Internacional

Reportatge

Se’n va un mite

‘Goodbye, Mr. Banks’

Mor Gordon Banks, el porter de la selecció anglesa campiona del món el 1966 i l’autor d’una de les aturades més emblemàtiques de la història

Des d’ahir hi ha un mite més en l’Olimp del futbol, Gordon Banks, que va morir, als 81 anys, víctima d’un càncer de ronyó. Considerat el segon millor porter del segle XX, només al darrere de Lev Yashin, va ser el titular de la selecció anglesa campiona del món i l’autor d’una aturada de llegenda. “La gent no em recordarà perquè vaig guanyar un mundial, sinó per la parada que vaig fer a Pelé”, deia cada cop que se li preguntava per la jugada que ha marcat la seva vida, que va tenir lloc a Mèxic, durant l’Anglaterra-Brasil de la fase de grups de la copa del món del 1970. Jairzinho va posar la pilota al cap de Pelé, amb una centrada des de la dreta, i O Rei va colpejar amb el cap i va clavar la rematada al costat del pal. “Des del moment en què vaig rematar, estava segur que seria gol”, recordava Pelé uns anys després. “Ja havia començat a saltar, celebrant-ho, quan vaig mirar enrere i vaig comprendre que la pilota no havia entrat. No m’ho podia creure”, afegia. El cas és que Banks va volar fins a l’infinit i va negar, amb la punta dels dits, el gol de l’astre brasiler. Va entrar, així, en la història del futbol.

Nascut a Sheffield, una ciutat industrial, poc abans de la Segona Guerra Mundial, el seu pare el va fer plegar de l’escola quan tenia 15 anys, després que no el triessin per a l’equip escolar, per fer-lo treballar, primer, en una mina de carbó i, després, de paleta. Tot i així, no va deixar el futbol i va compaginar aquesta feina amb la porteria del modest Chesterfield FC, de tercera divisió. Tenia 22 anys quan va signar el primer contracte professional, amb el Leicester City. Els seus reflexos, la seva elasticitat i la bona col·locació sota els pals el van consagrar de seguida com a indiscutible en el seu equip i també en la selecció anglesa. Durant els anys seixanta del segle passat, en el seu millor moment, es deia que no hi havia res més segur que els “Banks of England”, jugant amb el seu cognom i amb les garanties que oferia sota els pals.

Els èxits li van arribar amb la selecció (73 internacionalitats i un mundial), tot i que a l’Stoke City, el seu segon club a la primera divisió anglesa, va guanyar la copa de la lliga. La carrera de Gordon Banks es va interrompre de sobte l’any 1972, per culpa d’un accident de cotxe en què va perdre un ull. Uns anys després va provar de jugar als Estats Units, amb el Fort Lauderdale, però ja no va ser el mateix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)