1a divisió

El VAR passa l’examen

Primera divisió. Els àrbitres responen amb xifres contundents a les queixes del Real Madrid i altres clubs en fer balanç de la primera volta del campionat amb l’ajuda del videoarbitratge

El VAR ajuda a reduir la polèmica arbitral en el futbol, però no a eliminar-la. I més si hi ha un equip gran pel mig. El Real Madrid s’ha erigit en líder de les protestes, amb la rebequeria de deixar càrrecs a la federació espanyola o trucar al president de la RFEF i al col·legi d’àrbitres per queixar-se. El penal no xiulat a Vinícius va ser una errada, però els blancs obvien els cops que s’han vist afavorits. Amb tot, la primera volta s’ha acabat i ahir es va fer balanç del rendiment del videoarbitratge, amb bona nota.

Velasco Carballo i Clos Gómez van començar ahir aportant dades. El cap del comitè tècnic d’àrbitres i el president del VAR van repassar ahir com ha anat fins ara la primera temporada amb l’opció de revisar jugades: “Hem identificat 397 incidents a l’àrea de penal. La decisió en 56 ocasions va ser xiular penal i en 341, no. La vam encertar en 371 i vam errar en 26. El VAR en va corregir 19 perquè els considerava clars. I set no perquè no es van considerar clars o perquè es va equivocar no intervenint. L’error arbitral es redueix a un 1,76% d’error. S’han mostrat 976 grogues i haurien d’haver estat 74 més. De les 976, 21 són equivocades. També 15 vermelles directes, quatre a partir del VAR. Cinc vermelles s’haurien d’haver mostrat i no es va fer. I 30 gols han tingut la influència del VAR, dels quals se n’han concedit 15.”

La contundència dels números no va evitar el marge per als retrets. Els àrbitres van encarregar-se de recordar que tots els temors de VAR sobre pèrdua de temps –poc més d’un minut per intervenció– o tallada del ritme han quedat en no res, però el soroll del Madrid fa que s’alimentin polèmiques sense substància. Per ajudar a reforçar els seus arguments, es van exposar quatre casos en què s’ha criticat el VAR. Com ara el penal a Vinícius. L’àudio va deixar clar que el col·legiat entenia que el porter de la Real Sociedad havia tocat la pilota i els vídeos no deixaven clar que no fos així.

Protestes i teatre

El volum d’errades ha minvat i s’ha tret la temptació de fer teatre a molts jugadors en una lliga que rebia moltes crítiques per la facilitat dels jugadors per simular. “Reducció en les protestes i simulacions, aquí un 75% menys.” Però no tot és perfecte i ahir també hi va haver marge per a la crítica, sobretot a l’hora d’explicar de forma més clara quan ha d’entrar el VAR i quan no. “No sé si hi ha una campanya contra el VAR; sí certa confusió. Vam fer un esforç de comunicació perquè és el canvi més gran en la història del futbol. El rendiment és satisfactori i l’aportació del VAR al futbol espanyol és positiva.” Primera volta superada.

EL BALANÇ

Hem identificat 397 incidents. Hi ha hagut encert en 371, i dels 26 errors el VAR en va corregir 19. L’error arbitral es redueix a un 1,76% d’errades
Vam fer un esforç de comunicació perquè és el canvi més gran de la història del futbol, però hi ha confusió
Velasco Carballo
Cal polir defectes del VAR, però els grans són els qui menys es poden queixar perquè tenen més armes
Pablo Machín
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)