Internacional

Copa Àsia

La picardia de Qatar

Amb vuit gols en sis partits, Almoez Ali ha estat una peça definitòria en el camí qatarià cap a la final d’aquesta tarda contra el Japó

“Se’l veia més viu que la resta, i difícil de marcar per la seva mobilitat”, analitza Juan Ferrando

Canviar la calor de Doha pel fred de ciutats com Linz (Àustria) o Lleó no ha de ser senzill. I encara menys per a algú com Almoez Ali (Khartum, Sudan, 1996), nascut sota el sol sudanès, de sang africana i criat a l’escalf del desert qatarià des dels set anys.

Tampoc va ser senzill per a Juan Ferrando gestionar el canvi de rumb de la Cultural Lleonesa, que a finals del 2015 ultimava el desembarcament de l’acadèmia Aspire al capdavant del club. Immers en la lluita per l’ascens, el tècnic català es va veure de sobte obligat a alinear tres futbolistes qatarians en els seus onzes, tots sense experiència i molts d’ells sense el to competitiu que reclama la segona divisió B. Amb Almoez, en canvi (també amb el seu actual company de selecció Madibo), la sensació va ser diferent. “A ell el veies que seria futbolista, tenia una picardia que cap dels altres tenia”, rememora Ferrando. “Per exemple, quan en un rondo la pilota sortia una mica dels límits, la resta dels qatarians es quedaven automàticament parats. Almoez, en canvi, intentava seguir, tenia aquell punt de competitivitat. És només un detall, però significatiu”, apunta Ferrando.

De pas fugaç pel futbol austríac, tampoc Lleó va fixar la carrera d’una de les grans esperances d’un futbol qatarià que continua elevant el seu sostre amb el mundial del 2022 ja en l’horitzó. En total, van ser deu partits i un gol a segona divisió B. “Però diria que va ser útil per a ell. Jugar contra defenses durs, de 28 o 30 anys, amb experiència li va permetre desenvolupar el seu instint”, continua el tècnic barceloní, que avui observa des de la distància com aquell noi que va arribar a Lleó per formar part d’un experiment és història del futbol asiàtic.

Almoez, que ja va ser màxim golejador de l’última copa d’Àsia sub-23, ha doblat l’aposta en la seva irrupció amb l’absoluta. Acumula vuit dianes en sis partits del torneig i ha estat una peça indiscutible per comprendre per què Qatar, escàs de tradició al seu continent, jugarà la final contra una potència com el Japó aquesta tarda (15 h), en un partit en què l’atacant, actualment en la nòmina de l’Al-Duhail, pot acabar d’inscriure el seu nom en la memòria del futbol asiàtic. I és que amb el gol que va marcar contra els Emirats Àrabs Units en la semifinal, amb un gran xut des de la frontal, el punta va igualar la marca de l’iranià Ali Daei, l’únic futbolista que fins aleshores havia aconseguit marcar vuit gols en una sola edició del torneig (1996).

De cama àgil, Almoez Ali està sent la pólvora de la incipient selecció qatariana, però, juntament amb Akram Afif (exjugador de l’Sporting de Gijón), una preocupació constant per a les defenses del continent. “És que es coneixen molt tots dos, fa temps que juguen junts i Almoez és un noi molt vertical, que interpreta molt bé aquest joc”, assenyalava el seu seleccionador, Félix Sánchez Bas, en una entrevista recent a L’Esportiu. “Ja a segona B era un jugador incòmode de marcar, perquè tenia desimboltura i estava permanentment intentant desmarcades de ruptura, té molt bona mobilitat”, conclou Ferrando sobre el futbolista que ha donat un impuls a un país sense tradició, envoltat de polèmiques i sospites, però que es prepara per ser epicentre del futbol mundial l’hivern del 2022, en un torneig sense precedents.

Objecte de polèmica.
Els Emirats Àrabs Units han emès una queixa a la confederació asiàtica al·legant alineació indeguda de Bessam Al Rawi i del propi Almoez Ali. Sobre el punta al·leguen que és nascut a Sudán i que en total no du cinc anys vivint al Qatar, pel fet d’haver estat jugant a països com Àustria i Espanya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)