1a divisió

L’Athletic vol reforçar l’aposta per la singularitat

Primera divisió. El club bilbaí farà eleccions d’aquí a cinc dies i els dos candidats tenen la intenció d’estendre la iniciativa d’Iker Muniain per tenir una plantilla sense clàusules de rescissió

L’Athletic és un cas peculiar, gairebé únic en el món de l’esport professional. I li agrada reforçar la singularitat, que emana de tenir només jugadors bascos damunt la gespa i a l’equip. El club basc viurà unes eleccions el dia 27 i els dos candidats a la presidència, Alberto Uribe Echevarría i Aitor Elizegi, tenen clar que la filosofia és intocable, però volen afegir-hi més elements. La renovació d’Iker Muniain fins al 2024 va ser el primer pas i ara volen fer-ho extensiu a tota la plantilla bilbaïna, eliminant les clàusules de rescissió.

“Els contractes sense clàusula són un enorme avantatge per al club, ja que impedeixen de facto la fuga de talents. Quan no n’hi ha és gairebé impossible que marxis, ni per la via judicial perquè pots estar dos anys i a veure quin equip s’arrisca a fitxar un jugador sense saber si al final costarà 20 milions d’euros o 200.” La idea la tenen clara, com aplicar-la, no tant. El candidat continuista i favorit, Alberto Uribe-Echevarría, porta en els punts bàsics del programa que tots els jugadors mostrin el compromís amb l’entitat signant contractes sense clàusula de sortida. El preu el posaria sempre l’entitat. Muniain va ser el pioner i al cap de poques setmanes s’hi ha sumat De Marcos i Balenziaga. “Estic molt content perquè vull continuar molts anys aquí, així que no veig per què hauria de tenir una clàusula”, afirmava el defensa, de 30 anys.

La realitat, però, mostra que no serà fàcil tirar-ho endavant. Vol ser una idea per al futur immediat, però només serà fàcil d’aplicar als veterans. No cal anar gaire lluny per comprovar-ho perquè l’Athletic va anunciar ahir la renovació d’Íñigo Vicente, de 21 anys, i que havia despertat l’interès del Manchester United i el Real Madrid. I la nova signatura va acompanyada d’una clàusula de 40 milions, molt superior a l’anterior, de vuit, i similar al preu de 30 que van posar a un altre cadell, Unai Vencedor, quan va allargar el compromís fa un mes. “Està clar que és més fàcil amb els jugadors veterans, però volem que siguin tots, que estiguin tota la vida a l’Athletic”, afirmava ahir el candidat hereu de Josu Urrutia.

Eleccions cada 12 anys

Acabi com acabi, les renovacions sense clàusula de Muniain, De Marcos i Balenziaga ja han reforçat la singularitat de l’Athletic, que viu moments complicats a la lliga, on ocupa places de descens i ja ha dit adeu a l’entrenador Eduardo Berizzo i ha apostat per una opció de la casa. Els estatuts també són peculiars perquè les eleccions són cada 12 anys, així que els 8.800 socis nous que van sortir del trasllat al Nou San Mamés mai han participat en unes eleccions. També s’hi podria afegir la data dels comicis, el 27 de desembre, just després dels menjars familiars de Nadal i obligant a reduir agendes dels candidats. Un club únic.

GENS SENZILL

El repte són els joves. Íñigo Vicente va renovar ahir amb una clàusula de 40 milions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)