i una sol·licitud urgent de suspensió de la sanció davant del Tribunal Federal Suís. Aquesta petició va ser acceptada de forma provisional per l’organisme helvètic i això permetrà al capità del Perú formar part de la cita mundialista. “El Tribunal Federal Suís ha deixat en suspens la injusta sentència imposada en contra meu i en conseqüència m’ha habilitat per integrar-me a la meva selecció i participar en el mundial com el seu capità. Aquesta decisió fa justícia, si més no parcialment”, va expressar cofoi Guerrero.

El TAS no s’hi oposa

Informat del recurs i de la sol·licitud urgent de suspensió de la sanció presentats per Guerrero davant del Tribunal Federal Suís, el Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) va anunciar que no s’oposaria a la decisió presa per l’organisme helvètic. “El TAS no posarà objeccions a la sol·licitud presentada pel Sr. Guerrero. En data d’avui [per ahir], la formació arbitral del TAS tan sols ha comunicat la part dispositiva del laude”, va informar el tribunal.

Reaccions arreu del Perú

Amb un país completament bolcat en la causa –com ho demostra el discurs que va fer recentment el president del país o fins i tot una manifestació celebrada a l’estadi nacional de Lima–, la decisió presa pel tribunal suís va generar immediatament tot tipus de reaccions arreu del país. Va ser tan gran la bogeria en saber-se la notícia que fins i tot en algunes escoles van paralitzar uns minuts les classes per tal que els alumnes poguessin celebrar-ho. “Canviem la història com ells alguna vegada van fer”, era el missatge que el cos de policia del país va emetre a través de les xarxes per celebrar la notícia. “Vull compartir la meva immensa alegria pel fet que en Paolo tingui el dret de jugar el mundial. Una alegria no només de la federació, sinó també de tot el poble peruà”, expressava Edwin Oviedo, president de la federació peruana. Convertit en tendència mundial a la xarxa, Guerrero no va voler deixar escapar l’oportunitat de mostrar un agraïment especial als seus companys de selecció i als capitans d’Austràlia (Jedinak), França (Lloris) i Dinamarca (Kjaer), tots tres rivals en la fase de grups del mundial i que prèviament li havien mostrat el seu suport. “La meva lluita continua. Ara m’uneixo als meus companys, em comprometo a esforçar-me al màxim per donar noves i majors alegries al meus país. Ja no hi ha límits ni somnis impossibles.”

LA FRASE

El tribunal ha deixat en suspens la injusta sentència. Ja no hi ha límits ni somnis impossibles
Paolo Guerrero
capità de la selecció del perú
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)