1a divisió

ANTONI LLONCH ANDREU

EX ARBITRE DE PRIMERA

“El VAR és una segona oportunitat per a l’àrbitre”

“Amb aquestes quatre situacions que es revisen, no crec que es trenqui la dinàmica de joc”

Antoni Llonch Andreu (Sabadell, 1964) és un exàrbitre que va dirigir 59 partits a primera divisió i que es va retirar el 2001. Des de fora, però havent estat a dins i sabent el que sent un àrbitre en l’elit, parla sobre com està veient l’aterratge de la tecnologia en el futbol.

Després de tres jornades en la lliga, què li està semblant el VAR?
Està tenint una molt bona acceptació. Tothom ho està assimilant molt ràpid, sent un canvi tan radical. És molt positiu. Et dona una segona oportunitat davant d’un error. L’àrbitre fins ara tenia dècimes de segon per jutjar i ara té temps, i a més perspectiva, perquè hi té un company revisant-lo.
Ara els àrbitres poden esmenar les errades...
Bé, una errada d’un àrbitre és la mateixa que la d’un jugador quan falla un penal. Si tens la possibilitat, sigui perquè t’ho diu un company que ho veu a la televisió, o tu mateix amb un monitor, de rectificar, penso que és positiu. Imagina’t que a un jugador li donessin la possibilitat de tornar a tirar un penal.
El futbol no perd una mica l’essència?
Tot depèn d’on acotis el que vas a revisar. Amb aquestes quatre situacions que s’estan revisant jo crec que no s’està perdent. El problema és si vols revisar més coses, aleshores si que hi haurà més interrupcions, però fins ara no crec que s’hagi trencat la dinàmica de joc, al contrari. En el bàsquet ho veiem, i en el tennis també, i en cap d’aquests dos esports trenca la seva dinàmica... Ara, si al futbol ens posem a analitzar un servei de banda o cada falta al mig del camp, després sí. Penso que les accions que es revisen, un gol o no gol, vermella o no vermella, penal o no penal, són bàsiques, poden decidir un partit i crec que val la pena perdre un minut de temps amb això.
També hi ha menys amonestacions per haver protestat.
Amb això s’ha d’esperar una mica... Tant de bo segueixi així, però ja sabem que al principi de la competició, les primeres jornades, sempre són més tranquil·les que no pas les de la segona volta. Després, quan arriba la pressió d’estar a a baix, o d’estar a dalt, la cosa canvia.
I amb el VAR no canviarà?
Segurament influirà en alguna cosa, però tampoc pensem que evitarà la polèmica. Perquè vindran jugades que seran a criteri i continuarà havent-hi polèmica. De polèmica sempre n’hi haurà, perquè quan una jugada sigui subjectiva, el VAR no hi podrà intervenir. Per exemple, en unes mans, en què pugui haver-hi intencionalitat o no, sempre hi haurà d’haver una persona que decideixi.
Ha tret pressió als àrbitres, el VAR?
No ho crec. A un àrbitre el que li agrada és encertar ell i que no li hagin de dir: “Escolta, que t’has equivocat, que la targeta vermella no era al 7, era al 9.” No és un problema de pressió, els àrbitres continuaran baixant de categoria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)