Internacional

Premier League

Mètode sense fronteres

Els 198 punts aconseguits en les últimes temporades denoten l’estabilitat de la idea de futbol de Pep Guardiola a Anglaterra

Fins ara, només Ferguson i Mourinho havien aconseguit revalidar una Premier

A cada derrota, la mateixa pregunta. “Tens previst canviar la manera de jugar?” I a cada pregunta, la mateixa resposta: “No.” Així de fàcil i alhora tan difícil, amb idees clares, matisables però irreductibles, Pep Guardiola ha estat capaç de convèncer tot un país, una illa tan seva, la mateixa que l’estiu del 2016 el va rebre amb la mirada sospitosa de qui se sent propietari de la recepta, d’un esport que va sortir d’aquells carrers, i que no necessita profetes vinguts del continent.

Tampoc la idea de Guardiola era canonitzar. “Estic aquí per intentar adaptar-me”, va proclamar. Però després d’haver exportat amb èxit una manera de jugar molt especial en un context diferent com va ser Munic, mimetitzar-se a la terra on se celebra un tackle i on aconseguir un córner desferma decibels similars als d’un gol, era com intentar barrejar l’aigua i l’oli. Impossible per a alguns. “Soc partidari del 4-3-3, d’intentar lluitar per l’hegemonia del mig del camp com es fa a Espanya, però a Anglaterra no funcionaria mai de la vida”, va anunciar l’any 2011, quan dirigia el Chelsea, André Villas-Boas, després d’haver conquerit Europa amb el Porto amb aquesta disposició tàctica. Una teoria encara més abraçable quan Guardiola va acabar la seva primera Premier League a quinze punts del Chelsea i amb bona part dels pundits, els famosos opinadors, diagnosticant que aquell estil no era viable en aquelles latituds.

Des d’aleshores, però, 198 punts en dues lligues consecutives han estat la reacció més poderosa possible. Una demostració sostinguda en el temps que ha dut Guardiola a ser el tercer entrenador capaç de revalidar una Premier League després de Sir Alex Ferguson i de José Mourinho, i sobretot a instaurar un model de joc que fins i tot ha estat capaç de sobrepassar les parets de la ciutat esportiva skyblue situada a l’est de Manchester, tal com ha reconegut el seleccionador anglès. “Ja que nosaltres no deixem l’illa, és bo que vingui gent de fora, i en aquest cas Guardiola està sent una inspiració. Veus jugar els nois ara i, encara que el terreny de joc estigui mullat o congelat, els veus sortir des del darrere. Ara no veus entrenadors amb les mans al cap demanant buscar la pilotada llarga”, va dir abans del mundial de Rússia Gareth Southgate sobre el tècnic de Santpedor, que ha aconseguit mantenir el segell en el seu Manchester City, optimitzant els recursos d’un club sense sostre però també gestionant dificultats, inventant-se Oleksander Zintxenko, originàriament mitjapunta, com a lateral esquerre de garanties davant les constants baixes de Benjamin Mendy, relativitzant les absències d’un dels seus futbolistes bandera com és Kevin de Bruyne, augmentant la quota de minuts del talentós Phil Foden i obtenint la millor versió de Bernardo Silva, de menys a més des que va aterrar a Anglaterra, per millorar les prestacions d’un equip que ha hagut de conviure amb la taca de la Champions i amb un desànim notable després de caure contra el Tottenham, segons ha publicat en les últimes hores la BBC.

Un Manchester City que va haver d’aixecar el cap i superar un partit duríssim contra el Leicester i remuntar-li el gol inicial al Brighton, dos rivals disposats a viure en pocs metres a prop de la seva porteria durant 90 minuts d’assetjament skyblue en les que han estat les darreres exhibicions de paciència i fe, de fidelitat a un mètode que Anglaterra ja coincideix a reconèixer que funciona. “Mentre hi sigui ell, el Liverpool no podrà guanyar la Premier League”, ha dit fins i tot el llegendari Paul Ince sobre un Guardiola que és el rei de la regularitat, havent conquerit 8 de les 10 lligues que ha dirigit en territoris molt diferents.

El club respon
Després de la informació publicada pel New York Times que afirma que el Manchester City quedarà fora de la propera (o la següent) Champions League per haver violat el Fair Play financer, el club ha sortit al pas negant aquestes acusacions i afirmant que la informació té la finalitat de fer mal a la reputació de l’entitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)