Internacional

Instal·lats en l’opulència

La Premier League reprèn la marxa després d’un estiu en què els seus clubs han continuat inflant el mercat i amb el Manchester City, enguany força moderat en la despesa, com a gran referència a tombar

El basc comanda la transició a l’Arsenal després de 25 anys de regnat d’Arsène Wenger al nord de Londres

Les jornades d’estiu s’han convertit en quasi tan intenses com les tardes de Premier League. Encara que més fugaç que mai (va tancar ahir a les 6 de la tarda), el mercat de fitxatges s’ha convertit en una exhibició de múscul entre els integrants de la lliga més poderosa del planeta. No hi ha res més que opulència al futbol anglès, on fins i tot els nouvinguts al gran circ són capaços d’exhibir bitlletera. Entre els tres ascendits la temporada passada, el Fulham, el Wolverhampton i el Cardiff City, no s’han quedat lluny dels 200 milions d’euros en despesa per seguir la inèrcia d’una Premier que es desprecinta aquest vespre a Old Trafford amb la mateixa tendència inflacionista dels últims anys i en què, tot i que alguns dels grans, com l’Arsenal, el Tottenham i els dos equips de Manchester no han fet grans bestieses en el mercat, les possibilitats econòmiques no tenen sostre. L’estiu ha donat per veure com es batia fins a dues vegades el rècord d’inversió per un porter, primer amb el Liverpool superant la barrera dels 60 milions d’euros per Allison i finalment amb el Chelsea posant sobre la taula la clàusula de rescissió de Kepa Arrizabalaga (80 milions). Els reds, després d’una temporada meteòrica en què van arribar a la final de la Champions, continuen invertint esforços per satisfer la fórmula vertiginosa de Jürgen Klopp i, després d’haver apuntalat la defensa amb l’arribada de Virgil van Dijk i de mantenir el seu trident enverinat, han lluitat per reforçar la porteria i per muscular encara més el seu mig del camp amb Fabinho (Mònaco) i el prometedor Naby Keita (Leipzig). Tot per intentar llimar la distància amb un Manchester City que va caminar pletòric per la Premier League la temporada passada després de la remodelació d’un Pep Guardiola que ja va advertir que, un cop oxigenada una plantilla força envellida, aquest estiu no necessitaria agitar tant el mercat. I dit i fet, els sky blues s’han assegurat l’arribada de Riyad Mahrez, que pot donar versatilitat al rol de Bernardo Silva, i ahir va anunciar l’arribada del prometedor Daniel Arzani (Melbourne), que jugarà cedit al Celtic de Glasgow. “Aquest equip té un gran marge de millora”, ha augurat recentment el tècnic de Santpedor, que ha aconseguit ja la Community Shield i sembla disposat a donar oportunitats a joves com ara Phil Foden. “El Manchester City és un equip amb una idea de joc molt definida, i en canvi el United pràcticament no sap què vol. És difícil pensar que aquesta temporada es puguin retallar distàncies”, ha declarat recentment el llegendari Paul Scholes, poc confiat que els red devils, subcampions la temporada passada, puguin retallar distàncies respecte a un veí cada vegada més sorollós.

La ira de Mourinho

El Manchester United donarà el tret de sortida aquest vespre a la Premier rebent el Leicester, flamant campió fa tres temporades, envoltat d’una aurèola de pessimisme impulsada pel seu entrenador, José Mourinho, ofuscat per la seva incapacitat per donar un segell guanyador al seu equip i frustrat amb la poca agressivitat del club a l’hora de reclutar nous futbolistes. “Vaig donar una llista de cinc futbolistes i no tinc fe que en vingui ni un. Potser un”, va dir fa uns dies el portuguès, que ahir va repetir el discurs gris quan encara quedaven hores per al tancament del mercat. “No tinc esperança que vingui ningú. Arribats a aquest punt, l’únic que puc fer és oblidar-me del mercat i centrar-me en el que tinc”, va lamentar Mourinho, que afronta la seva tercera temporada amb els red devils amb el repte de conquerir el títol després de quatre anys de sequera i després d’haver vist com Kovacic descartava la possibilitat de jugar a Old Trafford, com se li anaven escapant les possibilitats de fitxar un central (Harry Maguire, Yerry Mina, Boateng...) i amb disputes internes amb algun futbolista, especialment amb Anthony Martial. Finalment, el brasiler Fred (Xakhtar Donetsk) i el jove Diogo Dalot (Porto) seran els únics ingredients per a un club que des de la marxa de Sir Alex Ferguson ha perdut la identitat i la recepta de la victòria.

L’estabilitat dels ‘spurs’

Ni una entrada ni una sortida. Tot seguirà igual al Tottenham, que va aconseguir espantar el Real Madrid en el seu intent de seduir Mauricio Pochettino, que ha estat capaç de renovar en bloc un grup de joves futbolistes molt identificats amb el projecte i que en les pròximes setmanes inaugurarà un majestuós estadi on abans hi havia el White Hart Lane, que amb 62.000 localitats serà el més gran propietat d’un club a Londres, superant per poc l’estadi d’un Arsenal que no estrena casa però sí una nova vida després que Arsène Wenger posés punt final a un quart de segle de regnat i donés el relleu a un Unai Emery que va ser presentat pel club del nord de Londres com una opció de continuïtat, per la seva concepció futbolística i per la confiança en les noves generacions. “M’encanta treballar amb els joves”, va proclamar en la seva presentació el basc, que ja ha acumulat algun elogi al llarg de la pretemporada. “Amb Emery estem treballant enormement en la faceta tàctica, hi ha molta informació per interioritzar i és molt estimulant la manera com vol que juguem”, ha explicat Ramsey, fill futbolístic de Wenger però entusiasmat amb el canvi.

Els llops de Jorge Mendes

Com ja va fer amb el València durant una època, l’agent portuguès, un dels més influents del món, desembarca a la Premier com a gran motor dels Wolves, gràcies al gran vincle que té amb la propietat del club des del 2016 i que li ha permès influir en el projecte, instal·lant Nuno Espirito Santos i afavorint l’arribada de múltiples futbolistes de la seva empresa, Gestifute. Amb l’èxit de l’ascens garantit el curs passat, els llops tornen a la Premier i ho fan havent sumat algun fitxatge estimulant d’última hora, com els d’Adama i Dendoncker (Anderlecht).

Man. United - Leicester
21 h (M. Liga de Campeones)
Newcastle - Tottenham
demà, 13.30 h (M. LdC)
Bournemouth - Cardiff
demà, 16 h
Fulham - Crystal Palace
demà, 16 h
Huddersfield - Chelsea
demà, 16 h
Watford - Brighton
demà, 16 h
Wolverhampton - Everton
demà, 18.30 h (M. LdC 1)
Liverpool - West Ham
diumenge, 14.30 h (M. LdC)
Southampton - Burnley
diumenge, 14.30 h
Arsenal - Man. City
diumenge, 17 h (M. LdC)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)