1a divisió

Procés d’adaptació al VAR

Després de tres jornades, la lliga espanyola aprèn a acostumar-se a l’impacte de la tecnologia

La majoria dels professionals creuen que farà el futbol més just, encara que també hi ha veus disconformes amb el sistema

El futbol s’hi està avesant. L’impacte del VAR en l’esport és important i, després de presentar-se el curs passat a Alemanya, Itàlia, França i també en la copa del món de Rússia, ara la tecnologia ha aterrat a la lliga espanyola, on en les només tres jornades que fa que està en funcionament ja s’ha pogut evidenciar el dràstic canvi que suposa, amb situacions inaudites fins al moment. Escenes com la de l’àrbitre posant-se el dit a l’orella per parlar amb un interlocutor, també àrbitre, que està mirant el partit per televisió en una sala o la del mateix àrbitre aturant el partit per anar a la banda a revisar una jugada des d’un monitor, ja formen part de la vida futbolística. Igual que la de les protestes de jugadors i entrenadors dibuixant a l’aire amb els dits una televisió o la de gols celebrats i poc més tard anul·lats, gols celebrats amb suspens o, fins i tot, gols celebrats dues vegades. Tot plegat, imatges imprevisibles temps enrere i a les quals, en la lliga, tothom s’està acostumant encara, amb certa normalitat i sense gaires traumes. “Prevèiem confusió en les primeres jornades, però tothom s’ha adaptat al nou futbol amb una amabilitat que no esperàvem”, resumia aquesta setmana Carlos Velasco Carballo, el president del comitè tècnic d’àrbitres. “El comportament dels jugadors i dels entrenadors ha estat en general molt correcte”, hi afegia l’excol·legiat.

Les dades, de moment, donen la raó al cap visible dels àrbitres. Feia vint-i-set anys que no hi havia tan poques targetes grogues i també és cert que el fet de tenir la tecnologia al darrere ha apaivagat els futbolistes a l’hora de reclamar als col·legiats. “L’èxit del VAR ha estat evident”, explicava Velasco Carballo, una opinió estesa entre la majoria dels professionals de primera divisió, que veuen positiva la seva implantació perquè farà el futbol “més just”. “El VAR ha arribat per millorar la presa de decisions i has d’acceptar-les quan et vagin a favor o en contra”, indicava Julen Lopetegui, entrenador del Real Madrid. “El sistema em sembla bé perquè estic a favor de tot el que suposi millorar la justícia en el joc. No serà perfecte, però evitarà errades gruixudes”, manifestava Marcelino, del València. “Haurem d’acostumar-nos-hi, imagino que ens acostarem més a la justícia”, asseverava Diego Simeone, de l’Atlético. “Aquesta eina farà que el futbol sigui més just. Jo abans no n’era gaire partidari, però he vist el funcionament i ajuda a fer que les decisions siguin encertades”, expressava Quique Setién, del Betis.

Tot i això, també hi ha punts de disconformitat, sobretot en allò que té a veure amb el temps que es perd i les esperes. “Té coses bones i de no tan bones. El pitjor és haver d’esperar fins que l’àrbitre pren una decisió. El millor és que es dona validesa a molts gols que en un principi estaven anul·lats”, declarava Iago Aspas, davanter del Celta. “M’agrada que s’assenyali el que existeix, repassar les errades, però no es pot demorar tant”, deia Eduardo Berizzo, tècnic de l’Athletic. “Ja no et queden ganes ni de celebrar el gol. Quan t’entra el dubte ja ha passat la sensació, l’adrenalina, de com de maco és fer un gol, això ho treu una mica el VAR”, explicava Luis Suárez diumenge passat, a qui el VAR va validar una diana, que l’àrbitre inicialment li havia anul·lat, en una de les deu accions revisades per la tecnologia en les tres jornades que s’han disputat de campionat.

En aquest sentit, en els 29 partits que s’han jugat s’han comptabilitzat 364 incidents, amb 12,55 comprovacions per partit, i aquest total de 10 revisions, que és quan el VAR ha intervingut per canviar la primera decisió de l’àrbitre principal. D’aquestes revisions, set han estat en gols, dues en penals i una per confusió d’identitat, i, per tant, dels quatre supòsits en els quals entra només no ho ha fet encara per targeta vermella.

Polèmica, per sempre

Que el VAR no posarà fi a la polèmica és un dogma repetit per tots els àrbitres i exarbitres en els últims dies, que, a més, s’ha palesat. Hi ha hagut accions com ara gols anul·lats i possibles penals que no s’han revisat, que han fet parlar i han aixecat polseguera. Entre totes, la que més controvèrsia ha provocat és l’expulsió de Roque Mesa en el derbi sevillà, que va indignar en el si del Sevilla. Pablo Machín, el seu entrenador, va oferir una crítica ferotge: “Se suposa que el VAR havia de fer un bé al futbol, que impartiria justícia, i ara ens sentim decebuts. Jo sempre he defensat la justícia en el futbol, però quan tenim la possibilitat de fer justícia i no la fem... per fer això, és millor que arbitrin al bar, però al bar amb b, prenent-se unes canyes.” Els àrbitres van respondre mitjançant el seu president, Velasco Carballo, que va explicar que el VAR actua davant d’accions claríssimes, que no donen lloc a la interpretació, al contrari que la que reclamava el conjunt sevillista, realment subjectiva. “El VAR només comprova si el que ha decidit l’àrbitre és insostenible amb les imatges”, aclaria. “No es tracta de veure les imatges amb la intenció de prendre la decisió correcta. El VAR només intervindrà si hi ha un error clar, manifest i no discutible”, rematava el president dels àrbitres. Així doncs, del flamant VAR estrenat a primera divisió tothom en parla, està en procés d’adaptació.

NOUS ESCENARIS

Les noves situacions que es produeixen suposen un canvi en el futbol

CRÍTIQUES

La queixa principal és el temps que es perd per consultar i revisar

LA FRASE

El VAR només comprova si el que ha decidit l’àrbitre és insostenible
Carlos Velasco Carballo
PRESIDENT DEL cTE

LA DADA

27
anys
feia que no s’assolia una mitjana tan baixa de targetes grogues: 4,34 per partit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)